Οι “αντοχές της Εθνικής Οικονομίας”

Θα συνιστούσαμε στους αναγνώστες μας να διαβάσουν στις οικονομικές εφημερίδες την ομιλία που έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Τ. Αράπογλου μιλώντας στην γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας.
Ετσι θα καταλάβαινε ότι όλα αυτά που ακούμε τον τελευταίο καιρό –για την «αναγκαιότητα της σφιχτής οικονομικής πολιτικής», την «παγκόσμια οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας», για τις «αντοχές της εθνικής οικονομίας» που δεν μπορεί να δώσει την παραμικρή αύξηση στα μεροκάματα και στις συντάξεις- δεν είναι παρά παραμύθια της Χαλιμάς.

Στην ομιλία του ο Τ. Αράπογλου δείχνει την ικανοποίηση του γιατί η Εθνική Τράπεζα μπορεί να προσφέρει «αποδόσεις προς τους μετόχους της σε υψηλά επίπεδα», κάτι που τονίζουν όλοι οι Τραπεζίτες όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Γιούρομπανκ Ν. Καραμούσης που τον ακούσαμε να μας λέει «Οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν αλώβητες από την πρώτη φάση της κρίσης», υποσχόμενος ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στους μετόχους της τράπεζας του.

Κι έχουν δίκιο να θριαμβολογούν οι Τραπεζίτες. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο φέτος είχαν καθαρά κέρδη 550 εκατ. ευρώ, από την νόμιμη τοκογλυφία που εξασκούν.

Για ποια «κρίση» μπορεί να μιλήσουν;

Το αν το ίδιο διάστημα πετάχτηκαν στην ανεργία 36.586 εργαζόμενοι, (δίχως βέβαια ποτέ να καταμετρώνται οι διαθεσιμότητες, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ανασφάλιστη εργασία κλπ) στα παπάρια των πλουτοκρατών.

Όταν λοιπόν ακούμε το πολιτικό προσωπικό των καπιταλιστών να πιπιλίζει την καραμέλα για τις «αντοχές της εθνικής οικονομίας», για «κρίσιμη οικονομική περίοδο που διανύουμε» κλπ, να ξέρουμε ότι μας λένε μπούρδες και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη κερδοφορία για τους πλουτοκράτες σπρώχνοντας στην εξαθλίωση –συνέπεια της πολιτικής τους- μεγάλες μάζες εργαζομένων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *