Οι καθαριστές κάνουν κατάληψη αξιοπρέπειας στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης

Τη Δευτέρα το πρωί χιλιάδες καθαριστές προχώρησαν σε κατάληψη στην πανεπιστημιούπολη Uithof στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Περίπου δύο χιλιάδες καθαριστές κατέλαβαν τους δημόσιους χώρους του πανεπιστημίου. «Εάν τα Πανεπιστήμια είναι κέντρα κοινωνικής προόδου, πρέπει να προοδεύουν, διαφορετικά παραμένουν στάσιμα.»

Από τις 2 Γενάρη 2012, οι καθαριστές αγωνίζονται για αξιοπρέπεια και εκτίμηση της εργασίας τους. Οι ανάδοχοι συμβάσεων των εταιρειών καθαρισμού, όπως η Philips, τα υπουργεία και τα πανεπιστήμια προχώρησαν σε σταδιακές μειώσεις των εξόδων καθαρισμού. Οι εταιρείες καθαρισμού ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις μειώσεις με τη ραγδαία αύξηση του φόρτου εργασίας των εργαζομένων και με την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Οι καθαριστές δεν ζητούν πολλά. Έχουν αυτονόητες απαιτήσεις, όπως το να πληρώνονται κατά την αναρρωτική τους άδεια και να έχουν ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς.

«Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει 9 πορείες σε 9 διαφορετικές πόλεις, συνολικά έχουμε περπατήσει παραπάνω από έναν μαραθώνιο. Τώρα όμως έχουμε κουραστεί, και όποιος κουράζεται τότε κάθεται να αναπαυθεί», λέει ο Abdel, καθαριστής από την Ουτρέχτη.

Οι διαλέξεις των καθαριστών

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων μάθαμε πολλά. Θα κάνουμε αίτηση εγγραφής στο πανεπιστήμιο. Η Ολλανδία μπορεί να μάθει πολλά από τους καθαριστές.» «Εάν τα Πανεπιστήμια είναι κέντρα κοινωνικής προόδου, τότε πρέπει να προοδεύουν ή αλλιώς παραμένουν στάσιμα,» λέει ο καθαριστής Abdel. Οι καθαριστές σκοπεύουν να συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι το πανεπιστήμιο, το πολυτεχνείο και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους: πληρωμή της αναρρωτικής άδειας, καλύτερη εκπαίδευση και ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς.

Φοιτητές: Αυτά τα γάντια μάς πάνε γάντι

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, η απεργία των καθαριστών βρήκε απήχηση σε όλους. Πολλοί Ολλανδοί, μεταξύ αυτών και διάφοροι επιφανείς όπως ο Matthijs van Nieuwkerk, εξέφρασαν δημόσια την αλληλεγγύη τους. Το παράπονο των καθαριστών έγκειται στην υπονόμευση της ποιότητας και της εμπειρίας. Είναι ένα παράπονο που πολλοί αναγνωρίζουν: από τον δάσκαλο στο δημοτικό σχολείο και τον καθηγητή πανεπιστημίου, μέχρι τον νοσοκόμο και τον φύλακα. Και οι φοιτητές στηρίζουν τους καθαριστές. «Είμαστε καθαριστές» λέει ένας φοιτητής από την επιτροπή αλληλεγγύης. «Οι καθαριστές είναι οι πατεράδες μας, οι μητέρες μας, τα αδέρφια μας. Και πάνω απ’ όλα η εξέγερσή τους αφορά και εμάς. Καλούνται να καθαρίσουν τις τουαλέτες σε 90 δευτερόλεπτα. Έχουν καταντήσει ένα εμπορικό προϊόν. Όλα γίνονται για το κέρδος και την αποδοτικότητα. Αυτό το καταλαβαίνουμε. Οι φοιτητές έχουν μετατραπεί σε πελάτες και οι διαλέξεις σε προϊόντα. Όποιος θέλει η εκπαίδευση να παραμείνει προσβάσιμη για τα παιδιά των καθαριστών πρέπει να αγωνισθεί μαζί μας. Το γάντι της διαμαρτυρίας ταιριάζει σε όλους μας.

Ενημέρωση


Η κατάληψη συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Περίπου 2000 καθαριστές βρίσκονται στο κτήριο Rupert του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. Τους υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι φοιτητές. Σερβίρουν καφέ και τσάι. Γίνονται εργαστήρια, τα θέματα ποικίλλουν από το πώς καθαρίζεται μία τουαλέτα μέχρι τη σημασία ενός δυνατού συνδικάτου. Προβάλλονται ταινίες και κάποιοι παίζουν μουσική. Η επαφή με την αστυνομία και τη διοίκηση του πανεπιστημίου κυλά ομαλά μέχρι στιγμής.

 

Μετάφραση του www.reinform.nl από την πρωτότυπη πηγή http://www.schoongenoeg.nu/2012/02/schoonmakers-starten-sit-in-van-respect-in-utrecht/

0 απαντήσεις στο “Οι καθαριστές κάνουν κατάληψη αξιοπρέπειας στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης”

 1. Χθές οι καθαριστές κατέλαβαν το πανεπιστήμιο VU Amsterdam. Έχουν τη συμπαράσταση του σωματείου των εργαζομένων του πανεπιστημίου. Απαιτούν τη στήριξη του πανεπιστημίου στα αιτήματά τους, το σταμάτημα της χρήσης απεργοσπαστών από το πανεπιστήμιο, την επαναπρόσληψη 6 απολυμένων συναδέλφων τους από το πανεπιστήμιο και το σταμάτημα των πρακτικών τρομοκράτησης των απεργών.

  Ένα βίντεο από την κατάληψη:
  http://www.youtube.com/watch?v=rHCDcBIHdRQ&feature=share

 2. Συνεχίζουν ακόμα πιο δυναμικά τις δράσεις τους.
  Χτεσινός στόχος το πανεπιστήμιο Vrij του Αμστερνταμ.
  Το σωματίο καθαριστών του παν/μιου βρίσκεται σε απεργία όπως και το μεγαλύτερο μέρος τους παννολλανδικά.Η διοίκηση του παν/μιου σε συνεργασία με τις εταιρείες “διαχείρησης δυναμικού”* προχώρησε σε πρόσληψη απεργοσπαστών και απόλυση συνδικαλιστών.Η απάντηση του σωματίου ήταν κατάληψη του χώρου και ενημέρωση των σπουδαστών.

  Εδώ κάλεσμα αλληλεγγύης από το REinFORM και βίντεο απ΄τη κατάληψη:
  http://www.reinform.nl/cleaners-strike-and-occupy/

  Οι καθαριστές απαιτούν σεβασμό και ίσα εργατικά δικαιώματα.

  “Οι καθαριστές είναι έξαλλοι με τη στάση των επιχειρήσεων καθαριότητας. Εκατοντάδες καθαριστές κατέλαβαν τον χώρο όπου γίνονταν οι διαπραγματεύσεις όταν άκουσαν την τελική πρόταση των εργοδοτών. Έδωσαν στον επικεφαλή των εργοδοτών το «χρυσό μετάλιο»
  απαράδεκτης συμπεριφοράς. «Ζητάμε να πληρωνόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό για τους μάνατζερ των καθαριστών και για κάθε Ολλανδό,αλλά εμείς πρέπει να απεργήσουμε 30 μέρες για αυτό.”

  * Αυτή τη στιγμή στην Ολλανδία υπάρχουν 5 μεγάλες εταιρείες που νοικιάζουν εργάτες στο τομέα της καθαριότητας.Η μεγαλύτερη από αυτές είναι ιδιοκτησίας goldman sachs με καθαρά ετήσια κέρδη πάνω από 125 εκκ. Ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *