Η εφημερίδα “CNT” κλείνει τα 80 της χρόνια

Η εφημερίδα “CNT”, όργανο της ισπανικής αναρχοσυνδικαλιστικής οργάνωσης CNT-ΑΙΤ, κλείνει τα 80 της χρόνια. Η ανάγκη να διαθέτει το αναρχοσυνδικάτο δικιά του επίσημη εφημερίδα είχε εκφραστεί ήδη στο Γ’ Συνέδριο της οργάνωσης, τον Ιούνιο του 1931 στη Μαδρίτη. Η οριστική απόφαση πάρθηκε σε Εθνική Ολομέλεια των Περιφερειακών Ενώσεων στις 16 Απριλίου του 1932.

Είναι αλήθεια ότι το όνομα που δόθηκε δεν είναι πρωτότυπο, αλλά σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια αυτό ήταν μικρής σημασίας. Το κύριο ζήτημα ήταν να σπάσει η μιντιακή απομόνωση του αναρχοσυνδικαλισμού, δημιουργώντας αυτό που σήμερα όλοι ξέρουμε ως αντιπληροφόρηση. Πολύ επίκαιρο σήμερα.

Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 14 Νοεμβρίου του 1932. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και έχουμε φτάσει ήδη στα 388 φύλλα. Μέσα από αυτά μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τα μεγάλα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας από ελευθεριακή σκοπιά, καθώς και την πορεία, πότε ανοδική πότε καθοδική, του αναρχοσυνδικάτου CNT-AIT. Η εφημερίδα “CNT” αντικατοπτρίζει τη ζωή της αναρχοσυνδικαλιστικής οργάνωσης και τις δυνατότητές ανάπτυξής της. Από την εποχή της Β’ Δημοκρατίας, του Εμφυλίου Πολέμου και της Επανάστασης (1931-1939), με 35.000 καθημερινά φύλλα (και μην ξεχνάμε την άλλη μεγάλη αναρχοσυνδικαλιστική εφημερίδα, την “Solidaridad Obrera”, που κατά τη διάρκεια του πολέμου καθημερινώς κυκλοφορούσε 200.000 φύλλα), μέχρι την μακρά περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975), όποτε και έβγαινε σποραδικά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Σήμερα η CNT είναι μία ζωντανή οργάνωση που αναπτύσσεται συνεχώς και δρα προσαρμοσμένη στην εποχή. Πιστή σε αυτό, η εφημερίδα “CNT” προσπαθεί κάθε μήνα να ξεπεράσει τον εαυτό της τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε ποιότητα, κοιτάζοντας πάντα τους φιλόδοξους στόχους που είχαν βάλει οι παππούδες μας σε εκείνο το συνέδριο στη Μαδρίτη.

Στους επόμενους μήνες επιφυλλάσσουμε στους αναγνώστες μας κάποιες εκπλήξεις, για να τιμήσουμε όπως πρέπει την ιστορική μας εφημερίδα, που θα θέλαμε με τη δουλειά όλων μας να ξαναγίνει το όργανο έκφρασης όχι μόνο του αναρχοσυνδικαλισμού αλλά και ολόκληρης της εργατικής τάξης.

Πηγή: http://www.cnt.es/noticias/80-aniversario-del-peri%C3%B3dico-cnt

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *