Ανακοίνωση της “Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό “ για τις ευαισθησίες της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ (Κιλκίς) και την κομματική προπαγάνδα στα σχολεία

“Στις 30 Μαρτίου το Λύκειο Ν. Αγιονερίου Κιλκίς επισκέφθηκε, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής με αφορμή την 21η Μάρτη, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, το σχολείο μεταναστών “Οδυσσέας” στη Θεσσαλονίκη, ένα σχολείο που λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια στην πόλη, χάρη στην εθελοντική δράση πολλών και με διαφορετικές καταβολές ανθρώπων και με πολύπλευρη παιδαγωγική και κοινωνική προσφορά. Στους μαθητές-τριες μίλησαν δυο δασκάλες εθελόντριες του σχολείου, προβλήθηκε βραβευμένο ντοκιμαντέρ που δημιούργησε μαθητής του “Οδυσσέα” για τις συνθήκες ζωής των μεταναστών-μαθητών και ακολούθησε μια σύντομη συζήτηση. Η γενική αίσθηση καθηγητών και των μαθητών ήταν ότι η επίσκεψη ήταν πολύ διαφωτιστική για όλους, καθώς ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω φτώχειας και πολέμου, με την άγνοια της ελληνικής γλώσσας να είναι ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 5 Απριλίου η “Χρυσή Αυγή” Κιλκίς εξέδωσε ένα κείμενο σε τοπική εφημερίδα της πόλης με τίτλο “κομματική προπαγάνδα στα σχολεία”. Σ’αυτό φωτογραφιζόταν μια καθηγήτρια του συγκεκριμένου σχολείου, λέγοντας ουσιαστικά ότι χρησιμοποιεί την εκπαιδευτική της ιδιότητα για να προωθεί τις κομματικές της απόψεις στα παιδιά ( εννοώντας προφανώς τον αντιφασισμό ) και σε αυτό το πλαίσιο εντασσόταν, κατά την άποψή τους, και η επίσκεψη στον “Οδυσσέα”! Το κείμενο του τοπικού πυρήνα της “Χρυσής Αυγής” δεν ξάφνιασε τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, κάθε άλλο μάλιστα. Ήταν μια αμυντική κίνηση, που πρόδωσε τον πανικό τους, καθώς ήταν εύκολο ένα απλό ντοκυμαντέρ να σκουπίσει τη βρώμα της ρατσιστικής προπαγάνδας. Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν ακόμη και τώρα κάποια πράγματα, που μας προκαλούν.

Πρώτο, η “Χρυσή Αυγή” είχε το θράσος, μια ημέρα πριν την επέτειο για την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα (6-4-1941), να πάρει το λόγο δημόσια και να μιλήσει για κομματική προπαγάνδα. Για να ρωτήσουμε κι’ εμείς όμως: υποστηρίζουν ή όχι την εισβολή και κατοχή της Ελλάδας απ’τα χιτλερικά στρατεύματα, τους βιασμούς, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες και τις καταστροφες που υπέστη ο ελληνικός λαός απ’τους “ξανθούς πολεμιστές” απ’το 1941 μέχρι το 1944; Είναι τυχαίο πως κάποιοι στην ίδια “πολυκατοικία” μ’αυτούς, τους αποκαλούν ήδη “γερμανούς πατριώτες”;

Δεύτερο, η “Χρυσή Αυγή” ας πάψει να υποδύεται τη μωρά παρθένα και ας απαντήσει ξεκάθαρα, αν έχει θάρρος: το όραμα της για την κοινωνία είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σαν και αυτό του Άουσβιτς ή όχι;

Γιατί όλα τα άλλα, περί κομματικής προπαγάνδας κ.λπ. είναι δευτερεύοντα ζητήματα τακτικής, που υποτάσσονται στο προηγούμενο ερώτημα.

Για κάθε δημοκράτη πολίτη αυτής της χώρας, για κάθε εργαζόμενο, άνεργο και νέο, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος του. Γι’αυτό όπου συναντάμε φασίστες πρέπει να τους ξεσκεπάζουμε και να τους απομονώνουμε. Σαν την πανούκλα μια κοινωνίας που δεν έχει βρει ακόμη το δρόμο της προς ένα μέλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, όπου οι άνθρωποι θα έχουν ίσα δικαιώματα, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία ή εθνικότητα.

Καλούμε τα σωματεία των εκπαιδευτικών, τους τοπικούς φορείς του Κιλκίς και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να καταδικάσει τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και να ξεσκεπάσει τον παρακρατικό ρόλο τους, την ώρα που ο κόσμος υποφέρει από τη βαρβαρότητα του μνημονίου της φτώχειας και της ανεργίας.”

Το κείμενο μας το έστειλαν απ την “Γνώμη του Κιλκίς”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *