Προβολή της ταινίας «Ο Βασιλιάς» & συζήτηση με τον Ν. Γραμματικό και τον Β. Μουρίκη στην Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης (Βίντεο)

Εξαιρετική ταινία του Νίκου Γραμματικού με τον σπουδαίο ηθοποιό Βαγγέλη Μουρίκη στις καλύτερες ίσως στιγμές του. Μεγάλο μέρος της γυρίστηκε στο Συκάμινο Ωρωπού που παίρνει μια άλλη διάσταση σε μια ταινία που στην εποχή της αγνοήθηκε προκλητικά -στην καλή περίπτωση…- από τις ‘έγκυρες πένες’ της κριτικής κινηματογράφου. Δεν πειράζει, περνάνε τα χρόνια και φαίνεται τι μετράνε τόσο οι καλές ταινίες όσο και η ‘έγκριτη’ δημοσιογραφία…

Την Κυριακή 25/3 στις 8μμ, η κινηματογραφική ομάδα της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης θα προβάλλει την ταινία «Ο Βασιλιάς» (2002 – 130’) του Ν. Γραμματικού, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Νίκο Γραμματικό και τον πρωταγωνιστή της ταινίας Βαγγέλη Μουρίκη.

Ο «Βασιλιάς» βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Ο Βαγγέλης είναι ένας 35χρονος άντρας, αποφασισμένος να ξεκόψει από το σκοτεινό παρελθόν και να αλλάξει τη ζωή του. Έτσι δοκιμάζει να κάνει μια καινούρια αρχή στο κτήμα του πατέρα του στην Πελοπόννησο. Οι κάτοικοι της περιοχής τον υποδέχονται αρχικά με καχυποψία που μετατρέπεται γρήγορα σε απροκάλυπτη εχθρότητα. Μόνος υποστηρικτής του είναι ο Αστυνόμος της γειτονικής κωμόπολης. Η απόφαση του Βαγγέλη να ξαναχτίσει τη ζωή του και η προσπάθεια του να αντιμετωπίσει το εχθρικό περιβάλλον, εξομαλύνουν την κατάσταση και ο Βαγγέλης μοιάζει να εντάσσεται στην τοπική κοινωνία. Μέχρι τη στιγμή που φτάνει η Μαρία, γυναίκα της ζωής του και σύνδεσμος με το παρελθόν, το οποίο κάνει μοιραία την εμφάνιση του και η ρήξη του ήρωα με το περιβάλλον είναι πλέον αναπόφευκτη. Οι εντάσεις κορυφώνονται, ο Βαγγέλης συνθλίβεται.

Η ταινία βραβεύτηκε στο 43ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τα βραβεία Γ’ Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού ρόλου, Σκηνογραφίας και Ήχου.

Χρησιμοποιώντας τις δομές ενός γουέστερν, ο σκηνοθέτης κάνει ένα πικρό σχόλιο για τις αθέατες και εν πολλοίς απωθητικές όψεις της ελληνικής επαρχίας. Η προκατάληψη και η δυσπιστία με την οποία υποδέχονται τον ήρωα οι ντόπιοι δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον που τον οδηγεί στην απομόνωση και τον αφανισμό. Ο σκηνοθέτης εστιάζει τόσο στον αγώνα του κεντρικού χαρακτήρα για μια αλλαγή στην ζωή του όσο και στην απροκάλυπτη και αδικαιολόγητη εχθρότητα με την οποία τον αντιμετωπίζει ο περίγυρος του.

«Δεν είναι καθόλου εύκολο να πηγαίνεις – από φύση, όχι για να προκαλέσεις – κόντρα στο ρεύμα, αναζητώντας να βρεις την αλήθεια σου. Αυτό κάνει και “Ο βασιλιάς” της ταινίας μου, με αποτέλεσμα να μπει στο μάτι των αδιάφορων και κυνικών ανθρώπων του περιβάλλοντός του.

Ο ήρωάς μου δεν είναι περιθωριακός. Από τη στιγμή που βγαίνει από τη φυλακή, προσπαθεί να δει αλλιώς τα πράγματα γύρω του και να ξεκινήσει τη ζωή του από την αρχή. Κάθε άνθρωπος που είναι διαφορετικός από τους άλλους, δεν πάει να πει ότι είναι και περιθωριακός. Μπορεί να ενταχθείς σε ένα σύνολο και να παραμένεις διαφορετικός, να έχεις τη συνείδησή σου ήσυχη.

Φτάνω στα άκρα, για να σχολιάσω την ισοπέδωση των συναισθημάτων που πάνε να γίνουν κατάσταση πραγμάτων γύρω μας. Ήθελα να ξανασκεφτούμε και να οριστούν οι έννοιες καλού – κακού, δίκαιου – άδικου, αληθινού – ψευδούς, ηθικού – ανήθικου».

Δείτε clip με σκηνές της ταινίας και το ομώνυμο τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου που ντύνει με τη μουσική του τον «Βασιλιά»:

 

 

 

>>Η πρώτη συνάντηση της κινηματογραφικής ομάδας της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης που έγινε την Κυριακή 18/3, αποφάσισε τα εξής:

>Η κινηματογραφική ομάδα προχωρά στη διοργάνωση θεωρητικών μαθημάτων-σεμιναρίων κάθε δεύτερη Τρίτη στις 21:00 (η μέρα ενδέχεται να αλλάξει) με θέμα τα διάφορα ρεύματα του κινηματογράφου. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 27/3, με θέμα «Οι απαρχές του κινηματογράφου, οι πρώτες βωβές ταινίες». Την Κυριακή 1/4 και κάθε 2η Κυριακή, στις 20:00, θα προβάλλονται ταινίες από τα ρεύματα που θα παρουσιάζονται την προηγούμενη Τρίτη.

>Υπάρχει η πρόθεση να προχωρήσουμε σταδιακά και στη διοργάνωση πρακτικών εργαστηρίων (σεναρίου, σκηνοθεσίας κλπ.) με απώτερο στόχο την παραγωγή μιας ταινίας ντοκιμαντέρ από τα μέλη της κινηματογραφικής ομάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *