ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΣΤΟ ΛΙΒΕΛΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ «ΕΘΝΟΥΣ”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΣΤΟ ΛΙΒΕΛΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ «ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ΤΗΣ 25/3/2012
ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΣΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΝΤΑΛΑΚΟΓΕΩΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΝΕΝ,
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 132 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Με οργή και αγανάκτηση διάβασα στο «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στις 25/3/2012 δισέλιδο αφιέρωμα για το άτομό μου και σε άλλους που εκπροσωπούν σε επίπεδο σωματείων και ομοσπονδίας του Ναυτικούς μας. Το κείμενο υπογράφει ο Κώστας Νάνος.

Πρόκειται για ένα άθλιο, κακόβουλο και άκρως συκοφαντικό λιβελογράφημα το οποίο κατασκευάσθηκε και συντάχθηκε στα γραφεία της Ένωσης Ακτοπλόων Εφοπλιστών και σε πολλά σημεία αναπαράγει τις δημοσιοποιημένες εφοπλιστικές θέσεις και την ακραία προπαγάνδα.

Στην πραγματικότητα το δημοσίευμα αυτό θα μπορούσε να είναι η επίσημη θέση των εφοπλιστών της Ακτοπλοΐας σε μια πληρωμένη διαφήμιση προς την εφημερίδα σας.

Είναι ντροπή και κατάντημα για τον δημοσιογράφο – καταγγελία θα καταθέσουμε και στο συνδικαλιστικό του όργανο την ΕΣΗΕΑ – να παραβιάζει χονδροειδέστατα την δημοσιογραφική δεοντολογία υιοθετώντας και αναπαράγοντας συκοφαντίες, λασπολογίες και ανακρίβειες του χειρίστου είδους.
Αυτό δεν ονομάζεται δημοσιογραφική δεοντολογία αλλά δημοσιογραφική αλητεία.

Οι ναυτιλιακοί κύκλοι που επικαλείται είναι συγκεκριμένα πρόσωπα της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας που στο δημοσίευμα φωτογραφίζονται από αναφορές σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν Ναυτεργάτες και τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Τονίζω ότι η εφημερίδα σας επί σειρά ετών είχε στις τάξεις της μια ομάδα άξιων και ικανών δημοσιογράφων που τιμούσαν το επάγγελμα, που πρόβαλαν αντικειμενικά τα γεγονότα και όλες τις εξελίξεις στον χώρο της Ναυτιλίας και του Πειραιά.

Η διατεταγμένη δημοσιογραφία, τα υπαγορευμένα «δημοσιογραφικά» κείμενα τα οποία στηρίζονται στην παραπληροφόρηση και σε πηγές ενημέρωσης ακραίων εφοπλιστικών κύκλων οι οποίοι έχουν θέσει ως βασική τους στόχευση το ξεκλήρισμα των Ελλήνων Ναυτεργατών από την Ακτοπλοΐα καθώς και την κατάργηση όλων των θεσμοθετημένων κατακτήσεων των Ναυτεργατών, οδηγούν στον αφελληνισμό της Ακτοπλοΐας και τους Ναυτικούς σε εργαζόμενους χωρίς θεσμοθετημένα δικαιώματα.

Εμπόδια σε αυτή την τυχοδιωκτική και αλλοπρόσαλλη εφοπλιστική στρατηγική ήταν και είναι η ΠΕΝΕΝ και η Διοίκησή της.

Η ΠΕΝΕΝ όλα αυτά τα χρόνια ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου μας και όλου του Ναυτεργατικού μας κόσμου. Για αυτό και η κακοήθεια, η ανακρίβειες και η συκοφαντία μέσα από μεθοδευμένα δημοσιεύματα. Όμως το ψέμα, η εμπάθεια και η κακοποίηση της αλήθειας έχουν κοντά ποδάρια, γρήγορα θα αποκαλυφθούν και θα εκτεθούν τόσο οι εμπνευστές όσο και αυτοί που ανέλαβαν (άραγε με πιο τίμημα) να υλοποιήσουν το σχέδιο της δυσφήμησης και της συκοφαντίας εναντίον της ΠΕΝΕΝ και συνολικά των Ναυτικών μας.

Χαρακτηριστικό του στόχου του συγκεκριμένου δημοσιογράφου που ανέλαβε να παρουσιάσει και να προβάλει τις εφοπλιστικές αθλιότητες και συκοφαντίες είναι ότι απέφυγε να επικοινωνήσει με οποιοδήποτε από τα πρόσωπα που εμπλέκει στο «δημοσίευμά του», όπως επίσης παρέλειψε (όχι τυχαία) την όποια αναφορά στα οξύτατα προβλήματα που μαστίζουν την Ναυτεργατική οικογένεια (εν ενεργεία και συνταξιούχους Ναυτικούς).
Λέξη ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν για τα Ναυτεργατικά προβλήματα που μας αφορούν, για την χρεοκοπία του ΝΑΤ, για την κατάρρευση του Οίκου Ναύτη και την δραματική κατάσταση των άλλων ταμείων μας.

Ούτε λέξη για το βίαιο εκδιωγμό των Ελλήνων Ναυτεργατών από την κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία με την πλήρη και χωρίς όρους απελευθέρωση τουκαμποτάζ, για τις άθλιες συνθήκες δουλειάς στα πλοία, για την παραβίαση των ΣΣΕ, για τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, για το γεγονός ότι μια σειρά εταιρίες καθυστερούν επί μήνες την καταβολή των δεδουλευμένων μισθών και τόσα άλλα.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας στις αναφορές του δημοσιεύματος που με θίγουν προσωπικά θέλω να υπογραμμίσω τα παρακάτω:

Συνιστά αθλιότητα και εσκεμμένο ψέμα ο ισχυρισμός ότι είμαι «γυρολόγος της κεντροαριστεράς» αφού μετά από την αποχώρησή μου το 1991 από το
ΚΚΕ ουδέποτε εντάχθηκα σε άλλο κόμμα, ούτε εκτέθηκα ή έβαλα
υποψηφιότητα σε βουλευτικές, ευρωεκλογές, νομαρχιακές, δημοτικές ή περιφερειακές εκλογές.

Ουδέποτε έχω κάνει τοποθέτηση δημόσια υπέρ κάποιου κόμματος και φυσικά ουδεμία σχέση είχα ποτέ (ιδεολογική – πολιτική – συνδικαλιστική ή
οργανωτική) με το ΠΑΣΟΚ στου οποίου την πολιτική είτε ως κυβέρνησης, είτε ως αντιπολίτευσης ήμουν πολέμιος και σε πλήρη αντιπαράθεση. Μια πολιτική η οποία ήταν να στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο και να αλυσοδένει την χώρα μας σε στρατιωτικούς και οικονομικούς σχηματισμούς.

Είναι ψέματα επίσης ότι είχα οποιαδήποτε οργανωτική σχέση με το ΣΥΝ ή ΣΥΡΙΖΑ και αυτό διότι είναι βαθειά πεποίθησή μου ότι οι συνδικαλιστές που αντιπροσωπεύουν τους εργαζόμενους δεν θα πρέπει να έχουν την οποιαδήποτε κομματική συμμετοχή ή δράση για όσο διάστημα διατηρούν ενεργό ανάμειξη και συμμετοχή σε όργανα του εργατικού και ευρύτερα του λαϊκού μαζικού κινήματος. Αυτή ήταν και μια βασική αντίθεσή μου με το ΚΚΕ πριν φύγω το 1991, στο οποίο πάλεψα για την αυτόνομη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος πέρα και έξω από τις παγιωμένες και κατεστημένες αντιλήψεις που θέλουν τα κόμματα να ποδηγετούν τα συνδικάτα για τους δικούς τους σκοπούς και επιδιώξεις.

Κατά συνέπεια η αναφορά του τίτλου της πρώτης σελίδας του «Έθνους της Κυριακής» «20 χρόνια άγκυρα σε κόμματα» δεν με αφορά, όσο για τα περί «καπεταναίων του γλυκού νερού» προφανώς ο συντάκτης του τίτλου να θεωρεί καπεταναίους και ναυτικούς του αλμυρού νερού όσους υποτάσσονται και συμβιβάζονται με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την κυβερνητική πολιτική..

Για τα περί κεντροαριστεράς, σε ότι με αφορά δεν είχα, δεν έχω κι ούτε θα έχω στο μέλλον οποιαδήποτε σχέση με κεντροαριστερά, με σχήματα τα οποία υπηρετούν και διαιωνίζουν το καπιταλιστικό σύστημα.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ είναι σταθερά προσανατολισμένη σε ταξική κατεύθυνση χωρίς να έχει κανενός είδους κηδεμονία και εξάρτηση (από κόμματα, κυβέρνηση και εργοδοσία).

Η οποιαδήποτε προσπάθεια να ταυτιστεί η ΠΕΝΕΝ και εγώ προσωπικά με την ΠΝΟ, την γραμμή, την κατεύθυνση και την λειτουργία της είναι καταδικασμένη να αποτύχει διότι σταθερά είμαστε όλα τα χρόνια ενάντια στην τακτική και στρατηγική της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, την οποία ποτέ δεν εγκρίναμε μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα της Ομοσπονδίας, όπως επίσης ποτέ ως τώρα δεν ψηφίσαμε υπέρ στα οικονομικά της ΠΝΟ για συγκεκριμένους λόγους οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι στα πρακτικά των οργάνων και επανειλημμένα έχουμε δημόσια τοποθετηθεί.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι είμαστε σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα θέματα υπέρ του ελέγχου, της πλήρους διαφάνειας (χωρίς όρους και
προϋποθέσεις) και υπέρ της συμμετοχής των Ναυτεργατών σε όλες τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Γι αυτό και απαιτούμε να δώσει αμέσως το ΣΔΟΕ στην δημοσιότητα το όποιο πόρισμα έχει καταλήξει στους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει.
Σε διαφορετική περίπτωση μπορούν βάσιμα να αιωρούνται πολλά και διάφορα.

Στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας πρέπει η απάντηση να δημοσιευθεί (τίτλος 1ης σελίδας) και η υπόλοιπη επιστολή μου να είναι αυτούσια στην επόμενη έκδοση της εφημερίδας σας την 1/4/2012 στον ίδιο ακριβώς χώρο.

Κατά τα λοιπά επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου για τα όσα συκοφαντικά και βλαπτικά γράφτηκαν εναντίον μου και εναντίον του κλάδου που εκπροσωπώ.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει την παρούσα προς το «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» προκειμένου να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

Πειραιάς 27/3/2012
Αντώνης Νταλακογεώργος Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *