ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Καθώς πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών ένα είναι σίγουρο. Οι πολιτικές και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αμέσως μετά τις εκλογές θα συντρίψουν το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας πολύ κάτω κι από αυτό που ισχύει σήμερα.

Άλλωστε δεν το κρύβουν. Απανωτές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και δηλώσεις όπως αυτές της επικεφαλής του ΔΝΤ Λαγκάρντ περιγράφουν τη συνέχεια των σχεδιασμών τους. Μπαίνοντας σε 5ο χρόνο με ύφεση είναι πια ολοφάνερο ότι η παγκόσμια οικονομία είναι σε μια κρίση που δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τη λογική που ακολουθεί το σύστημα. Και αυτό γιατί τα μέτρα που παίρνουν για να διαφύγουν από την κρίση δυσχεραίνει την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων αντί να την διευκολύνει. Η ίδια η δομή του συστήματος, με την οικονομική αλλά και πολιτική κυριαρχία του χρηματιστικού κεφαλαίου οδηγεί σε αυτή την εξέλιξη. Έτσι, οι εξαγγελίες περί ανάπτυξης του κ. Σαμαρά δεν είναι απλά ανεδαφικές, είναι υποκριτικές γιατί γνωρίζει ότι με τις πολιτικές που ακολουθούν η ΕΕ και το ΔΝΤ η ύφεση θα συνεχιστεί. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Η ελεγχόμενη πτώχευση που έγινε στην χώρα μας ήταν το τεστ για τις πτωχεύσεις που θα ακολουθήσουν σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης.

Η ανταγωνιστικότητα που λένε ότι επιδιώκουμε είναι ανταγωνιστικότητα απέναντι στην Βουλγαρία, την υποταγμένη Σερβία, την Κροατία, τη Ρουμανία, κράτη που ο λαός τους  υποφέρει.

Όχι μόνο ανάπτυξη δεν θα υπάρξει, αλλά η κατάσταση στη χώρα μας θα     γίνει πιο εφιαλτική ακόμη κι από τα μέτρα που είναι ήδη γνωστά ότι θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Πιο συγκεκριμένα

  • Οι μισθοί θα ξεκινούν από τα 300 ευρώ όπως στην Κροατία. Τα κείμενα τους λένε ξεκάθαρα ότι η μείωση κατά 22% που έγινε δεν αρκεί. Προτείνεται και η κατάργηση όλων των επιδομάτων. Οι συλλογικές συμβάσεις θα καταργηθούν οριστικά.
  • Θα καταργηθούν ή θα ιδιωτικοποιηθούν  οι περισσότερες υπηρεσίες του Δημοσίου με πρώτους τους θεσμούς του κράτους πρόνοιας. Ήδη καταργήθηκαν οργανισμοί σημαντικοί για τους εργαζόμενους (Ο.Ε.Κατοικίας, Ο.Ε.Εστίας) και έπεται συνολική διάλυση.
  • Τα επόμενα 3 χρόνια θα απολυθούν 150.000 υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου που θα προστεθούν στο 1 εκατομμύριο ανέργους.
  • Θα ιδιωτικοποιηθεί πλήρως η υγεία και ότι απομείνει δημόσιο θα προσφέρει άθλιες υπηρεσίες (πχ φτηνά φάρμακα κακής ποιότητας, διαλυμένα νοσοκομεία). Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη μειώσει κι αυτές τις παροχές τους καθώς δεν έχουν πια σοβαρό δημόσιο ανταγωνισμό.
  • Θα εμπορευματοποιηθεί πλήρως η παιδεία μέσω της απουσίας δημόσιας χρηματοδότησης και εισόδου πρυτάνεων-μάνατζερ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Ετοιμάζεται νέα φορολογική καταιγίδα για τους  εργαζόμενους που θα φτάσει στο σημείο να πληρώνουν φόρο ακόμα κι αυτοί που έχουν μηδενικό εισόδημα.  Ήδη φορολογούνται άνεργοι με μηδενικό εισόδημα με βάση αντικειμενικά κριτήρια τεκμαρτών εισοδημάτων που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ!
  • Ξεπουλιέται ήδη η δημόσια περιουσία κινητή και ακίνητη στο σύνολο της. Ο στόχος μετά τις εκλογές είναι να γίνεται μία ιδιωτικοποίηση την εβδομάδα. Τα λεφτά του ξεπουλήματος πηγαίνουν κατευθείαν στους δανειστές μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΔ).
  • Στο στόχαστρο είναι και όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές από τον ήλιο, το νερό και τη θάλασσα μέχρι τον ορυκτό πλούτο και ιδίως τα νέα κοιτάσματα πετρελαίου.
  • Θα δημιουργηθούν Ειδικές Οικονομικές Ζώνες όπου το κεφάλαιο θα επιδοτείται και η φορολογία του θα είναι 0% (μηδέν) για 10 χρόνια ενώ οι μισθοί θα είναι στην απόλυτη ευχέρεια του εργοδότη κάτω κι από τα 300 ευρώ της υπόλοιπης επικράτειας.
  • Θεσμοθετείται η δημιουργία «ευρωπαϊκής εταιρείας»  με κεφάλαιο 1 (ένα) ευρώ για να είναι πιο εύκολη και αδάπανη η εκμετάλλευση!

 

Όλα αυτά  δεν είναι απλά σενάρια αλλά οι επίσημοι σχεδιασμοί για την επόμενη μέρα των εκλογών. Δεν είναι απλά το μέλλον που φοβόμαστε ότι σχεδιάζουν. Είναι το παρόν μας που έχει ήδη δρομολογηθεί. Κι έχει δρομολογηθεί μέσα από μια πορεία εξευτελισμού των θεσμών, συνεχούς καταπάτησης του Συντάγματος, εξαιρετικά βίαιης καταστολής των αντιδράσεων, ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων. Η ελληνική και η ευρωπαϊκή αστική τάξη με τους πολιτικούς της εκπροσώπους δεν σταματούν πουθενά, δεν έχουν κανένα ηθικό φραγμό στην απόφαση τους να προωθήσουν την πολιτική της καταστροφής.

Οι επερχόμενες εκλογές θα είναι εκλογές εκβιασμού των πολιτών, συνεχούς εκφοβισμού και απειλών για να ψηφίσουν τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, εκλογές βίας και νοθείας αν χρειαστεί. Ήδη δημιουργούν κλίμα κατά των μεταναστών και προβάλλουν επιλεκτικά φαινόμενα διαφθοράς (προνοιακά επιδόματα, διαφθορά σε δήμους) που δεν αγγίζουν την τεράστια δική τους διαφθορά, τις μίζες, τα πελατειακά δίκτυα που έστηναν για δεκαετίες. Σε αυτό το κλίμα θέλουν να πάμε στις εκλογές για να κάνουν πάλι κυβέρνηση και –πέρα από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής- να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες και τις ληστείες σε βάρος των εργαζόμενων της τελευταίας τριετίας.

Υπάρχει τρόπος να τους σταματήσουμε; Ο μόνος άμεσος τρόπος να σταματήσουμε τα σχέδια τους είναι τα κόμματα που στηρίζουν αυτά τα μέτρα να μείνουν πολύ μακριά από την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Ο ληστρικός και αντιδημοκρατικός εκλογικός νόμος δίνει δώρο 50 έδρες στο πρώτο κόμμα που οι δυνάστες μας προεξοφλούν ότι θα είναι η ΝΔ του Σαμαρά. Αν γίνει αυτό, οι πιθανότητες μιας κυβέρνησης πιστού υπηρέτη των μέτρων –αυτοδύναμη ή όχι- είναι εξαιρετικά πιθανή.

Μια τέτοια κυβέρνηση είναι απολύτως σίγουρο ότι θα οδηγήσει την εργαζόμενη κοινωνία στην εξαθλίωση μέσα στο 2012.

Αναρωτιόμαστε:

Ποιος θα μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια την οικογένεια του;

Ποιος αγρότης θα μπορέσει να σώσει τη υπερχρεωμένη περιουσία του;

Ποιος μικρομαγαζάτορας  θα μπορέσει  να επιβιώσει οικονομικά;

Ποιος συνταξιούχος θα μπορέσει να πληρώσει τα φάρμακα που θα είναι πράγματι αποτελεσματικά;

Ποιος θα γιατρευτεί αν αρρωστήσει σοβαρά και δεν μπορεί να πληρώσει; Ποιος θα μπορέσει να στηρίξει τα παιδιά του για να σπουδάσουν;

Ποιος θα μπορέσει να αποπληρώσει το στεγαστικό του δάνειο και να μένει σε δικό του σπίτι;

Ποιος θα μπορέσει να ζεσταθεί τον επόμενο χειμώνα;

 

Δεν στοχεύουν μόνο στον οικονομικό και κοινωνικό μας θάνατο. Μας απειλούν και με βιολογικό θάνατο.

Επαναλαμβάνουμε. Αυτά τα μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί ενώ η προπαγάνδα της κυβέρνησης Παπαδήμου οργιάζει για να πειστούμε ότι η καταστροφή είναι μονόδρομος.

Η Κομμουνιστική Ανανέωση εκτιμά ότι οι πολιτικές οργανώσεις και τα κόμματα της αριστεράς με τις επεξεργασίες τους, τις αναλύσεις των πολιτικών τους στελεχών, την εμπειρία τους, γνωρίζουν πολύ καλά το μέγεθος της καταστροφής της εργαζόμενης κοινωνίας που έρχεται. Έχουν τη δυνατότητα, χωρίς να αποπροσανατολίζονται από την προπαγάνδα των ΜΜΕ να αναγνωρίσουν ότι η εργατική τάξη οδηγείται σε αμοιβές κάτω από το όριο αναπαραγωγής της. Παρόλα αυτά, επιμένουν να αδρανούν μπροστά στην προοπτική μιας καταστροφικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Αναρωτιόμαστε:

Θα συνεχίσουν να αφήνουν τον σχεδιασμό του κεφαλαίου να κερδίζει συνεχώς, όλες τις μάχες;

Θα συνεχίσουν να ασχολούνται με τις εκλογικές τους λίστες ενώ γνωρίζουν ότι όλα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα θα σαρωθούν οριστικά αμέσως μετά τις εκλογές;

Θα συνεχίσουν να αφήνουν την ελληνική κοινωνία να οδηγηθεί στην καταστροφή για τα επόμενα τουλάχιστον είκοσι χρόνια, και τους ενδιαφέρει πόσους λίγους βουλευτές θα βγάλουν παραπάνω μόνο και μόνο για να αναπαραχθούν σαν μηχανισμοί;

Θα συνεχίσουν να εκτιμούν ότι η εργατική τάξη δεν μπορεί να πάρει σήμερα την κατάσταση στα χέρια της ενώ παράλληλα δεν την βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση;

Θα συνεχίσουν να ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν για κάποιες δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια που θα πάρουν στις εκλογές, ενώ γνωρίζουν ότι ακόμα και οι εργατικοί αγώνες θα ποινικοποιηθούν σύντομα;

Γνωρίζουν ότι μια εκλογική σύμπραξη πλειοψηφίας της αριστεράς θα διέλυε τα σχέδια του κεφαλαίου και θα έβαζε σε μεγάλη κρίση ακόμα και τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό του κεφαλαίου, καθώς το ελληνικό μοντέλο διάλυσης θα επεκταθεί σύντομα σε πολλά κράτη της Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε να αρνούμασται μια τέτοια σύμπραξη που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς;

Με ποιο δικαίωμα αρνούνται να δεχτούν ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι απλά μια ακόμη πολιτική μάχη αλλά το κομβικό σημείο που θα προσδιορίσει την επόμενη 20ετία και θα δώσει τη δυνατότητα για να ολοκληρωθεί η καταστροφή της εργατικής τάξης και του συνόλου της κοινωνίας;

 

Είναι πολύ πιθανό 2-3 κόμματα του κεφαλαίου με εκλογική απήχηση 40-42% να αποκτήσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφεία, και η πραγματική πλειοψηφεία στην κοινωνία να καταβαραθρωθεί. Για μας μια λύση υπάρχει ώστε το μειονέκτημα του ληστρικού εκλογικού νόμου να γίνει πλεονέκτημα για τους εργαζόμενους.

 

Οι δυνάμεις της Αριστεράς που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά των μνημονίων, των μέτρων και των πολιτικών της τρόικας, της ΕΕ, του μαύρου μετώπου και του κεφαλαίου δεν έχουν συναισθανθεί την κρισιμότητα των στιγμών και το τι διακυβεύεται από την έλλειψη οργανωμένης και αποφασιστικής αντίστασης στα σχέδιά τους.

 

Παρά τις εκκλήσεις από τους οπαδούς, τους ψηφοφόρους, την εργατική τάξη και το λαό γενικά, αρνήθηκαν μέχρι στιγμής να προτάξουν το κύριο που μας ενώνει απέναντι στην καταστροφή που απειλεί τον λαό και εξακολουθούν να προβάλουν τις επιμέρους πολιτικές, κομματικές και ιδεολογικές διαφορές. Όμως ο χρόνος δεν περιμένει. Οι εχθροί του λαού είναι έτοιμοι για νέες εφόδους οι οποίες θα συμπεριλάβουν τώρα και τους πολιτικούς φορείς της Αριστεράς, και τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις βασικές κατακτήσεις του λαού.

 

Μπροστά στους κινδύνους αυτούς:

 

Προτείνουμε την κοινή εκλογική κάθοδο των κομμάτων της πολιτικής αριστεράς που αντιτίθενται στις εξελίξεις που αναφέραμε. Δεν χρειάζεται παρά μια ελάχιστη πολιτική συμφωνία αντιμετώπισης των δυνάμεων τη άρχουσας τάξης στηριγμένη στην αναγκαιότητα να τους σταματήσουμε και στις πάγιες αρχές της Αριστεράς για τις εκλογικές συμμαχίες. Μια πολιτική συμφωνία η οποία θα μπορεί σήμερα να αντισταθεί και να δώσει εκλογική διέξοδο στο λαό και αύριο να μετεξελιχθεί σε πραγματικό πολιτικό μέτωπο.

Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε ενιαία κάθοδο με μια ενιαία εκλογική λίστα που μπορεί να ονομάζεται «Λίστα Αντίστασης και Διεξόδου» ή κάτι παρόμοιο. Το όνομα είναι το τελευταίο που μας απασχολεί.

Οι πολιτικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν το δικό τους πρόγραμμα, τις δικές τους θέσεις, τη δική τους προεκλογική δράση. Δεν ζητάμε καμιά πρόσκαιρη και εκβιαστική προγραμματική σύγκλιση. Βασικός στόχος είναι η διάσωση της ελληνικής εργατικής τάξης, η διάσωση της ελληνικής κοινωνίας.

Μια τέτοια σύμπραξη μπορεί να διεκδικήσει ακόμη την πλειοψηφία στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση δε, να κάνει δύσκολη την πολιτική κυριαρχία του μαύρου μετώπου. Όχι απλά για να υπάρχουν περισσότεροι αριστεροί ή αντιμνημονιακοί βουλευτές αλλά για να στερήσουν την ανεξέλεγκτη εξουσία από τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Πιστεύουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη, θα ενεργοποιούσε ένα τεράστιο δυναμικό στους εργασιακούς χώρους, στα συνδικάτα, στις πόλεις και στις γειτονιές. Ένα δυναμικό που θα πάρει τη ζωή του στα χέρια του. Που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Που θα δώσει στην εργατική τάξη παγκόσμια το παράδειγμα μιας άλλης πορείας. Βέβαια για να τους σταματήσουμε, για να γίνουν όλα όσα πρέπει ένα τέτοιο μέτωπο, εκτός από το να  διεκδικήσει άμεσα την εξουσία, τη διακυβέρνηση της χώρας σήμερα, πρέπει ανοιχτά να δηλώσει τις προθέσεις του για:

Έξοδο ως πρώτο βήμα, από το Ευρώ και την ΟΝΕ .

    Μονομερή διαγραφή  του χρέους, κατάργηση όλων των δανειακών συμβάσεων.

Εθνικοποίηση άμεσα των τραπεζών, πλήρη έλεγχο των κεφαλαιακών ροών.  

Δεν επιμένουμε όμως, γιατί έτσι ή αλλιώς τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν θα μας αναγκάσουν να τα αντιμετωπίσουμε.   

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, απευθυνόμαστε σε όλα τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, σε όλα τα συνδικάτα, σε όλες τις κοινωνικές οργανώσεις που λένε όχι στις «μνημονιακές» πολιτικές με συνέπεια.

Δεν χωράνε σε μια τέτοια προσπάθεια, όσοι υποστηρίζουν ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου πρέπει να τηρηθούν, όσοι στήριξαν μνημόνια και τώρα δήθεν αντιδρούν. Όσοι νομίζουν ότι η εξαθλίωση της εργατικής τάξης αρκεί για να φέρει νικηφόρες επαναστάσεις δεν έχουν διαβάσει ιστορία. Ή τη διάβασαν ανάποδα.

 

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.

ΑΡΚΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ. 

                                                                                                24 Μαρτίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΣΟΛΩΝΟΣ 120- ΑΘΗΝΑ    ΤΗΛ:.210 3835356     FAX:210 3835431    e-mail:komman@otenet.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *