Λέσχη ‘Εκτός Γραμμής’: Εκδηλώσεις – Προβολές

Πολιτική-πολιτιστική Λέσχη

Εκτός Γραμμής

εκδηλώσεις

Σάββατο 31.03, 7:30 μ.μ.

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Χριστόφορου Βερναρδάκη, Πολιτικά Κόμματα, Εκλογές και Κομματικό Σύστημα – Οι μετασχηματισμοί της αντιπροσώπευσης 1990-2010, εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2011, σελ. 424.

Με αφορμή το νέο βιβλίο του Χριστόφορου Βερναρδάκη διερευνούμε τον πολιτικό και ιδεολογικό χαρακτήρα των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και τις μεταλλαγές του, συζητάμε για τους μετασχηματισμούς της πολιτικής αντιπροσώπευσης από το 1990 μέχρι σήμερα και εξετάζουμε την εκλογική συμπεριφορά των λαϊκών στρωμάτων. Αναλύουμε τις επιπτώσεις της κρίσης πάνω στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και ψηλαφούμε το περίφημο «τέλος της μεταπολίτευσης», των πολιτικών και εκλογικών αλλαγών που φέρνει, αλλά και των δυνατοτήτων και των προκλήσεων που σηματοδοτεί για την Αριστερά.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας και ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος, δρ Πολιτικής Κοινωνιολογίας, επίκουρος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

 Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι πολιτικός επιστήμονας, επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης της VPRC. Είναι συγγραφέας, σε συνεργασία με τον Γ. Μαυρή, του βιβλίου Κόμματα και κοινωνικές συμμαχίες στη μετεμφυλιακή Ελλάδα – Οι προϋποθέσεις της μεταπολίτευσης, σελ. 417, Αθήνα: εκδ. Εξάντας, 1991.

 

Σάββατο 07.04, 7:30 μ.μ.

Δημοκρατία εναντίον φιλελευθερισμού;

Μέσα στη συγκυρία ο «υπαρκτός νεοφιλελευθερισμός» ολοένα και περισσότερο συγκρούεται με τη δημοκρατία ως συλλογική διάθεση αυτοκαθορισμού των υποτελών τάξεων. Αυτό δείχνει η λογική της «διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και ο ιδιότυπος βοναπαρτισμός και καισαρισμός του κεφαλαίου. Γι’ αυτό το λόγο και είναι αναγκαία η εκ νέου σύνδεση ανάμεσα στη δημοκρατία και το κομμουνιστικό πρόταγμα.

 Ομιλητές:

Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής, Kings College, Λονδίνο
Αλέξανδρος Χρύσης, καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 προβολές

Παρασκευή 30.03, 8:30μμ

«Η λευκή κορδέλα» (2009), του Μίχαελ Χάνεκε

Η εκδοχή του Χάνεκε για τις κοινωνικο-ψυχολογικές συνθήκες που επέτρεψαν την γέννηση του ναζισμού στην Γερμανία, μας μεταφέρει στην γερμανική ύπαιθρο στις παραμονές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Μια σειρά από βάναυσα και ανεξήγητα εγκλήματα έρχονται να διαταράξουν την φαινομενική ηρεμία ενός χωριού που ζει με τον παραδοσιακό αγροτικό τρόπο, υπό το βάρος της τριπλής καταπίεσης από την αριστοκρατία, την εκκλησία και την πατριαρχική οικογένεια. Μια ομάδα παιδιών θα μετατραπούν σε άγγελους-τιμωρούς της μικρής αυτής κοινότητας, στρεφόμενα με τυφλή βία έναντι δικαίων και αδίκων.

Παρασκευή 06.04, 8:30μμ

«Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» (1978), του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Ο νέος ελληνικός κινηματογράφος στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης δείχνει τα δόντια του κι ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα της εποχής, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, κάνει τα πρώτα του βήματα. Στους Τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας, έχουμε μια πλοκή δίχως δράση ή με δράση στο παρασκήνιο που επιτρέπει στην αλληγορία και στο συνειρμό να στοιχείωσουν την πλοκή. Με απλοποιημένα φαινομενικά νοήματα, σε μια διάσταση όπου συναντά κανείς τον Μπονιουέλ και με εικόνες που θυμίζουν τον Φερέρι, ο Παναγιωτόπουλος δημιουργεί μια ταινία σημείο αναφοράς για τον ελληνικό κινηματογράφο.

 Πολιτική-πολιτιστική Λέσχη

Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *