Το να λες στους Έλληνες να ψηφίσουν για το «κούρεμα» είναι σαν να ζητάς από τα αρνιά να εγκρίνουν με δημοψήφισμα το …Πάσχα!

Το πραγματικό πρόγραμμα

του Γιάννη Ελαφρού
Το να λες στους Έλληνες να ψηφίσουν για το «κούρεμα» και τα νέα μέτρα είναι σαν να ζητάς από τα αρνιά να εγκρίνουν με δημοψήφισμα το …Πάσχα! Με αυτό το φλεγματικό ύφος είχε σχολιάσει παλιότερα βρετανός δημοσιογράφος το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Το ερώτημα της αυτοκτονίας αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς οι εργαζόμενοι ενόψει των επερχόμενων εκλογών (που δεν έχουν ακόμα βεβαίως ανακοινωθεί). Γιατί το Πάσχα του κεφαλαίου, με θυσία τον αμνό – λαό έχει ήδη εξαγγελθεί και είναι διαρκείας… Τόσο πριν, όσο και αμέσως μετά τις εκλογές, με βάση το πραγματικό προεκλογικό πρόγραμμα του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, που αποκαλύπτουν βεβαίως τα στελέχη της τρόικας (κατά πολλούς οι «πραγματικοί πρωθυπουργοί»), αλλά και της συγκυβέρνησης.

Για να μην λέμε ότι δεν τα ξέραμε, ιδού: Πριν περάσουν δύο μήνες από την άγρια περικοπή του κατώτερου μισθού στα επίπεδα των 500 ευρώ, σύσσωμη η τρόικα δήλωσε την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου ότι «σκοπός τους είναι οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα να φτάσουν σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας, δηλαδή στο επίπεδο των 150 ευρώ το μήνα»! Στην ίδια συνεδρίαση, ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν υπογράμμισε την ανάγκη «εσωτερικής υποτίμησης», όπως λένε στη γλώσσα των μανδαρίνων της αγοράς την ταπείνωση των μισθών.

Για να μην αφήσει καμία παρεξήγηση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, εξήγησε την Πέμπτη στο Λόντον Σκουλ οφ Ικονόμικς (χωρίς να αποφύγει τις αποδοκιμασίες φοιτητών) ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία και άρα δεν πρέπει να προκαλούν εντύπωση τα υψηλά ποσοστά ανεργίας (βεβαίως δεν απάντησε για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας της Ισπανίας…). Πάντα …ριζοσπαστικός, ζήτησε από την Ελλάδα «να σπάσει τα ταμπού της», όπως αυτό των απολύσεων στο Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, τον Ιούνιο προετοιμάζουν μέτρα «δημοσιονομικής προσαρμογής» (άγριων περικοπών δηλαδή) 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (από 11,8 δισ. που έλεγαν αρχικά), ενώ πριν τον Ιούνιο θα φέρουν φορολογικό νομοσχέδιο, που θα φορολογείται ακόμα και το μηδενικό εισόδημα του λαού (με βάση τα αντικειμενικά τεκμήρια), ενώ θα επιδοτείται η κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου. Η άγαρμπη απόσυρση της φορομπηξίας στα δηλωθέντα αυθαίρετα, σε πατάρια και υπόγεια, απλώς σηματοδοτεί το όργιο φοροκλοπής που έρχεται.

Μπροστά μας είναι και η κατάρρευση των ασφαλιστικών Ταμείων. Την Παρασκευή στη βουλή, ο τραπεζίτης που παριστάνει τον πρωθυπουργό ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρχει καμία αποκατάσταση των ταμείων (ούτε και των μικροομολογιούχων) από την προκλητική ληστεία που υπέστησαν μέσω PSI υπέρ των τραπεζών – τοκογλύφων. Είναι τόση η ξεφτίλα και η εξυπηρέτηση των τραπεζών από τους υπουργούς της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, που έφτανε να ενοχληθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αποσύρει ο Γ. Κουτρουμάνης κάποιες ρυθμίσεις υπέρ ανέργων και φτωχών για τα χρέη.

Όσο για τη λεγόμενη σωτηρία της χώρας, ο Λ. Παπαδήμος δήλωσε προχθές σε ιταλική εφημερίδα ότι «μπορεί να χρειαστεί κάποια μορφή οικονομικής βοήθειας», δηλαδή ένα νέο πακέτο, ένα νέο Μνημόνιο… Η αποτυχία τους σε όλο το μεγαλείο.

Πως επιχειρεί το σύστημα να «υπνωτίσει» την λαϊκή οργή και να αναισθητοποιήσει τη δυνατότητα ανατρεπτικής στάσης, δράσης και ψήφου; Αφενός, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν την πολιτική και κοινωνική συζήτηση φέρνοντας στην πρώτη γραμμή το θέμα των μεταναστών και της ασφάλειας, αναζωπυρώνοντας επικίνδυνα αντιδραστικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά. Αυτοί που τα δίνουν όλα στην ΕΕ και στο κεφάλαιο, κυνηγούν τώρα τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους φτωχοδιάβολους, τους σύγχρονους Άθλιους. Από την άλλη με μια διαρκή τρομοκρατία και εκφοβισμό για τις καταστροφές που θα προκαλέσει μια πιθανή έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ. «Δεν υπάρχει καμιά ρεαλιστική, υπεύθυνη και εναλλακτική λύση εκτός ευρώ, εκτός Ευρωζώνης, εκτός ΕΕ», είπε την Πέμπτη στο ΠΑΣΟΚ ο Β. Βενιζέλος, αποκαλώντας αυτή την άποψη «σύγχρονο εθνικό πατριωτισμό». Η σημερινή γραμμή της αστικής τάξης, τόσο της ελληνικής όσο και της γερμανικής – ευρωπαϊκής είναι καθαρή: η Ελλάδα μέσα στο ευρώ και την ΕΕ, με κάθε θυσία (του λαού της εννοείται)! Το είπε και η Μέρκελ στο BBC: «Θα ήταν καταστροφικό» το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και «τεράστιο πολιτικό λάθος». Μέσα στο ευρώ, αλλά χωρίς ευρώ για τους εργαζόμενους. Ήδη 150.000 επιχειρήσεις δεν πληρώνουν κανονικά τους εργαζόμενούς τους, ενώ πάνω από 400.000 μισθωτοί έχουν να πληρωθούν για μήνες! Γίνεται πλέον καθαρό ότι η στάση απέναντι στο ευρώ και την ΕΕ συνολικά αποτελεί Λυδία Λίθο για την Αριστερά και για οποιονδήποτε υποστηρίζει μια πολιτική προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Δεν είναι εμμονή του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό αποδεικνύει το ίδιο το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ, που ψήφισε στα μουλωχτά το ελληνικό κυνοβούλιο την Τετάρτη, με 197 ψήφους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΣΥ κι ορισμένοι ανεξάρτητοι). Τι προβλέπει; Θέσπιση με συνταγματική αλλαγή ή με νόμο των «πλεονασματικών προϋπολογισμών» ή το πολύ με ανώτερο έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Αλλιώς, θα κινείται αυτόματα μηχανισμός «διόρθωσης» με τη λήψη μέτρων. Αυτό σημαίνει μόνιμη και διαρκής λιτότητα και συντριβή των κοινωνικών κατακτήσεων. Επιβολή κυρώσεων σε χώρες με έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο δικαιούται να επιβάλει πρόστιμο μέχρι 0,1% του ΑΕΠ! Αυτόματη επιβολή «δημοσιονομικών και οικονομικών προγραμμάτων» (μνημόνια) από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε χώρες που το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ, ώστε να μειώνεται κατά 1/20 ανά έτος (μέσος όρος). Παρέμβαση των οργάνων της ΕΕ και αναθεώρηση του προϋπολογισμού, σε περίπτωση απόκλισης από τους «δημοσιονομικούς στόχους». Με το Σύμφωνο θεσμοθετείται και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), εξοπλισμένος με κεφάλαια για να δίνει δάνεια και να αλυσοδένει τους λαούς.

Θα επικρατήσει λοιπόν η «σιωπή των αμνών» ή η πολεμική κραυγή της ανατροπής;
Πηγή: http://www.prin.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *