Για την έκρηξη της ανεργίας και τις απολύσεις στο Δημόσιο

1) Νέα έκρηξη της ανεργίας το Δεκέμβρη του 2011, 21% επίσημα η ανεργία!

Εξοργιστικά και λυπηρά, αλλά δυστυχώς αναμενόμενα, είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η νέα έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ με τους δείκτες ανεργίας και απασχόλησης για τον Δεκέμβρη του 2011.

Η ανεργία εκτινάσσεται στο 21%, αυξημένη κατά 40,9%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010. Και επειδή η ανεργία δεν είναι δείκτες, αυτό μεταφράζεται σε 300.000 εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους και εξωθήθηκαν στη φτώχεια. Δυστυχώς, σε κανένα δεν προκαλούν πλέον έκπληξη αυτά τα στοιχεία. Όλοι γνωρίζουν ότι οδηγούν στην ανεργία και την εξαθλίωση την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όλοι το βλέπουν καθημερινά. Και όλοι ξέρουν ότι ακόμα και αυτοί οι δείκτες δείχνουν μόνο μερικά την πραγματική εικόνα, καθώς τα όρια μεταξύ της εργασίας και της ανεργία είναι πλέον τόσο δυσδιάκριτα έτσι ώστε η πραγματική έλλειψη εργασίας και εισοδήματος να είναι πολύ πάνω από τους επίσημους δείκτες.

Για τη νέα γενιά μιλάμε για ένα πραγματικό «ολοκαύτωμα» με την ανεργία να φτάνει στο 51,1% πράγμα που σημαίνει, αν συνυπολογιστεί με την ελαστική εργασία, τις σπουδές κ.α. ότι μια ολόκληρη γενιά πετιέται έξω από την παραγωγή και την ίδια την κοινωνία.Πρόκειται για μια κοινωνία που οδηγείται στο μαρασμό. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ξεπερνά κατά περίπου 600.000 τους απασχολούμενος. Αυτή την «ανάπτυξη» οραματίζονται, με τεράστια κομμάτια στην ανεργία και εργαζόμενους των 400 ευρώ, σε μια χώρα που μετατρέπεται σε μια πελώρια ΕΟΖ. Είναι χρέος να τους ανατρέψουμε, να βγάλουμε αυτούς στην ανεργία, πριν να είναι αργά.

Υπάρχει και άλλος δρόμος, με ανατροπή της επίθεσης και αντικαπιταλιστική ανασυγκρότηση της οικονομίας στη βάση των κοινωνικών αναγκών, έξω από τους διεθνείς οργανισμούς εκμετάλλευσης και σε αντίθεση με το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Ένας δρόμος στον οποίο κανείς δεν περισσεύει, κανείς δεν μπορεί να είναι άνεργος ή ανενεργός, αλλά κάνει τον καθένα μας πρωταγωνιστή της κοινωνικής και πολιτικής πορείας του τόπου του.

  2) Αγώνας διαρκείας στον δημόσιο τομέα!

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με περισσή σπουδή η κυβέρνηση ετοιμάζει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προχωρά την ερχόμενη εβδομάδα στην κατάθεση πολυνομοσχεδίου-σκούπα για το σύνολο του δημοσίου τομέα, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών και κατάργηση των υπαρχόντων οργανογραμμάτων που διασφάλιζαν ως τώρα τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων. Το επόμενο βήμα θα είναι οι αναγκαστικές μετακινήσεις-μετατάξεις και οι αθρόες απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, για να πληρωθεί το ρηθέν υπό της Τρόικας για “μείωση του δημόσιου τομέα”.

Μόλις χτες, άλλωστε, η κατ’ όνομα “πλειοψηφία” του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εντός της Βουλής ψήφισε το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, φροντίζοντας να ποινικοποιήσει καθε μορφή ανυπακοής στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζει σωρηδόν η Βουλή και καλούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι να εφαρμόσουν.

Όσο κι αν προσπαθούν να “χρυσώσουν το χάπι” στον εργαζόμενο λαό, με παχιά λόγια για το νέο “παραγωγικό και φθηνότερο δημόσιο”, η ουσία της πολιτικής τους είναι πια γνωστή: λιγότερα σχολεία, λιγότερα νοσοκομεία, ιδιωτικοποίηση της πρόνοιας, της ασφάλισης και του πολιτισμού, διάλυση κάθε ελεγκτικού μηχανισμού που έβαζε φραγμό στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα μικρό και σφιχτό δημόσιο τομέα, με φοβισμένους υπαλλήλους, με ανυπαρξία κοινωνικού κράτους, που θα κοστίζει περισσότερο και θα προσφέρει όλο και λιγότερες, ποιοτικά άθλιες υπηρεσίες στον φορολογούμενο πολίτη, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών που θα αναλάβουν με το αζημίωτο τις λειτουργίες που δεν θα προσφέρονται πια από το δημόσιο.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να βάλουν στην άκρη τις συνδικαλσιτικές ηγεσίες που έχουν αποδειχθεί προδοτικές για τον αγώνα τους. Μέσα από συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, συντονισμό των μαχόμενων Υπουργείων, με απεργιακό αγώνα διάρκειας να βάλουν φραγμό στα σχέδια σφαγιασμού τους. Να μιλήσουν για την κοινωνική χρησιμότητα του δημόσιου τομέα. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να σταθούν πλάι στον αγώνα αυτόν, γιατί μας αφορά όλους και όλες!

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

8/3/2012

Δελτίο Τύπου για την 8η Μάρτη, Διεθνή Μέρα Γυναικών

Η φετινή 8η Μάρτη έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμπίπτει με την επίθεση των Μνημονίων στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των γυναικών. Μια σειρά από δικαιώματα στα πλαίσια της κοινωνικής ασφάλισης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της προστασίας της μητρότητας ισοπεδώνονται από την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, η ανασφάλεια και η ανεργία, πλήττουν κατά τεκμήριο περισσότερο τις γυναίκες. Ακόμη η κοινωνική ζούγκλα των μνημονίων που οξύνει τα φαινόμενα του ανταγωνισμού, ενώ υποβιβάζει και περιθωριοποιεί μαζικά τους εργαζόμενους και άλλα κοινωνικά στρώματα, δημιουργεί εκείνο το υπόστρωμα πάνω στο οποίο στερεώνεται η ενδοοικογενειακή βία σε βάρος των γυναικών, οι διακρίσεις και ο σεξισμός.
Συσκοτίζουν την πραγματικότητα ο δήθεν προοδευτισμός της ΕΕ που διαχωρίζει το γυναίκειο ζήτημα από το κοινωνικό για να συγκαλύψει το έγκλημα των Μνημονίων σε βάρος της κοινωνίας, όπως και ο συντηρητισμός, παραδοσιακός και λαϊφστάιλ, που νοσταλγεί μια φανταστική εικόνα της υποταγμένης στη σκιά των ανδρών. Υπάρχει και είναι αναγκαίος ένας άλλος δρόμος από τα κυρίαρχα πρότυπα. Είναι ο δρόμος που χαράζουν οι μαχόμενες γυναίκες των κοινωνικών αγώνων ενάντια στα Μνημόνια κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Είναι ο δρόμος που οραματίστηκαν οι αγωνίστριες του εργατικού κινήματος καθιερώνοντας την 8η Μάρτη σαν μέρα τιμής για τη γυναίκα που αγωνίζεται και θυμίζει ότι η γυναικεία χειραφέτηση και απελευθέρωση είναι στενά συνδεδεμένη και την κοινωνική απελευθέρωση, την πάλη για το σοσιαλισμό και την κομμουνιστική προοπτική.

Γραφείο Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *