ΧΑΡΑΤΣΙΑ: Μαζικοποιείται η πάλη ενάντια στο ειδικό τέλος

της Μαρίας Μπικάκη

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ένα κίνημα ανυπακοής, με προσωπική στάση ευθύνης, αποκτά τέτοια μαζικότητα. Ο Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι από τις 9 εκ. παροχές, για το 18% δεν έχει πληρωθεί το χαράτσι. Δηλαδή, πάνω από 1,5 εκ. νοικοκυριά δεν έχουν πειθαρχήσει στο εξοντωτικό «έκτακτο» τέλος ακινήτων. Αποτέλεσμα και η «διαρροή» της απόφασης του Συμβούλιου της Επικρατείας, που χαρακτηρίζει τις διακοπές ρεύματος παράνομες. Ένα «μισό» αποτέλεσμα, αφού κρίνει το χαράτσι συνταγματικό αν μείνει έκτακτο, που δείχνει, όμως, τις δυνατότητες για ρωγμές, πόσο μάλλον, αν υπήρχε ακόμα πιο μαζική αντίδραση.

Η κυβέρνηση ελίσσεται με απανωτές νομοθετικές ρυθμίσεις και εγκυκλίους και σκληραίνει τη στάση της, σε ένα απίστευτο αλαλούμ. Την Παρασκευή, που διέρρευσε η απόφαση του ΣτΕ, ταυτόχρονα έβγαλε εγκυκλίους χωρίς να την παίρνει υπόψη, σε μια επίδειξη πυγμής και ανεξέλεγκτης αυθαιρεσίας. Στις 6/3 το υπουργείο εκδίδει δελτίο τύπου, που ανακοινώνει μετακύλιση της πληρωμής του ρεύματος στην εξόφληση του χρωστούμενου χαρατσιού. Την ώρα, που δηλώνουν ότι δεν θα κόβουν το ρεύμα λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού, στο δελτίο απειλούν ότι αυτό ισχύει μόνο για τις ευπαθείς ομάδες που κάνουν αίτηση στην εφορία, μέχρι αυτή να εξεταστεί. Σε καταστήματα της ΔΕΗ ενώ, μετά τη διαρροή της απόφασης ΣτΕ μπορούσες να πληρώνεις μόνο το ρεύμα, μετά το δελτίο η δυνατότητα πάλι ακυρώνεται. Στα κυβερνητικά σχέδια το χαράτσι είναι η μεταφορά των χρωστούμενων στην εφορία, η είσπραξη το 2012 σε 5 δόσεις, και μετά να ενσωματωθεί στους φόρους ακινήτων. Αρωγός της κυβέρνησης στην τρομοκρατία τα ΜΜΕ με ψέματα, αποπροσανατολισμό, αποσιώπηση των κινηματικών δράσεων .

Το κίνημα άρνησης πληρωμής του χαρατσιού και κατάργησης του συμπληρώνει 4 μήνες. Συνενώνει όσους δεν μπορούν να το πληρώσουν με όσους αρνούνται πολιτικά την πληρωμή του. Ξεπέρασε τις προβλέψεις και την υποτίμησή του ως δευτερεύον. Αριθμητικά είναι σε εξέλιξη, αφού όλο και περισσότεροι αρνούνται να το πληρώσουν με κάθε νέα δόση. Ήδη, μετρά μεγαλύτερη έκταση από τον κόσμο των αριστερών, παρότι αρκετοί από αυτούς έχουν συμμορφωθεί στις υποδείξεις. Υπερέβει τη νομιμοφροσύνη, πολέμησε το φόβο για τις συνέπειες της διακοπής,  νίκησε τις απειλές της κυβέρνησης και παραμέρισε τις επιφυλάξεις. Ανέδειξε νέες μορφές πάλης, γέννησε νέες συλλογικότητες, έκρινε προσωπικές στάσεις. Νέοι αγωνιστές πήραν θέση σε αυτό το κίνημα. Πλατιά τμήματα μετέτρεψαν την ατομική δυσαρέσκεια σε συλλογική αντίσταση και στάση. Στην πάλη και στις δράσεις του αντικειμενικά ήρθε αντιμέτωπο και καλέστηκε να πάρει θέση για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής, χρέος, μνημόνια, ρόλος τραπεζών, δημόσια αγαθά, σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, δικαιώματα, δημοκρατία, πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε. του Δ.Ν.Τ..

Η μαζική συλλογική οργανωμένη άρνηση πληρωμής, οι δράσεις, αλλά και η συγκέντρωση των προσωπικών δηλώσεων προς τη ΔΕΗ (3.500 στη Ν. Ιωνία, 1.400 στη Ν. Σμύρνη, 1.200 στη Βάρη-Βούλα, 600 στο Βύρωνα, κ.α.) ότι θεωρούν το χαράτσι άδικο και αρνούνται να το πληρώσουν συνέβαλαν στη μαζικοποίηση, άνοδο και αυτοπεποίθηση του κινήματος. Το κίνημα δημιούργησε δίκαιο και πειθαρχία στην ανυπακοή. Έδωσε μορφή και συλλογική υπόσταση στην ατομική αξιοπρέπεια και εξόπλισε τον κόσμο να στηριχτεί απέναντι στη σπέκουλα περί «τζαμπατζήδων σε αντίθεση με τους καθωσπρέπει νοικοκυραίους που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους». Όπλισε με θάρρος τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες,  που ανάλγητα η κυβέρνηση ζητά πρώτα να πληρώσουν και μετά υπόσχεται συμψηφισμό, κόντρα στην επιχείρηση προώθησης της επαιτείας για  λύπηση του εφόρου. Ξεπέρασε διαχωριστικές αντιλήψεις για  αλληλεγγύη μόνο σε όσους δεν  μπορούν (με ποια κριτήρια άραγε;) να πληρώσουν, αφού φάνηκε ότι αυτή η λογική επικοινωνεί με την υποκριτική προβολή από την κυβέρνηση των «εξαιρέσεων» των ευπαθών ομάδων.

Το χαράτσι συνδέεται με όλη τη φοροληστεία, τα μνημόνια, την πολιτική κυβέρνησης, Ε.Ε., ΔΝΤ και ο αγώνας ενάντια του είναι μέρος του συνολικού αγώνα για ανατροπή των αντεργατικών μέτρων και του μπλοκ εξουσίας. Ο κόσμος που έχει συσπειρωθεί ψάχνει συνολικότερες απαντήσεις και συνέχεια στη δράση για ανατροπές της βάρβαρης πολιτικής και η αριστερά οφείλει να συμβάλει σε αυτό.

Μπορεί να υπάρχει η εντύπωση ότι με τη διαρροή της απόφασης του ΣτΕ, νικήσαμε και η μάχη τελείωσε. Λάθος, εκτός από τις αντιφατικές δηλώσεις  για τη μη διακοπή του ρεύματος, τίποτα δεν επιτρέπει επανάπαυση. Επίσης, είναι  λάθος να θεωρείται ότι δεν έχει βγει τίποτα, αφού τα χαράτσια θα πάνε στην εφορία και η συνέχεια του αγώνα δεν έχει νόημα. Η διαρροή της απόφασης του ΣτΕ, ακόμα και αν έγινε για να μετρηθούν αντιδράσεις ή για αποπροσανατολισμό, είναι ένα πρώτο αποτέλεσμα σε μια μάχη, διόλου ευκαταφρόνητο στον ορυμαγδό.

Ο αγώνας χρειάζεται να συνεχιστεί και να ενταθεί για να καταργηθούν τα χαράτσια, τη μη πληρωμή τους, να μη γίνονται διακοπές ρεύματος, να μπορούν και στη ΔΕΗ να πληρώνονται οι λογ/σμοί χωρίς το χαράτσι, ενάντια στη φοροληστεία με μέτωπο στην κυβέρνηση, στο υπουργείο, στις εφορίες και στη ΔΕΗ. Η συλλογική δράση χρειάζεται να ενταθεί με όλες τις μορφές (μάζεμα δηλώσεων για τις δόσεις του 2012, συγκεντρώσεις, ενημερώσεις κ.α.). Κανένας να μη μείνει μόνος του στην κρίση.

Πηγή: ΠΡΙΝ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *