Απρόκλητη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ

 25η Μαρτίου 2012, ανήμερα της γιορτής της εθνικής παλιγγενεσίας, ημέρα αντίστασης των κατοίκων της Χαλκιδικής εναντία στον νέο κατακτητή. Μεγαλιώδες συλλαλητήριο σε Ιερισσό, πομπή αυτοκινήτων και συλλαλητήριο στη Μεγ. Παναγία. Απρόκλητη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ στο «Χοντρό το δέντρο».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συντονιστικού Επιτροπών Αγώνα εναντίον των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και μεταλλουργιών χρυσού, πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 25 Μαρτίου 2012 σειρά από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της εγκατάστασης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» (συμφερόντων της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας «Άκτωρ» και της καναδικής Eldorado Gold), στη θέση «Σκουριές» του Κακκάβου για τη δημιουργία εργοταξίου:

Το πρωί πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών της Ιερισσού με μαύρα περιβραχιόνια. Ακολούθησε συγκέντρωση μπροστά από το Δημαρχείο και χαιρετισμοί φορέων.Συγκέντρωση περισσότερων από 500 αυτοκινήτων Ι.Χ. και μερικών λεωφορείων και συγκρότηση πομπής με κατεύθυνση τη Μεγάλη Παναγία. Άφιξη και συγκέντρωση στο «Χοροστάσι» περισσότερων των 2500 κατοίκων! Πορεία στου δρόμους του χωριού και συγκέντρωση στην πλατεία με τις καφετέριες. Οι κάτοικοι ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο και καλούν όλους τους Μεγαλοπαναγιώτες να συμμετέχουν. Απόφαση για κατεύθυνση της πομπής αυτοκινήτων και επίδοση ψηφίσματος στον αστυνομικό διευθυντή, όπου με μερικές διμοιρίες ΜΑΤ απαγορεύουν την είσοδο προς τις «Σκουριές» στους ..κατοίκους.

Άφιξη στο «Χοντρό το δέντρο». Οι κάτοικοι ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα για διάνοιξη του δρόμου καθώς θεωρούν απαράδεκτο η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύει τις «παράνομες ενέργειες μια ιδιωτικής εταιρείας». Ο επικεφαλής της δύναμης δηλώνει πως ειδοποιήθηκε εισαγγελέας. Προκύπτουν φραστικές αντεγκλήσεις. Παρεμβαίνει ο πρώην Δήμαρχος Παναγιάς και ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ιερισσού για εκτόνωση της κατάστασης. Καταφθάνουν από την πλευρά του Παλαιοχωρίου κι άλλες διμοιρίες ΜΑΤ με προφανή σκοπό να εγκλωβίσουν τους κατοίκους. Το συντονιστικό αποφασίζει να ακολουθήσουν το πρόγραμμα και η πομπή των αυτοκινήτων να επιστρέψει στην Ιερισσό δια μέσω της Στρατονίκης. Δεν προλαβαίνει. Πραγματοποιούνται από τα ΜΑΤ ρίψεις καπνογόνων, δακρυγόνων και κροτίδων στους κατοίκους που βρίσκονται 200 μέτρα τουλάχιστον μακρυά, στη άσφαλτο και μεταξύ των οποίων υπάρχουν πλήθη καλοντυμένων γυναικών -λόγω της εορτής- και δεκάδες παιδιά! Το πλήθος διαφεύγει όπως μπορεί. Πραγματοποιούνται 5 συλλήψεις κατοίκων οι οποίοι μεταφέρονται στον Πολύγυρο, αλλά αφήνονται ελεύθεροι αργά το βράδυ!

Πηγή:  Στρατονίκη • Μαντεμοχώρια • Μεταλλεία του Στρατονικού Όρους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *