Τελικά αυτός ο αρχιρασοφόρος Ιερώνυμος πρέπει να είναι πιο γάτα απ’ τον μακαρίτη Χρυστόδουλο.
Χωρίς καθόλου φανφάρες ψάλει το τροπάρι του προσχωρώντας μέχρι σε ανοιχτό εκβιασμό στην πολιτεία για τυχόν σκέψη που μπορεί να έχει για φορολόγηση της αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας.
Οπως διαβάζουμε το “Βήμα: Ο αρχιεπίσκοπος “συνέδεσε το ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με τα ιδρύματα που διαθέτει η Εκκλησία. «Αν πει η Εκκλησία αυτή τη στιγμή “έχουμε εμείς 500 ιδρύματα και αυτά τα ιδρύματα τα κλείνουμε και ελάτε να πάρετε τους ανθρώπους οι οποίοι είτε είναι κατάκοιτοι είτε είναι ηλικιωμένοι” (…) τότε πώς θα τα βγάλει πέρα η κοινωνία;» διερωτήθηκε ο κ. Ιερώνυμος και κάλεσε την πολιτεία σε διάλογο”.
Μιλάμε για καραμπινάτο εκβιασμό.
Και μάλιστα δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Οπως διαβάζουμε στο ίδιο δημοσίευμα: “Αντιπαραβάλλοντας τα όσα ισχύουν στην Αίγυπτο, όπου όπως τονίζει τα θρησκευτικά ιδρύματα δεν πληρώνουν ηλεκτρικό και «έχουν έκπτωση 20% όταν ψωνίζουν, αγοράζουν ή επενδύουν», ο κ. Ιερώνυμος τονίζει: «Στην Ελλάδα υπάρχει δυσπιστία και δεν ξέρω για ποιο λόγο. Βλέπετε συνέχεια έχουμε επιθέσεις- “δεν πληρώνουμε τους φόρους”, “δεν πληρώνουμε τούτο, το άλλο”-, ενώ αυτά είναι πολλές φορές ψέματα, διότι και φόρους πληρώνουμε και ό,τι άλλο…»”.
Εδώ κι αν λέει κατασκευασμένα τροπάρια ο Ιερώνυμος. Αν και κακώς έφερε για παράδειγμα την Αίγυπτο. Την Σαουδική Αραβία έπρεπε να επικαλεστεί εκεί όπου υπάρχει και θρησκευτική αστυνομία και είναι ένα απόλυτα θεοκρατούμενο κράτος.
Πόσοι είναι οι φόροι που πληρώνει στον κρατικό προϋπολογισμό το παπαδαριό; Οσο κι αν ψάξαμε δεν βρήκαμε. Μόνο μια πρόταση νόμου, στην βουλή, του Σύριζα συναντήσαμε που είχε θέμα: “Κατάργηση φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας”.
Αυτή είχε γίνει πέρισι και ο εισηγητής του Σύριζα Φ. Κουβέλης ρωτούσε:
“Κύριε Υφυπουργέ, έρχομαι ευθύς αμέσως στο ερώτημα που σας είχα κάνει και στη διαρκή επιτροπή και δεν είχα τύχει τότε απαντήσει. Πόσα χρήματα έχει εισπράξει το ελληνικό δημόσιο την τελευταία επί παραδείγματι πενταετία από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Τότε θα μπορούσα να ερμηνεύσω την σιωπή σας με την έννοια ότι δεν είχατε υπ’ όψιν σας τα στοιχεία, αλλά σήμερα οφείλετε να μας πείτε πόσα χρήματα έχει εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της περιουσίας των διαφόρων Μονών”.
Απάντηση φυσικά δεν πήρε.
Γιατί το παπαδαριό είναι ένα βασικό δεκανίκι του σημερινού αστικού συστήματος. Οπως υπηρέτησε πιστά στο παρελθόν κάθε εξουσία άσχετα αν την ασκούσαν κατακτητές που πέρασε απ’ την Ελλάδα.
Και καλό είναι να αναφέρουμε πώς δημιουργήθηκε αυτή η τεράστια περιουσία χρησιμοποιώντας ένα απόσπασμα απ΄ την ομιλία του Φ. Κουβέλη στην συνεδρίαση της βουλής που αναφέραμε προηγουμένος:
“Έχετε σκεφθεί ότι αυτή η εκκλησιαστική περιουσία προέκυψε ως ιδιοκτησία της Εκκλησίας με την αναγνώριση από τους Οθωμανούς αμέσως μετά την άλωση της Πόλης, ότι αυτή η περιουσία ανήκει στην Εκκλησία και στις Μονές, το αναγνωρίζει το Οθωμανικό Κράτος, η Οθωμανική Αυτοκρατορία για να επακολουθήσουν εν συνεχεία και άλλες πράξεις, σιγκέλια, φιρμάνια και άλλα συναφή τα οποία διαμόρφωσαν τίτλους ιδιοκτησίας! Και όχι μόνο αυτό η εκκλησιαστική περιουσία μεγεθύνθηκε διότι οι υποταγμένοι οι υπό κατοχήν Έλληνες έσπευδαν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους στην Εκκλησία και στις Μονές προκειμένου να διατηρηθεί η ιδιοκτησία έστω στο όνομα της Εκκλησίας ή της Μονής και με την υπόσχεση άμεσα ή έμμεσα διατυπωμένη «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά σας θάναι» διότι όταν ελευθερωθεί το Γένος η Εκκλησία θα αποδώσει τις περιουσίες στους ʽΕλληνες πολίτες οι οποίοι την μεταβίβασαν προκειμένου να την γλιτώσουν από τους Οθωμανούς”.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Και από τότε μέχρι σήμερα το παπαδαριό αυγάτησε την περιουσία του. Εκμεταλλευόμενη την εξουσιαστική της θέση, η Εκκλησία αναδείχτηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς παράγοντες. Οχι μόνο χάρη στην αφέλεια των πιστών, που καταθέτουν τον οβολό τους στα παγκάρια των ναών, αλλά και χάρη στην προστασία του κράτους μέσα από ειδικούς νόμους. Και τίποτα δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση.
Οι παλιοί ίσως θυμάστε μια απόπειρα που είχε κάνει ο μακαρίτης ο Τρίτσης, που επιχείρησε να ρυθμίσει τα της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Εγραψες ιστορία», του είπε ο Α. Παπανδρέου …. και τον έστειλε στα αζήτητα.
Αφήστε μια απάντηση