ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ-ΛΕΣΧΕΣ ΕΦΕΔΡΩΝ

Οι καταγγελίες για τις φασιστικές Πολιτοφυλακές μπορεί να πάγωσαν προσωρινά τις διεργασίες αυτού του είδους, αλλά η συστηματική καλλιέργεια από το κράτος, την κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις του μιλιταρισμού αποκτά ολοένα πιο βαθιά και επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί στην απόπειρα που  άρχισε επί υπουργίας στο ΥΕΘΑ του Α.Τσοχατζόπουλου, όπου το πλαίσιο της μετατροπής της χώρας σε Ισραήλ των Βαλκανίων προέβλεπε τη δημιουργία της Παλλαϊκής Άμυνας. Αργότερα επεκτάθηκε στη δημιουργία των Λεσχών Εφέδρων, αυτές τις γιάφκες της ακροδεξιάς, που καλούνται να παίξουν συγκεκριμένο ρόλο σε μια πολεμική αναμέτρηση, στο κυνήγι μεταναστών και στην καταστολή επικίνδυνων για το αστικό σύστημα εξουσίας κοινωνικών αγώνων.

Στο Πολυνομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις που ψήφισαν 162 βουλευτές ΝΔ-ΛΑΟΣ, προβλέπεται η χρηματοδότηση, οργάνωση, έλεγχος των Συνδέσμων Εφέδρων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η ψήφιση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις θεμάτων αναπήρων πολέμου, προσωπικού του ΥΠΕΘΑ και άλλες διατάξεις» ουσιαστικά ενσωμάτωσε θεσμικά τη μετονομαζόμενη το 1991 σε Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, Λέσχη Ιερολοχιτών που είχε δημιουργηθεί το 1985 από τα «εθνικόφρονα» φασιστικά κατάλοιπα του Εμφυλίου. Το ιδεολογικό δηλητήριο και οι ακροδεξιοί πολεμοκάπηλοι στόχοι τους παρουσιάζονται μέσα από την ιδρυτική διακήρυξη της «Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων» (15-17/3/1996) που κάνουν λόγο για: «καταπολέμηση του εφησυχασμού, της ενδοτικότητας και του ευδαιμονισμού» στοχοποιώντας «όσους παριστάνουν τα λευκά περιστέρια της ειρήνης, τους αστράτευτους, τους αντιρρησίες συνείδησης και τους καρεκλοκένταυρους».

Επίσης, νέα παράμετρο στην εμβάθυνση του μιλιταρισμού και στη κατασταλτική φρενίτιδα αποτελούν τα Τάγματα Εθνοφυλακής που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε Καβάλα, Δράμα κλπ., στο πλαίσιο συντεταγμένης κατεύθυνσης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Άρχισαν να συγκροτούνται μετά το καλοκαίρι του 2011 που χρωματίστηκε από το κίνημα των αγανακτισμένων και τις εργατικές κινητοποιήσεις, ενώ  υπάρχει η κατεύθυνση επέκτασης και εφαρμογής αυτού του μέτρου και προς το εσωτερικό της Επικράτειας.

Σύμφωνα όμως με πρόσφατα δημοσιεύματα της τοπικής πρωινής ημερήσιας εφημερίδας «Η ΕΒΔΟΜΗ» περίπου 400 επιλεκτικές προσκλήσεις έχουν αποσταλεί σε πολίτες της περιοχής για την στελέχωση της τοπικής εθνοφυλακής. Ταυτόχρονα, υπάρχει αδιαβάθμητο έγγραφο της Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας με ημερομηνία 12/7/2011, το οποίο και τιτλοφορείται Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών. Το έγγραφο αυτό έχει τη μορφή του κατεπείγοντος προκειμένου να συμπληρωθεί το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας Ξενοκράτης. Ωστόσο, στην υποπαράγραφο όπου ορίζονται οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης του σχεδίου αυτού πέρα από τις μέχρι πρότινος τυπικές προϋποθέσεις (φυσική καταστροφή, τεχνολογική καταστροφή, λοιπές καταστροφές, εγκληματική-τρομοκρατική ενέργεια) έχει προστεθεί και «Άλλα συμβάντα που μπορεί να οφείλονται στο πλήθος ή τη διασάλευση της τάξης και στην υπερσυγκέντρωση πλήθους». Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΥΑ 3384/2006 για την συμπλήρωση του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ με το Ειδικό Σχέδιο «Διαχείριση Ανθρωπίνων Απωλειών» υπόχρεοι κατάρτισης είναι τα υπουργεία: Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως έχουμε επισημάνει, οι σχεδιασμοί της πραξικοπηματικής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ αποσκοπούν στην ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της νεολαίας και του συνόλου της κοινωνίας με τον στρατό, όπως διατυπώνονται επίσης και στις «σκέψεις» του Α/ΓΕΕΘΑ Κωσταράκου, με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, την αναβάθμιση της πολεμικής εκπαίδευσης των εφέδρων, εμπεριέχοντας την συστηματική προετοιμασία των στρατιωτικών τμημάτων για την Καταστολή Πλήθους. Ήδη, από το νόμο για την πρόσληψη των ΕΠ.ΟΠ. που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ, οι μαχητικοί εργατικοί αγώνες και οι καταλήψεις δημοσιών κτιρίων χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές πράξεις και προβλέπεται η χρήση του στρατού ως δύναμη καταστολής για την αντιμετώπιση των εν λόγω «έκτακτων αναγκών»!

Για να πάρουμε όμως μια ιδέα του πως υλοποιούνται όλα αυτά. Στο κείμενο με τίτλο «ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ», από το kranos.gr, διαβάζουμε: «Μετά την επιβλητική τους παρέλαση στις πόλεις του νομού Ροδόπης την 25η Μαρτίου, δυναμική και ενθουσιώδης ήταν στη συνέχεια και η εκπαίδευση των Εθνοφυλάκων, στο πεδίο των ασκήσεων. Την Κυριακή  1 Απρ. 12, οι Εθνοφύλακες του νομού Ροδόπης ασκήθηκαν εθελοντικά στις «πρώτες βοήθειες πεδίου μάχης» και στο «πυρ και κίνηση». Όλη η εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε με εύστοχα πραγματικά πυρά και με προσομοίωση των συνθηκών μάχης».

Ακόμη όμως πιο επικίνδυνη είναι η Άσκηση Μακεδονομάχος 2012, στην οποία συμμετείχαν πλήθος Λεσχών Εφέδρων και αντίστοιχες ομάδες από την Κύπρο. Αξίζει να θυμόμαστε την συμμετοχή των Ελλήνων Εφέδρων Καταδρομών στα εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, την συμμετοχή των Λεσχών Εφέδρων στα καλοκαιρινά πογκρόμ κατά μεταναστών και τις αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής ομάδας του ΙΟΥ της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ για πρόκληση πολεμικού επεισοδίου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, σε συνεργασία με Ελληνοκύπριους αξιωματικούς και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις:  «Στα τέλη του 1993, 70 περίπου μέλη εκλήθησαν ατομικά σε βραδινή σύσκεψη στα γραφεία της Λέσχης, στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού: «Μαζευτήκαμε κεκλεισμένων των θυρών και μας ρώτησαν ποιοι δέχονται να λάβουν μέρος σε μία αποστολή εκτός Ελλάδας, η οποία επρόκειτο να γίνει σχετικά σύντομα, αλλά δεν ξέραμε πότε ακριβώς. Γι’ αυτή την αποστολή έπρεπε να κάνουμε ασκήσεις προετοιμασίας, σε συνεργασία με τις Μοίρες Καταδρομών κι όχι αυτοτελώς. Από τα 70 άτομα, στην αρχή, πήγαμε τελικά οι 67».

Τις επόμενες εβδομάδες «διέρρευσε» πως θα πάνε στην Κύπρο, το ακριβές περιεχόμενο της αποστολής παρέμεινε όμως μυστικό. Δεν έλειψαν, πάντως, κάποιες νύξεις: «Χωριστήκαμε σε ομάδες βατραχανθρώπων, σε ομάδες με εκρηκτικά και σε ομάδες για άλματα. Αρχικά η ιδέα ήταν να γίνει αεραποβατική επιχείρηση, μετά έλεγαν ότι θα συνεργαστούμε με τους δικούς μας τους Κύπριους για να πέσουμε νύχτα με αλεξίπτωτα σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στα κατεχόμενα. Αυτό το φοβηθήκανε τελικά, γιατί την άλλη μέρα θα γινότανε πόλεμος. Γι’ αυτό και πήγαμε με αεροπλάνο». Μετά τα Χριστούγεννα, οι 67 εθελοντές ενημερώνονται για την ημερομηνία της επιχείρησης: «Μας ζήτησαν να μην αναφέρουμε σε κανέναν (ούτε σε μανάδες, ούτε σε γυναίκες) πού θα πάμε και τι θα κάνουμε. Πλήρης μυστικότητα». Από την Ελλάδα θα ‘παιρναν μαζί τους φόρμες, βάρκες, φουσκωτά κ.λπ., προσφορά μιας γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών που δεν γνώριζε πώς ακριβώς επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν. Στην Κύπρο θα προμηθεύονταν, από τους εκεί ομολόγους τους, «ό,τι είχε να κάνει με όπλα».

Η επιχείρηση αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου 1994. «Μαζευτήκαμε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας βράδυ. Εκεί μας κάναν ένα τυπικό έλεγχο στα διαβατήρια, τα οποία δεν χρειάστηκαν καν, αφού δεν περάσαμε απ’ τον παραμικρό έλεγχο. Βγήκαμε εκτός Ελλάδος χωρίς να φαίνεται πουθενά. Φορτώσαμε τα υλικά σ’ ένα στρατιωτικό μεταγωγικό C-130 που μας περίμενε κι επιβιβαστήκαμε. Ο φάκελος της άσκησης ανοίχτηκε πάνω στο αεροπλάνο, μία ώρα πριν προσγειωθούμε στο νησί». Το επίσημο πρόγραμμα, αυτό που διαφημίστηκε αργότερα από τα ειδικευμένα στρατιωτικά περιοδικά, περιλάμβανε «κάποια εθιμοτυπική κατάθεση στεφάνου» και συνεστιάσεις γνωριμίας με τα μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων. Υπήρχε, ωστόσο, κι ένα δεύτερο, μυστικό σκέλος: «Όταν ανοίχτηκε ο φάκελος μας είπαν ότι μια ομάδα, τα βατράχια, θα κάνουν μαζί με κάποιους Κύπριους μια νυχτερινή αποστολή καθαρά επιχειρησιακή, σε τούρκικο έδαφος. Άλλα σενάρια αφορούσαν δολιοφθορές μέσα σε τούρκικο έδαφος. Όχι μεγάλης έκτασης, συμβολικού τύπου. Μήνυμα, απλά, ότι είμαστε εδώ πέρα».

Στην Κύπρο, οι Ελλαδίτες καταδρομείς μεταφέρθηκαν για γεύμα στη Λέσχη των κυπρίων ομολόγων τους, δίπλα στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας. Εκτός από προπόσεις, το πρόγραμμα της βραδιάς περιλάμβανε και λίγη -ανομολόγητη- δράση: Μια ομάδα, μ’ επικεφαλής έναν Κύπριο που ήξερε πολύ καλά τα κατατόπια, περάσαμε κάτω από ένα τούνελ, μπήκαμε στα κατεχόμενα, πίσω από το φυλάκιο των Τούρκων, γράψαμε “Ζήτω η Ελλάς. ΛΟΚ” και βγήκαμε. Δεν μας πήρε είδηση κανένας. Μετά το τούνελ περάσαμε συρματοπλέγματα, όχι όμως ηλεκτροφόρα». Τα σοβαρότερα, όμως, ήταν ακόμη μπροστά: Το μεσημέρι της επομένης, 13 Ιανουαρίου, το τμήμα καταθέτει στεφάνι στους πεσόντες της ΕΟΚΑ. Ύστερα τους πηγαίνουν στο Παραλίμνι, για βραδινό γλέντι στην ταβέρνα της κυρίας Κατερίνας, που, όπως τους πληροφορούν, «έχει χάσει πέντε γιους καταδρομείς στον πόλεμο του ’74» και τώρα «κρατάει εδάφη εκεί, δίπλα στην Πράσινη Γραμμή». Για τον συνομιλητή μας, το γλέντι αυτό δεν ήταν «παρά μια κάλυψη, για να μπορέσουμε εμείς να μπούμε στα κατεχόμενα. Ξαφνικά, εκεί που καθόμασταν, ήρθανε σ’ έναν έναν, στην ομάδα που θα κάναμε κατάδυση, και μας είπαν στο αυτί να μη φάει κανείς. Οι άλλοι φάγανε».

Η ομάδα των βατραχανθρώπων αποτελούνταν από πέντε έφεδρους Ελλαδίτες! «Μας πήρανε, σ’ ένα εκκλησάκι που ήτανε πάνω στη θάλασσα, στο ακρωτήρι στο Παραλίμνι. Εκεί μας περιμένανε δύο Κύπριοι, ένας υπολοχαγός εν ενεργεία κι ένας έφεδρος που είχε υπηρετήσει το ’74 κι ήξερε τα μέρη. Αλλάξαμε φόρμες και διεισδύσαμε από τα βράχια στο τουρκικό έδαφος. Κολυμπήσαμε περίπου δυόμισι μίλια, σε ναρκοθετημένη περιοχή, κάναμε μια αλλαγή σημαίας και γυρίσαμε». Τα πράγματα είχαν, όμως, αρχίσει να σκουραίνουν: «Όταν βγήκαμε, είχαμε πρόβλημα. Οι Τούρκοι είχαν πληροφορηθεί πως έγινε ειδική αποστολή βατραχανθρώπων μέσα στο έδαφός τους και δώσανε σήμα μερικής επιστράτευσης, σηκωθήκανε ελικόπτερα και ψάχνανε να μας βρούνε μέσα στη θάλασσα. Είχανε βγει και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ με τζιπάκια και προβολείς και ψάχνανε… Την ώρα που ήτανε να βγούμε, ακούμε μόνο κραυγές: “Τρέξτε, έρχονται οι ΟΗέδες, έρχονται οι ΟΗέδες”! Μας πετάξαν σκοινιά, ανεβήκαμε από τα βράχια κι έπρεπε μέσα σε δευτερόλεπτα να έχουμε μπει στα φορτηγά και να μας πάρουνε».

Από το άρθρο καταλαβαίνουμε την επικινδυνότητα αυτών των ομάδων και τι τυφλά όργανα είναι. Ας διαβάσουμε την αναφορά του υπεύθυνου της ασκήσεως ΕΦ.ΑΞΚΟΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ Γ.Ν., στο kranos.gr, την  Τρίτη, 3 Απριλίου 2012: Αναλυτικά τα βαθμολογούμενα ΣΤΕΚ ήταν τα εξής: 1) τελική διαταγη.2) ενημέρωση επί της αμμοδοχου.3) εγγύς του στόχου αναγνώριση(CTR).4) Αναφορά περιπόλου αναγνωρισης.5) επαφή με πρακτορα.6) Ά βοήθειες μαχης.7) ασκήσεις άμεσου αντιδρασεως.8) αίτηση πυρών πυροβολικου.9) κίνηση πεζικού(με paintball).9) διάβαση υδάτινου κωλυματος.10) μεταφορά τραυματια.11) έλεγχος υλικων.12) απενημερωση. Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα.

1) Τελική διαταγη.2) ενημέρωση επί της αμμοδοχου. Οι ομάδες όταν ήταν ετοιμες για αναχωρηση ενημερωνοταν για την επιχειρηση (περιπολαρχης)ενω παραλληλα δινοταν οι συντεταγμενες στον βοηθο περ/χη για να ξεκινησει την κατασκευη αμμοδοχου επι της οποιας θα εξεδιδαν την τελικη διαταγη.Τα περιπολα ειχαν στην διαθεση τους 2 ωρες για να ξεκινησουν την ενημερωση επι της αμμοδοχου που συνηθως ηταν αρκετος .
Ενω ειχαν ενημερωθει αναλυτικα (με φωτο σταδιακης κατασκευης αμμοδοχου κτλπ) για αυτο το αντικειμενο δεν ηταν ολοι προσεχτικα προετοιμασμενοι,βεβαια αυτο πηγαζει και απο το γεγονος οτι οι περισσοτεροι δεν ειχαν εκπαιδευτει ποτε στην ζωη τους σε κατι αναλογο [με εξαιρεση αυτους που εχουν περασει σχολειο καταδρομων(σ.σ.ο.ε.κ.) κυριως πρωην ΔΕΑ ειδικων δυναμεων και ΕΠΟΠ]. Παντως γενικα τα πηγαν καλα με μια εξαιρεση να κατασκευαζει το μοντελο με κατευθυνση αντιθετη της πραγματικης(επειδη οι συγκεκριμενοι θελετε να πατε στο cambrian patrol να ξερετε οτι τετοια λαθη δεν συγχωρουνται εκει).Στην εκδοση της διαταγης ενας εμπειρος αντρας κατευθειαν καταλαβαινε την τριβη με το αντικειμενο ή οχι του περιπολρχη.Δυστυχως οι πιο πολλες ομαδες ενω εκαναν πολυ καλη προσπαθεια για την κατασκευη της αμμοδοχου δεν καταφεραν να εκμεταλλευτουν αυτην καταλληλα και να εξηγησουν με την βοηθεια της τις ενεργειες τους. Η αξιολογηση στα εν λογω αντικειμενα εγινε με την βοηθεια λιστων(check list) που μας ειχε ετοιμασει ο θειος Γκου (ο οποιος δυστυχως δεν καταφερε να ερθει για ακομα μια φορα αφηνοντας δυσαναπληρωτο κενο στην οργανωτικη επιτροπη κανοντας μας να ”τρεχουμε”). Την αξιολογηση εκανε η ομαδα αναγνωρισης (Ο.Α.) της ΛΕΦΕΔ που απαρτιζεται απο αντρες που συμμετειχαν στο CP11 και εχουν την αναλογη εμπειρια την οποια μαλιστα δωθηκε ευκαιρια να εμπλουτισουν απο την μερια του αξιολογητη. Επισης η ΟΑ  εκανε και την ενημερωση επι της τακτικης καταστασεως σε απομονωμενο χωρο με χρηση χαρτων,αεροφωτογραφιων κτλπ, εδινε ΤΟΔΒ (τακτικες οδηγιες διαβιβασεων) τα συνθηματικα 3ημερων και τελος επεσημανε ολη την διαδρομη και ιδιαιτεροτητες.

3) Εγγυς του στοχου αναγνωριση.Οι ομαδες μετα απο 13 χλμ περιπου(αποκλειστικα ανηφορας) εφταναν σε ενα χωρο που αποτελουσε την κυρια αποστολη τους και γινοταν μαρτυρες ενος περιστατικου που ειχαμε στησει και ηταν ιδιο για ολους. Από αυτό το περιστατικό που εξελίσσονταν μπροστά στα μάτια τους έπρεπε να αντλήσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν και στην συνέχεια κατευθύνονταν στο σημείο αναπαύσεως-ανασυγκροτησεως και έγραφαν αναφορά περιπόλου αναγνωρίσεως(με υπομνήματα που τους είχαμε προμηθεύσει μαζί με χάρτες αεροφωτογραφίες, τελική διαταγή καπ)

4) Αναφορά περιπόλου αναγνώρισης. Στο σημείο ανασυγκροτήσεως δινόταν η ευκαιρία στα περίπολα να ξεκουραστούν και να συντάξουν αναφορά για να δώσουν στην προϊσταμένη διοίκηση ότι πληροφορίες συνέλλεξαν σε πραγματικό χρόνο για να τύχουν αυτές της κατάλληλης αξιοποίησης σύμφωνα με της προτεραιότητες της διοίκησης.  Δυστυχώς σε αυτό το σημείο φάνηκαν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί τόσα χρόνια από την ενασχόληση μας με στραταθλητικούς αγώνες αφού οι περισσότερες ομάδες δεν κατάλαβαν ακριβώς πια ήταν η αποστολή τους ή δεν έδωσαν την δέουσα προσοχή στην περισυλλογή πληροφοριών . Ετσι μονο μια ομαδα εκανε σωστη αναγνωριση και καταφερε να δωσει την  πληροφορια οτι ο εχθρος κατεβαζε στο σημειο  αντιαεροπορικους και αντιαρματικους πυραυλους αποκτωντας ετσι δυνατοτητες που πριν δεν ειχε, βαση των πληροφοριων, μας επηρεαζοντας ετσι της κινησεις μας και το μελλον των επιχειρησεων αφου ειχαμε να κανουμε με καινουργιες απειλες. Ελαχιστες περιπολοι δεν μπηκαν στον κοπο καν να εκτυπωσουν τα μετεφρασμενα ΤΑΜ(TACTICAL AID MEMOIRE) που τους ειχαμε μεταφρασει και αποστείλει (Ο.Α.) συμβιβαζομενοι με την υποβολη αναφορας σε οτι χαρτι-χαρτακι μπορουσαν να βρουν εκεινη την στιγμη, μαλιστα μερικοι δεν μπηκαν στον κοπο να γραψουν καν το ονομα τους επανω κανοντας μας να απορησουμε για πιο λογο ηρθαν στην ασκηση. Φυσικα ολοι εχουν ελαφρυντικα οποτε και σε αυτη την περιπτωση ισχυει οτι και παραπανω οτι δηλαδη δεν εχουν τυχει αναλογης εκπαιδευσης που αποτελεί πλεον θεμα συζητησεως και ισως επιτακτικης αναγκης λειτουργιας αναλογου σχολειου.

5) Επαφη με πρακτορα.Σε αυτο το στεκ στελναμε τα περιπολα να ερθουν σε επαφη με φιλιο πρακτορα και να αντλησουν πληροφοριες(της οποιες ζητουσαμε την αλλη μερα στην απενημερωση).Αν δεν καναν τις αναλογες(απλες) ερωτησεις ο πρακτορας δεν εδινε της αναλογες απαντησεις.Αυτο που αναμενονταν ηταν ερωτησεις του τυπου που,ποιος,ποτε,γιατι,με τι,κτλπ.

6) Ά βοηθειες μαχης. Οπου διαπιστωσαν ολοι απο μονοι τους τα κενα τοσο σε γνωσεις οσο σε υλικα αφου(και ενω το ειχαμε επισημανει) καποιοι (ευτυχως λιγοι) δεν ειχαν την δυνατοτητα και τα μεσα να επιδεσουν τον εαυτο τους και να συνεχισουν τον αγωνα. Βεβαια τα τελευταια χρονια οι περισσοτεροι εφεδροι εχουν φροντισει και εχουν κανει βηματα μπροστα κατι που επισημανθηκε απο τους στεκαρχους και βαθμολογηθηκε αναλογα.

7) Ασκησεις αμμεσου αντιδρασεως. Στο στεκ αυτο παλι φανηκε η ομαδικη δουλεια που κανανε διαφορες ομαδες αφου σε καποιες περιπτωσεις η αντιδραση τους ηταν εκπληκτικη συμφωνα παντα με τον στεκαρχο.

8) Αιτηση πυρων πυροβολικου. Ενα αντικειμενο που παντα συνοδευει τους <<ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ>> και εχει γινει πολλή δουλεια απο ολους παρ΄ ολα αυτα φετος με ενα απλο τεχνασμα εκ μερους του αξιολογητη εφ.αξ/κου Π/Β οι περισσοτερες ομαδες κατευθυναν τα πυρα τους σε διπλανο χωριο (σε αυτο που εβλεπαν και οχι σε αυτο που επρεπε). Οποτε χρειαζομαστε ακομα δουλεια.

9) Κινηση πεζικου(με paintball). Συμφωνα με το σεναριο αντρες του εχθρου που ειχαν εμπλακει προηγουμενως με φιλια περιπολο ειχαν καταφυγει σε παρακειμενο οικισμο και ζητουνταν η βοηθεια της περιπολου για την καταστροφη τους. Το στεκ πραγματοποιηθηκε με την βοηθεια της ομαδας paintball ”conflict infidell”(mil-sim)που εκανε την εχθρικη απεικονιση(poison templar,last chancers και αλλοι) και δυσκολεψε ιδιαιτερα τους ασκουμενους(κοινως ”φαγανε” πολλή μπιλια).Και αυτοι βοηθησαν αφιλοκερδως και τους ευχαριστουμε θερμα.

10) Διαβαση υδατινου κωλυματος.Ενα απο τα πιο καλοστυμενα στεκ στελεχωμενο απο μερικους απο τους καλυτερους αντρες της ΛΕΦΕΔ λογω και του προβληματος ασφαλειας.Στο ΝΕΣΤΟ ποταμο (αντιλαμβανεστε το κρυο).Εκει ξεχωρισαν και οι ομαδες που διεθεταν ιδιαιτερα ψυχικα αποθεματα αφου ηταν προς το τελος της ασκησεως και μετα απο 20 ωρες και 30 χλμ πορειας.

11) Μεταφορα τραυματια. Ιδιαιτερο αντικειμενο που δεν καταφεραν ολες οι ομαδες να ολοκληρωσουν. Παντως οσες ομαδες τα καταφεραν να ολοκληρωσουν κανοντας και αυτο το αντικειμενο (καθως και την διαβαση..) ηταν και οι πιο ευχαριστημενες απο τον εαυτο τους και δικαιως..

12) Ελεγχος υλικων.13) Απενημερωση. Η καταληξη στο στρατοπεδο δεν σημαινε και το τελος της ασκησης και υπηρχαν ακομα δυο αντικειμενα δοκιμαζοντας ετσι τις αντοχες των ασκουμενων που ηταν κατακοποι. Ετσι ελεγχθηκαν τα υλικα που εφεραν οι ασκουμενοι (και βαθμολογηθηκαν αναλογα) και κατοπιν κληθηκαν για ακομα μια φορα να δωσουν (προφορικα αυτην την φορα) οτι πληροφοριες  συνελλεξαν ολο το 24ωρο. Μεσα στο ερωτηματολογιο παρεμβάλλονταν και παραπλανητικες ερωτησεις καθως και υποκειμενικες ερωτησεις του τυπου αν ηταν αξιοπιστος ο πρακτορας και αν πρεπει να τον εμπιστευτουμε κτλπ.Αυτο αποσκοπουσε στο να βαλλει σε σκεψεις τις ομαδες στο αν φεραν σε περας καλα την αποστολη τους, αν συζητησαν μεταξυ τους για θεματα που δεν τους ”εκατσαν καλα”,αν ειχαν ολοι τον νου τους και δεν επαφιονταν μονο στον περιπολαρχη για την συλλογη πληροφοριων (σε καποια στιγμη βγαζαμε τον επικεφαλης εξω και συνεχιζαμε ερωτησεις στους υπολοιπους οπως π.χ ποια ηταν τα συνθηματικα της δευτερης ημερας). Κλεινοντας με τα αντικειμενα αναφερω οτι οι ομαδες αξιολογουνταν σε καθε στεκ για την πειθαρχια.στρατιωτικη εμφανιση,παραλλαγη,για το αν επερναν επαφη μεσω ασυρματου οπως τους ειχαμε διαταξει κ.α.π. Το θετικο ειναι οτι και ομαδες που δεν τα πηγαν καλα βαθμολογικα εδειξαν να ευχαριστιούνται τον τροπο αξιολογησης καθως και γενικα την ασκηση αφου ενιωσαν οτι μονο μεσα απο τετοιες διαδικασιες μπορουμε να μαθουμε και να μας μεινει κατι.

Φετος το στοιχημα για τους ασκουμενους ηταν να καταφερουν να κατεβασουν εξαμελη περιπολα που ενω ακουγεται πιστεψτε με δεν ειναι ευκολο, διοτι δεν προκειται για μοναδες τακτικου στρατου που απλα διατασσονται καποιοι να συμμετασχουν,αλλα εφεδροι με καποια οργανωση και κυριως φιλικες σχεσεις,σιγουρα παντως οχι σχεση εξαρτησεις και αναγκης (π.χ.υπηρεσιακη σχεση). Αυτο εχει σαν αποτελεσμα πολλες φορες να συμπηρωνει την ομαδα καποιος που δεν εχει προετοιμαστει μαζι της ή καταλληλα με τα γνωστα επακολουθα(φανταστειτε στο οχταμελες περιπολο τι αναγκες προκυπτουν)

Για την ιστορια οι θεσεις που κατακτηθηκαν φετος ειχαν τελειως διαφορετικη βαθμολογηση και ειχε να κανει με την συγκεντρωση ποσοστου επι της συνολικης βαθμολογιας. 1)ΛΕΦΕΔ ΞΑΝΘΗΣ –χρυσο 2)ΛΕΦΕΔ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-ασημενιο 3)ΩΜΕΓΑ(ΚΥΠΡΟΣ)-ασημενιο 4)ΛΕΦΕΔ ΞΑΝΘΗΣ-χαλκινο 5)ΣΣΑΕΕ-χαλικνο 6)Τango one – χάλκινο 7)ΣΣΑΕΕ-χαλκινο 8)ΣΑΚ-χαλκινο.

Άμεση ανάγκη για τη διασφάλιση της ειρήνης και της αποφασιστικής αντιμετώπισης της πολεμοκαπηλείας, του μιλιταρισμού και του εθνικισμού η διάλυση των Λέσχων Εφέδρων και των Εθνοφυλακών. Δεν θα είμαστε εμείς οι αναλώσιμοι του επικίνδυνου και κλιμακούμενου ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού για τις ΑΟΖ, τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων και την αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *