ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η κατάσταση στην δημόσια υγεία εξελίσσεται σε ταινία τρόμου για τον άρρωστο και τους λειτουργούς της υγείας.

Επείγουσα έναρξη της συνταγογράφησης με δραστική ουσία που ακυρώνει την ιατρική ευθύνη για την θεραπεία του ασθενούς.

Τραγική περικοπή στο κονδύλι για τις εφημερίες με αποτέλεσμα προγράμματα εφημερίας χωρίς ασφάλεια και κυρίως χωρίς γιατρούς.

Απαλλοτρίωση του μισθού του αγροτικού γιατρού για την υποχρεωτικά χειρόγραφη συνταγογράφηση στους ασθενείς της υπαίθρου.

Περικοπές στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων τέτοιου μεγέθους, που θα κάνουν απαγορευτική την λειτουργία τους και θα διώχνουν τον άρρωστο στον ιδιωτικό τομέα.

Η συνταγογράφηση στα χωριά καταργείται, με την καινούρια παράνοια του υπουργείου. Ο αγροτικός γιατρός θα πρέπει να μεταφέρει μαζί του ηλεκτρονικό υπολογιστή με ασύρματο Internet και εκτυπωτή, που θα στήνει στα καφενεία ή στις πλατείες στα χωριά, διαφορετικά θα πρέπει να πληρώνει ο ίδιος συμμετοχή για κάθε συνταγή. Αυτό λογικά θα οδηγήσει στην αδυναμία συνταγογράφησης έξω από τα ΚΥ και σε μεγάλη ταλαιπωρία όλων των ασθενών της χώρας.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η προχειρότητα των σχεδιασμών στην πολιτικής της υγείας και η αναλγησία του υπουργού υγείας.

 

Τα ταμεία του νοσοκομείου Ρεθύμνου έχουν αδειάσει. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν ούτε αρμοδιότητα ούτε δυνατότητα να αποπληρώσουν τις οφειλές των ασφαλισμένων τους. Συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν υπογραφεί σε κανένα νοσοκομείο.

Το τμήμα Αιμοδοσίας δεν έχει ασκούς για να συγκεντρώσει το αίμα που προσφέρεται εθελοντικά. Σε 10 μέρες αν δεν υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση, σύμφωνα με ομολογία της διοίκησης, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας ούτε οξυγόνου, ούτε φαρμάκων, ούτε υγειονομικού υλικού.

Το ακτινολογικό τμήμα δεν έχει εργαζόμενους για όλο το 24ωρο και εξαναγκάζει το προσωπικό σε διπλές βάρδιες και βάρδιες χωρίς ρεπό.

Η Μονάδα Αιμοκάθαρσης αναγκάζεται να στείλει ασθενείς σε άλλο νομό, λόγω ελλιπούς στελέχωσης.

Και ο επικεφαλής της ΥΠΕ Κρήτης κ. Καρατζής αναλώνεται στην διαδικασία τιμωρίας προς παραδειγματισμό, των μελών της Ένωσης γιατρών ξεκινώντας ένορκη διοικητική εξέταση, ουσιαστικά επειδή καταγγέλλουν τις αλήθειες αυτές στην κοινωνία του Ρεθύμνου και αποκαλύπτουν τα διαρκή ψεύδη της διοίκησης και του υπουργείου υγείας.

Το ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ παρουσιάζει τεράστια και εγκληματική δυσπραγία στην προμήθεια των ακριβών φαρμάκων στους ασφαλισμένους του, αρνούμενο συγχρόνως να εφαρμόσει τον νόμο με την αναγραφή ”στερείται” στην συνταγή. Οι αιμοκαθαιρόμενοι μένουν μήνα παρά μήνα ακάλυπτοι από το φάρμακο που διατηρεί σταθερό τον αιματοκρίτη τους.

 

Η Ένωση αποφάσισε να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων στα χωριά του Ρεθύμνου για τα προβλήματα στην συνταγογράφηση των φαρμάκων και την ανάγκη κινητοποίησης για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, πηγαίνοντας στα ΚΥ και συζητώντας μαζί με τους ασθενείς και τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Καταθέτει δημόσια, αίτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην δωρεάν πρόσβαση στην υγεία, να σταματήσει να εισπράττει το 5ευρω καθώς και να μην απαιτεί χρήματα από τους ανασφάλιστους ασθενείς για νοσηλεία ή εξετάσεις.

Απαιτεί την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου και την αποζημίωση των υπερωριών του νοσηλευτικού προσωπικού.

Απαιτεί την έγκαιρη αποζημίωση των εφημεριών των γιατρών και σε αντίθετη περίπτωση προσανατολίζεται σε επίσχεση εργασίας και νέες μορφές κινητοποιήσεων.

 

Η δημόσια υγεία μας χρειάζεται όλους. Ασθενείς και λειτουργοί, όλη η κοινωνία οφείλει να ξεσηκωθεί για την υπεράσπιση ενός δικαιώματος που χωρίς αυτό δεν έχουμε καμία πιθανότητα επιβίωσης. Πέρα και από τα δικαιώματα είναι το καθήκον να ζήσουμε και να φροντίσουμε να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι άνθρωποι αυτής της χώρας.

Διαμηνύουμε στον υπουργό υγείας πού το μόνο του μέλημα είναι τα οικονομικά συμφέροντα των επενδυτών και των τραπεζών, μετά από συζήτηση που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου με συμμετοχή και των κατοίκων της πόλης ότι, μια αρχή υπηρετούμε και καλούμε όλους να συνταχθούν με σκοπό την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Όποια κι αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι ‘ο άνθρωπος’.

 

Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

09.03.2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *