Κτηνωδία χωρίς όρια των Αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ

Με ένα θέμα που είχαμε γράψει πρόσφατα ασχολείται σημερινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που αναπαράγεται από αρκετά ΜΜΕ.

Οσο ποιο «στρογγυλεμένα» μπορεί απεικονίζει την κτηνωδία των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ.

Το παραθέτουμε:

Φωτογραφίες που έχουν ληφθεί στην ιρακινή φυλακή του Αμπου Γκράιμπ, η δημοσιοποίηση των οποίων παρεμποδίστηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα δείχνουν βιασμούς αναφέρεται στη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» που βασίστηκε σε δηλώσεις ενός Αμερικανού στρατηγού.

Οι φωτογραφίες δείχνουν έναν Αμερικανό στρατιώτη που φαίνεται πως βιάζει μια κρατούμενη και άλλες φωτό που δείχνουν έναν διερμηνέα να βιάζει έναν ιρακινό κρατούμενο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ορισμένες φωτογραφίες δείχνουν σεξουαλικές επιθέσεις που γίνονται σε βάρος κρατουμένων με διάφορα αντικείμενα ή μια κρατούμενη που αποκαλύπτεται το στήθος της αφού τα ρούχα της φαίνονται να είναι σκισμένα με βίαιο τρόπο.

Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» αναφέρει ακόμα ότι επιβεβαίωσε τη φύση των φωτογραφιών αυτών από τον στρατηγό Αντόνιο Ταγκούμπα που ήταν επιφορτισμένος από τις αμερικανικές αρχές να ερευνά τις υπηρεσίες στο Αμπου Γκράιμπ.

Σε ερώτηση της εφημερίδας ο στρατηγός Ταγκούμπα δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να απαγορευτεί η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών αυτών.

«Οι εικόνες αυτές δείχνουν βασανιστήρια, παραβιάσεις, και κάθε είδους απαγορευμένες πράξεις. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η δημοσίευσή τους θα εξυπηρετούσε σε κάτι, εκτός από τις δικαστικές αρχές, ενώ οι συνέπειες θα ήταν πολύ οδυνηρές για τα στρατεύματά μας που θα ετίθεντο σε κίνδυνο…

«Και η απλή περιγραφή των εικόνων αυτών είναι φρικιαστική, πιστέψτε με», πρόσθεσε ο Αμερικανός στρατηγός.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αντιτάχθηκε στα μέσα Μαΐου στη δημοσίευση αυτών των εικόνων που δείχνουν Αμερικανούς στρατιώτες να χρησιμοποιούν απαράδεκτες τακτικές κατά κρατουμένων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν επί προεδρίας Μπους, αν και νωρίτερα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της δημοσίευσής τους.

Η απόφαση του κ. Ομπάμα ελήφθη «για να μην προκληθεί αναζωπύρωση της βίας στις ζώνες των μαχών και να τεθούν σε κίνδυνο οι αμερικανικές δυνάμεις» σε Ιράκ και Αφγανιστάν, εξήγησε ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης, όταν ακόμα δεν είχε γίνει γνωστό τι ακριβώς δείχνουν οι επίμαχες φωτογραφίες.

Σημειώνεται ότι όταν το 2004 είδαν το φως της δημοσιότητας αντίστοιχες φωτογραφίες με θύματα κρατούμενους στο Αμπου Γκράιμπ και έκαναν το γύρο του κόσμου, η καταδίκη των μεθόδων του αμερικανικού στρατού ήταν καθολική και εξαιρετικά έντονη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *