ΜΜΕ: η διαπλοκή, η διαφθορά, ο έλεγχος της ενημέρωσης, τα μεγάλα συμφέροντα.

Τα συγκροτήματα των ΜΜΕ στην Ελλάδα έπαιζαν πάντοτε ξεχωριστό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Η δύναμή τους, όμως, τις δυο τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Κάθε φυλλάδα, κάθε μέσο έχει ένα ορισμένο στιλ κι αυτό πουλάει στους αναγνώστες της. Πίσω απ’ αυτό το στιλ βασιλεύει η διαπλοκή, η διαφθορά, ο έλεγχος της ενημέρωσης, τα μεγάλα συμφέροντα.

Και φυσικά κανένας καπιταλιστής που μπαίνει στον χώρο των ΜΜΕ δεν περιμένει να έχει κέρδη από την επιχειρηματική δραστηριότητα των ΜΜΕ που αποκτά.
Απλώς τα χρησιμοποιεί σαν οχήματα για να ανοίγουν τον δρόμο σε άλλες πιο επικερδείς μπίζνες που κάνει.
Γ’ αυτό αν παρακολουθήσει κανείς τους ισολογισμούς των εταιριών που φέρονται να κατέχουν ΜΜΕ θα διαπιστώσει ότι είναι παθητικοί. (Πιθανόν η μοναδική εξαίρεση να είναι η «Καθημερινή»).

Κάναμε αυτή την εισαγωγή για να αναφερθούμε στην απόφαση της Αγγελοπούλου να απεμπλακεί από τα ΜΜΕ που έχει στην κατοχή της.

Δεν μπορεί να ξέρουμε ποιες σκοπιμότητες πρυτάνευσαν στην λογική της και πήρε αυτή την απόφαση. Η πρόφαση που επικαλείται –ότι ήταν ζημιογόνα- δεν στέκει. Αλλωστε αυτό το γνώριζε απ’ την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να εμπλακεί στον χώρο των ΜΜΕ.
Αλλά πέρα απ’ αυτό έχουμε ένα πρόσφατο δημοσίευμα απ’ το «Ποντίκι», (Πέμπτη 11 Ιούνη 2009) που συνήθως είναι καλά πληροφορημένο για το τι συμβαίνει στον χώρο των μίντια, που μας ενημερώνει ότι «η Γιάννα δεν σκέπτεται να πουλήσει τον Ελεύθερο Τύπο. Ο «ΕΤ» δείχνει σε επίπεδο πωλήσεων να σταθεροποιείται, δημιουργώντας μια δυναμική γύρω απ’ τις καθημερινές κινήσεις των φύλλων».

Το ίδιο δημοσίευμα συμπλήρωνε: «Να πούμε και δυο λόγια για τον City 99,5. Μετά τα Δεκεμβριανά ο ραδιοσταθμός έδωσε ρέστα και άρχισε να παίρνει τα πάνω του σε ακροαματικότητα, γεγονός που μέχρι και σήμερα, λίγους μήνες μετά, το έχει διατηρήσει και κρατήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο».

Γι’ αυτό λέμε ότι είναι προσχηματικοί οι λόγοι που επικαλείται η Αγγελοπούλου για να απεμπλακεί από τα ΜΜΕ που κατέχει. Τους πραγματικούς λόγους δεν τους γνωρίζουμε και ούτε θέλουμε να ανακυκλώσουμε κάποιες φήμες που κυκλοφορούν για την σκοπιμότητα αυτής της ενέργειας της.
(Αναφερόμαστε στις ανακοινώσεις των απολυμένων στις επιχειρήσεις ΜΜΕ του Θόδωρα και της Γιάννας Αγγελοπούλου)
Όταν έχουμε περισσότερες πληροφορίες θα επανέλθουμε.

Προς το παρόν περιμένουμε να δούμε του «αριστερού» Τζίμη Πανούση, όπως και της «κόκκινης βουλευτίνας» Λ. Κανέλλη. Και με αυτή την ευκαιρία να αναφέρουμε την στάση που κράτησε η Κανέλλη σε μια ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν . Μας θύμισε μια παλιά είδηση το blog με άποψη για την συμπεριφορά της Λ.Κ σε μια παρόμοια περίπτωση του παρελθόντος:

“Σήμερα που οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα του Ανδρουλιδάκη (ΤΕΜΠΟ – ΠΛΑΝΕΤ) που δουλεύει και αυτή, κάνουν κινητοποιήσεις γιατί είναι πολλούς μήνες απλήρωτοι και εργάζονται εξοντωτικά, ποια είναι η στάση της «κόκκινης βουλευτίνας»; Οι δικές μας πληροφορίες από άτομα που εργάζονται εκεί λένε ότι μαζί με το αφεντικό της και έναν άλλον ακροδεξιό δικηγόρο, τον Φαήλο Κρανιδιώτη (είναι και η Κανέλω δικηγόρος) έκαναν συσκέψεις πως θα σπάσουν την απεργία. Ούτε ένα λόγο συμπαράστασης, έστω και προσχηματικά δεν είπε στους απεργούς εργάτες”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *