Περίεργη φάμπρικα με τα “ιδρύματα πολιτικών”

Είναι γνωστή η φάμπρικα που έχουν ανοίξει τα πολιτικά κόμματα με τα λεγόμενα «ιδρύματα» πολιτικών προσώπων π ου επιδοτούνται πλουσιοπάροχα από τον κρατικό προϋπολογισμό και μ’ αυτά τα λεφτά του αγρίως φορολογούμενου λαού σιτίζονται πλουσιοπάροχα ένα σωρό αργόσχολοι, συνήθως στελέχη αστικών κομμάτων.

Εχουμε και λέμε: Ιδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, Πνευματικό Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκη, Ίδρυμα Κωνσταντίνος Σημίτης. (πιθανόν να μας ξεφεύγει κανένα).

Ένα σημερινό πρωτοσέλιδο απ’ την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» μας δημιουργεί την υπόνοια ότι ορισμένα απ’ αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται και σαν πλυντήριο μαύρου χρήματος (λέτε κάποια λεφτά απ’ τις μίζες πολεμικών εξοπλισμών, δημόσιων προμηθειών κλπ να καταλήγουν μ’ αυτό τον τρόπο σε κομματικά ταμεία; Μπαααα πολύ καχύποπτοι είμαστε … δεν συμβαίνουν αυτά στην … δημοκρατία μας).

Παραθέτουμε όλο το δημοσίευμα της φυλλάδας (μην απορήσετε αν αποδειχθεί ότι έχει κάποια σκοπιμότητα σε σχέση με την προφυλάκιση Τσοχατζόπουλου):

Μυστηριώδη δωρεά ύψους 2 εκατ. ευρώ δέχτηκε προ μηνών από άγνωστο στην πραγματικότητα αποστολέα, με έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Isle of Man τns Μεγάλης Βρετανίας, το Ιδρυμα Καραμανλή.

Το Ιδρυμα δεν γνωστοποιεί noios είναι πίσω από τη Loucopoulos Trust, που εμφανίζεται ως δωρητής, αλλά αρνείται να παράσχει και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην Εφορία, η οποία έχει ζητήσει τα προβλεπόμενα έγγραφα που να πιστοποιούν ότι πρόκειται για υπαρκτό και νόμιμο νομικό πρόσωπο.

Παρότι ο έλεγχος κάθε οικονομικής και τραπεζικής δραστηριότητας έχει γίνει τους τελευταίους μήνες ασφυκτικός για τους κοινούς Ελληνες, ακόμη και για ποσά της τάξης των 10 και 20 χιλιάδων ευρώ, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν επιδείξει μέχρι τώρα κανένα ενδιαφέρον για την κατάθεση των 2 εκατ. ευρώ, αφήνοντας την υπόθεση στο πλήρες σκοτάδι. Με τις σκιές να πέφτουν βαριές πάνω από το πολιτικό σύστημα της χώρας, η στάση του Ιδρύματος Καραμανλή προκαλεί ερωτήματα, ενώ εύλογες είναι και οι απορίες για την αβελτηρία των ελεγκτικών αρχών.

Δωρεά αγνώστου προελεύσεως

Η ιστορία ξεκινά στις 10 Μαρτίου του 2011 όταν η Loucopoulos Trust καταθέτει το συγκεκριμένο ποσό, μέσω της Nordea Trust Company (Isle of Man) Limited, σε τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί το Ιδρυμα Καραμανλή σε ελληνική τράπεζα. Η δωρεά γίνεται αμέσως αποδεκτή από το Ιδρυμα και καταχωρείται στα βιβλία του υπό τον ειδικό λογαριασμό «Εσοδα από χρηματικές δωρεές». Στη συνέχεια η διοίκηση του Ιδρύματος επιχειρεί να δηλώσει τη δωρεά, όπως οφείλει, στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, η οποία, όμως, τηρώντας τον νόμο, ζητά επιπλέον δικαιολογητικά, πέραν της απλής αίτησης και της καταβολής του προβλεπόμενου φόρου (ύψους περίπου 9.000 ευρώ). Για την αποδοχή της δήλωσης δωρεάς η Εφορία και η Διεύθυνση Μητρώου του υπουργείου Οικονομικών ζήτησαν από το Trust να καταθέσει το καταστατικό του μία βεβαίωση αρμόδιας αρχής ότι υφίσταται και λειτουργεί νόμιμα, καθώς και να ορίσει εκπρόσωπο στην Ελλάδα και να εκδώσει ΑΦΜ.

Το Ιδρυμα Καραμανλή αντέδρασε έντονα, θεωρώντας ότι έτσι «τιμωρείται» ο δωρητής και επικαλούμενο τους νομικούς του συμβούλους (!) αρνήθηκε να ανταποκριθεί στη σύσταση της εφορίας, την οποία μάλιστα κάλεσε με αυστηρό ύφος να αποδεχθεί τη δήλωση δωρεάς χωρίς άλλη αντίρρηση! Η δήλωση τελικά έγινε αποδεκτή και ο φόρος δωρεάς καταβλήθηκε, όμως η κατάθεση εγγράφων εκκρεμεί επί μήνες.

Αντιφάσεις από Δόλογλου

Ερωτήματα προκαλεί και η απάντηση που έδωσε στο «ΘΕΜΑ» ο οικονομικός διευθυντής του Ιδρύματος κ. Κώστας Δόλογλου όταν ρωτήθηκε σχετικά, καθώς μίλησε για «διαπίστευμα εταιρείας στη Δανία». Η δική του εξήγηση είναι οτι πρόκειται για «μετανάστη μεγάλης ηλικίας, ο onoios δούλεψε για πολλά χρόνια στη Δανία, δημιούργησε κάποια περιουσία και μια από τις επιθυμίες του ήταν να δωρίσει ένα χρηματικό ποσό στο Ιδρυμα Καραμανλή». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «το Ιδρυμα δεν έχει στοιχεία και δεν ξέρει την κατάσταση του δωρητή και εάν έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας». Διευκρινίζει ωστόσο ότι γνωρίζει «μόνο το όνομα της εταιρείας απ’ όπου ήρθε το έμβασμα και η οποία εδρεύει στη Δανία».

Οι απαντήσει του κ. Δόλογλου γεννούν επιπλέον ερωτήματα. Πώς είναι δυνατό να δέχεται ένα Ιδρυμα δωρεά ύψους 2 εκατ. ευρώ και να μη γνωρίζει καν ποιος είναι ο δωρητής; Και γιατί αρνείται να φροντίσει ώστε να κατατεθούν τα απαιτούμενα έγγραφα και να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία, όταν πρόκειται για μια τόσο μεγάλη δωρεά; Θα αντιλαμβανόταν κανεις ως περιττή ταλαιπωρία την εφαρμογή της γραφειοκρατίας εάν επρόκειτο για ένα μικρό ποσό, αλλά όταν το ύψος της δωρεάς φτάνει ένα δυσθεώρητο νούμερο, βάσει και της οικονομικής κρίσης, η απροθυμία να τηρηθεί το τυπικό είναι τουλάχιστον περίεργη. Και ποια είναι η σχέση ανάμεσα στη Loucopoulos Trust, που εδρεύει στο Isle of Man, όπως παραδέχεται σε επιστολή του το Ιδρυμα Καραμανλή, και στον «μετανάστη από τη Δανία», για τον οποίο μιλά ο εκπρόσωπός του;

Εταιρεία-φάντασμα

Τα ερωτήματα πληθαίνουν όταν επιχειρεί κανείς να αναζητήσει την ταυτότητα της Loucopoulos Trust. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν εμφάνιζεται πουθενά στο Διαδίκτυο και δεν είναι δυνατό να βρεθεί κανένα σχετικό στοιχείο. Η μόνη πληροφορία που εντοπίζει κάποιος σχετικά με την όλη υπόθεση αφορά μόνο στη Nordea Trust Company (Isle of Man) Limited, μέσω της οποίας εστάλη το έμβασμα στον λογαριασμό του Ιδρύματος.

Ερωτήματα προκαλεί και η στάση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οποιαδήποτε κατάθεση ύψους
δεκάδων χιλιάδων ευρώ και πολύ περισσότερο εκατομμυρίων, κινητοποιεί, υπό κανονικές συνθήκες, το «σύστημα συναγερμού» προκειμένου να διαπιστωθεί το νόμιμο της συναλλαγής, αλλά και να κληθούν οι συναλλασσόμενοι να παράσχουν εξηγήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *