ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ!

Φυσικά στην Τουρκία όπως και σε κάθε καπιταλιστικό κράτος δε τίθεται θέμα γενικευμένης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξαιτίας των ιδιαίτερων αυταρχικών χαρακτηριστικών συγκρότησης του κράτους από τον Κεμάλ και τους συνεργάτες του, ουσιαστικά, στο στόχαστρο από την πρώτη στιγμή μπήκαν οι μειονοτικοί πληθυσμοί, το εργατικό κίνημα και η Αριστερά, με την σχέση κράτους-Ισλάμ να διέρχεται διάφορες φάσεις. Επιπλέον, η πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας διανθίστηκε από πληθώρα πραξικοπημάτων, καθώς ο στρατός ήταν ο Θεματοφύλακας της αστικής Τουρκικής Δημοκρατίας, έπαιζε κεντρικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των αναγκών της αστικής τάξης, ελέγχοντας μεταξύ άλλων ό ίδιος ένα σημαντικό τμήμα της καπιταλιστικής οικονομίας. Σήμερα, ο παρεμβατικός και καθοριστικός ρόλος του στρατού στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και του κράτους έχει αναδιαμορφωθεί καθώς εντάσσεται στις σύγχρονες κατασταλτικές πρόνοιες του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού, όπως καθορίζονται σε επίπεδο Ε.Ε. και φυσικά δε μπορεί να αγνοηθεί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις  έθεσαν  ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το εκμεταλλεύτηκαν στον καθορισμό των σχέσεων τους με την Τουρκία, χώρα που αναμφίβολα έχει γεωστρατηγική θέση, επηρεάζει τις εξελίξεις σε Βαλκάνια, Καύκασο, Μ.Ανατολή και Ασία, ενώ παρουσιάζει ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε και αποτελεί η διαφορετική στάση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο θέμα εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε., όπου ο γαλλογερμανικός άξονας αρνείται,  με πρωτεργάτη τη Γαλλία που εκφράζεται πιο επιθετικά, καθώς  το σύνολο των καθεστωτικών της πολιτικών δυνάμεων, δεξιών και κεντροαριστερών, αντιδρούν σε αυτή την προοπτική. Πίσω από τα ζητήματα των θρησκευτικών διαφορών, της πολιτισμικής ταυτότητας κλπ. κρύβεται φυσικά η όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καθώς η γαλλική αστική τάξη υφίσταται τον ανταγωνισμό της αντίστοιχης τουρκικής ιδιαίτερα στη Μεσόγειο και διαβάζει ανήσυχη τις βλέψεις που βρίσκουν ιδεολογικό υπόβαθρο στο δόγμα του Νεοοθωμανισμού.

Διαφορετική στάση κρατά ο αμερικανοβρετανικός άξονας που για τους δικούς του λόγους πιέζει για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, ώστε και να ενισχύει τα φιλοδυτικά στοιχεία της Τουρκίας για να μην εκτραπεί σε αντιδραστική φονταμενταλιστική δύναμη, ένα νέο Ιράν δηλαδή στην ευαίσθητη αυτή περιοχή,  ενισχύοντας την πρόσδεση της με τους δυτικούς καπιταλιστικούς-ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς ώστε να μη διευρυνθούν οι πολιτικές-οικονομικές σχέσεις με Ιράν-Ρωσία, αλλά και να επιδρά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, σε συνεργασία με ΗΠΑ-Βρετανία, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αμφισβητώντας τη πρωτοκαθεδρία του γερμανικού ιμπεριαλισμού.

Καταγράφουμε τα αυτοτελή ιμπεριαλιστικά συμφέροντα χωρών όπως η Βρετανία, που φυσικά δεν εξυπηρετούνται με μονοδιάστατο, δογματικό και αμετάβλητο τρόπο. Τον Οκτώβριο του 2007 υπέγραψε Στρατηγικό Συνεταιρισμό με την Τουρκία, με βασική πρόνοια τη διπλωματική αναβάθμιση της Κατεχόμενης Κύπρου, της ΤΔΒΚ. Όπως επισημαίνει στο βιβλίο του ΚΥΠΡΙΑΚΟ. Η ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ. ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ , ο Α.Στεργίου, η παρέμβαση της Βρετανίας στο Κυπριακό ζήτημα υπέρ της τουρκοκυπριακής πλευράς είχε ως γνώμονα τη διασφάλιση του καθεστώτος των βρετανικών βάσεων στο νησί. Για την Ελληνοκυπριακή αστική τάξη «η παρουσία τους στο νησί αποτελεί σήμερα μια ιστορική παραδοξότητα, καθώς δημιουργεί έμμεσα κυρίαρχη κρατική επικράτεια εντός της επικράτειας ενός άλλου κυρίαρχου κράτους, γεγονός που μόνο του λειτουργεί περιοριστικά για την εθνική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας»!

Έχοντας επομένως όλες αυτές τις παραμέτρους κατά νου, θεωρούμε ότι πρέπει να διαβάσουμε την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου για την Τουρκία, όπως παρουσιάζεται στην εφημερίδα «Ταράφ» (5-4-2012). Σύμφωνα με το άρθρο «Έπαινοι ήρθαν για την Τουρκία από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Βρετανικού Κοινοβουλίου: Η Άγκυρα προσεγγίζει την Ευρώπη και αποτελεί έμπνευση για την Αραβική Άνοιξη και την Μέση Ανατολή. Στην συμβουλευτική για την βρετανική κυβέρνηση έκθεση που συνέταξε η επιτροπή με τίτλο ¨Αγγλοτουρκικές σχέσεις και ο περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας¨ αναφέρεται πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο μετακίνησης του άξονα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Στην 90 σελίδων έκθεση αναφέρεται η θετική επίδραση που έχει στις διμερείς σχέσεις η στήριξη που παράσχει η Αγγλία στην υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε., το γεγονός πως η Αραβική Άνοιξη έφερε την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη, ενώ αναφέρονται και τα εξής: ¨Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο που να δείχνει πως η Τουρκία απομακρύνεται από την Δύση ή που να δείχνει κάποια μετακίνηση στην εξωτερική της πολιτική. Η αντίδραση στην Αραβική Άνοιξη έφερε την Τουρκία πιο κοντά στην Αγγλία και τους Δυτικούς συμμάχους της, και έδειξε τα οφέλη των ισχυρών δεσμών της Τουρκίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Η Τουρκία δεν είναι πρότυπο για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά πηγή έμπνευσης¨.

Η Επιτροπή ζητάει χαλάρωση στον τρόπο που η Αγγλία εφαρμόζει την βίζα στη Τουρκία: ¨Η πρακτική της βίζας μειώνει την αξιοπιστία της βούλησης της αγγλικής κυβέρνησης για στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία. Το αγγλικό Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να διασφαλίσει ευκολία στη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς που συχνά έρχονται και φεύγουν¨. Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Βρετανικού Κοινοβουλίου ασκεί κριτική για θέματα ελευθερίας τύπου-έκφρασης κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και επισημαίνει με τα εξής λόγια τις ελλείψεις στο σύστημα της δικαιοσύνης που βλάπτουν διεθνώς την φήμη της Τουρκίας: ¨ Υπάρχει ανάγκη για δικαστική μεταρρύθμιση στα θέματα της ελευθερίας τύπου και έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ελλείψεις στο τουρκικό σύστημα δικαιοσύνης προκαλούν ζημία στην διεθνή φήμη της Τουρκίας και αποτελούνε λόγο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό δυσκολεύει επίσης την υπεράσπιση και των στενών αγγλοτουρκικών σχέσεων και της υποψηφιότητας της Τουρκίας για την Ε.Ε. Το μητρώο της Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα στην ¨στρατηγική συνεργασία¨ με την Αγγλία και στις προσδοκίες της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε. ¨. Επίσης, η επιτροπή συμβουλεύει την κυβέρνηση πως αν μέχρι το τέλος αυτού του έτους δεν επιλυθούν τα θέματα στο νησί, να αναπτύξει μια εναλλακτική προσέγγιση».

Για το βρετανικό ιμπεριαλισμό επομένως «η Τουρκία δεν είναι πρότυπο για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αλλά πηγή έμπνευσης»! Μια διαφορετική εικόνα καταγράφουν στο περιοδικό ΑΓΩΝΑΣ, σύντροφοι και συναγωνιστές από την Τουρκία, έχοντας υποστεί την αυταρχική και συχνά δολοφονική τουρκική αστική πολιτική, χωρίς φυσικά τις βρετανικές φανφάρες. Στο τεύχος 87 καταγράφουν:

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ  ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ  ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ Η Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί εχθρούς ακόμα και τα μικρά παιδιά. Στην φυλακή Ποζαντι στα Άδανα οι υπάλληλοι και οι ποινικοί κρατούμενοι  έχουν παρενοχλήσει, βασανίσει και βιάσει τα παιδιά – ανήλικους κρατούμενους. Μετά την δημοσίευση αυτής της κατάστασης, η κυβέρνηση τους μετάφερε στα κελιά απομόνωσης και φυλάκισε τη δημοσιογράφο, δείχνοντας για ακόμα μια φορά την εχθρότητά της προς τον λαό. Τα παιδιά αυτά είναι παιδιά των φτωχών και τους μετάφεραν εκατοντάδες χιλιόμετρα  μακριά από τους γονείς τους, στην φυλακή Σιντζάν στην Άγκυρα. Αυτή η εικόνα μας  έδειξε άλλη μια φορά την πραγματικότητα των φυλάκων στην Τουρκία, καθώς αυτές οι επιθέσεις δεν περιορίζονται μόνο σε αυτήν φυλακή.

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΚΡ  ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ Του 1993 στην πόλη Σίβας, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις (που ονομάζονται Pir Sultan Abdal)  οι φασίστες και οι αντιδραστικοί, οι όποιοι είχαν οργανωθεί από το κράτος,  έβαλαν  φωτιά στο ξενοδοχείο που έμεναν οι συμμετέχοντες ποιητές, μουσικοί, συγγραφείς και τραγουδιστές. Έκαψαν τους 35 διανοουμένους  ζωντανούς.

Σήμερα, στις 13 Μάρτιου 2012, η δίκη που έγινε στην Άγκυρα  αποφάσισε ότι η υπόθεση αυτή παραγράφεται. Μετά την λήξη της δίκης, το κράτος που προστατεύει τους δολοφόνους επιτέθηκε και  πυροβόλησε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει την δική. Από τα χημικά κάνεις δε μπορούσε να δει μπροστά του και συνελήφθηκαν 36 άτομα, ενώ δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν.

ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ  ΑΛΛΟΥΣ 11 ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟ ΑΚΡ, το Κόμμα που Εκπροσωπεί τους Συνεργάτες των Μονοπωλίων και η Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Στην Πόλη οι εργάτες που δούλευαν σε μια μεγάλη εμπορική στοά, έμεναν σε σκηνές που ήταν φτιαγμένες μόνο και μόνο από υφάσματα. Στις 12 Μάρτιου 2012 οι σκηνές αυτές πήραν φωτιά. Οι εργοδότες αντί να προσπαθήσουν να σώσουν τις ζωές των εργατών, έτρεξαν για να ασφαλίσουν τους εργάτες που ήταν ανασφάλιστοι μέχρι να πεθάνουν.

Το ΑΚΡ συνέχισε να δολοφονήσει τους εργάτες  και το Μάρτιο του 2012. Μόνο τον Μάρτιο του 2012,  πέθαναν 59 άτομα στην Τουρκία από τα  εργατικά ατυχήματα και από τις επαγγελματικές ασθένειες.

Στην Τουρκία σε 6 μήνες  διαπιστώθηκαν 16.428 καταπατήσεις ανθρωπινών δικαιωμάτων.

Δημοσιεύτηκε η έκθεση του Συλλόγου Των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  του τμήματος Diyarbakir. Η έκθεση περιλαμβάνει την περιοχή Κουρδιστάν για το διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2011.

Συνελήφθηκαν 4.015 άτομα.

Βασανιστήρια και κακοποιήσεις:  1.010

Σε 1555 άτομα έγιναν ανακρίσεις, αγωγές ή ποινές

Οι καταπατήσεις δικαιωμάτων που πραγματοποιήθηκαν στις φύλακες: 476

Επιτεθήκαν σε 335 κινητοποιήσεις και τραυματιστήκαν 762 άτομα.

Δηλώθηκαν 85 ομαδικοί τάφοι που συμπεριλαμβάνουν 1.330 άτομα.

11 θάνατοι και 61 τραυματισμένοι από τις δολοφονίες  άγνωστων  δραστών και από παράνομη χρήση όπλων

Από τις παραβάσεις 18 θάνατοι

Έχουν χάσει τις ζωές τους 2.497 άτομα στις φύλακες τις Τουρκιάς στο διάστημα 1997-2011!

Η Yasemin Karadag  είναι αγωνίστρια και είναι πολύ γνωστή στον κοινωνικό και πολιτικό αγώνα και έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Είχε πάθει εγκεφαλικό, παρ’ όλα αυτά φυλακίστηκε πριν από περίπου 7 μήνες. Οι οικογένειες των πολιτικών κρατούμενων  (τα μελή του συλλόγου  TAYAD) πραγματοποίησαν διαφορές εκδηλώσεις για να απελευθερωθεί η Karadag, μεταξύ άλλων 2 μέρες απεργία πείνας μπροστά στα γραφεία του ΑΚΡ στην Πόλη, στην Άγκυρα και  στο Τσόρουμ. Οι αστυνομία επιτέθηκε σε αυτές τις απεργίες πείνας και συνέλαβε 40 άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της συνομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων (ΚΕΣΚ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εκπαιδευτικών (Εgitim-Sen). Ένας διαδηλωτής λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Παρ’ όλες τις επιθέσεις των αστυνομικών, οι εκδηλώσεις απλώθηκαν σε όλη την χωρά. Οι κινητοποιήσεις  του ΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (Halk Cephesi)  και του  ΤΑΥΑD  έφεραν ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση της Yasemin Karadag,  λόγω και των προβλημάτων υγείας της.

Η επίμονη στον αγώνα φέρνει αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση του Ali Υιldiz . Ο Ali Υιldiz ήταν αντάρτης του DHKC (Επαναστατικό Λαϊκό Κόμμα-Μέτωπο). Πριν από 12 χρόνια είχε δολοφονηθεί και τον είχαν θάψει σε ένα άγνωστο ομαδικό τάφο. Το ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Halk Cephesi)  και ο ΤΑΥΑD μετά από ένα μεγάλο αγώνα κατάφεραν να βρεθούν τα κόκκαλα του και να θάφτει διπλά στους συντρόφους του. Αλλά και στη περίπτωση της καρκινοπαθούς Güler Zere – η οποία ήταν πολιτική κρατουμένη ως μέλος της οργάνωσης DHKC – που αποφυλακίστηκε μετά από εκστρατείες που πραγματοποιήθηκαν για αυτήν.

Το συλλαλητήριο για την 8η του Μάρτιου Στις 10 Μάρτιου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στη πλατεία της αποβάθρας του Κadikoy. Στην οργανωτική επιτροπή μεταξύ άλλων βρισκόταν και το Λαϊκό Μέτωπο.  Οι γυναίκες από το Λαϊκό Μέτωπο κρατούσαν πανό με τα συνθήματα « Έχουμε δίκαιο θα νικήσουμε /  Το ΑΚΡ θα γκρεμίσει ένα εκατομμύρια σπίτι /  Να ενωθούμε -αντισταθούμε και να  αγωνιζόμαστε! / Να δείξουμε την δύναμη των γυναικών / Να απελευθερωθούν οι άρρωστοι πολιτικοί κρατούμενοι και να πραγματοποιηθεί το δικαίωμα συνομιλιών των πολιτικών κρατούμενων ».  Οι γυναίκες από το Λαϊκό Μέτωπο κρατούσαν και τις φωτογραφίες των γυναικών που έπεσαν στο χώμα για τους λαούς τους.

Το ΑΚΡ δεν επέτρεψε την  κουρδική γιορτή  NEWROZ Η κυβέρνηση στην Πόλη και στο Κουρδιστάν επιτέθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις. Από τις επιθέσεις αυτές πέθανε ο Hacı Zengin, ο πρόεδρος μιας περιοχής της Πόλης, από το κόμμα B.D.P. (Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας). Εκατοντάδες άνθρωποι βασανιστήκαν και συνελήφθηκαν.

Εκφράζουμε την Αλληλεγγύη μας στους Τούρκους-Κούρδους συντρόφους και συναγωνιστές, δεσμευόμενοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός σύγχρονου εργατικού διεθνισμού, στο ξεδίπλωμα αγώνων για τα κοινά μας δικαιώματα, ενάντια στις κυβερνήσεις και τα οικονομικά συμφέροντα που επιβάλλουν εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, που δίνουν στον Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό βάναυσο αυταρχικό-τρομοκρατικό περιεχόμενο και επεξεργάζονται πολεμικά σχέδια.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *