Πολιτικοί και Στρατιωτικοί Ευθύνονται για τα σκάνδαλα των εξοπλισμών

Όλο το τελευταίο διάστημα το αστικό σύστημα εξουσίας άνοιξε με δική του πρωτοβουλία το σκάνδαλο των εξοπλισμών, τις ευθύνες του οποίου προσωποποίησε στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η επιχείρηση αυτοκάθαρσης έχει συγκεκριμένους στόχους: καταρχήν «δε τα φάγαμε όλοι μαζί, ορίστε ο Άκης τα έφαγε και η λουσάτη η γυναίκα του». Δεύτερον, να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, των αστικών κομμάτων εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και του ΛΑΟΣ που για μεγάλο χρονικό διάστημα λειτούργησε ως ατζέντης των ρωσικών όπλων, αλλά και να βάλει κάτω από το χαλάκι τις τοποθετήσεις των κομμάτων της Αριστεράς-δηλώσεις της γ.γ. του ΚΚΕ Παπαρήγας που καλούσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αγορές αμυντικών οπλικών συστημάτων και πιο συγκεκριμένα των ρωσικών  S 300,  σπάζοντας το μονοπώλιο των αμερικανικών και ευρωπαϊκών προμηθειών. Τρίτον, να εξαφανίσει τις ευθύνες των ΚΥΣΕΑ, αλλά κυρίως να αφήσει στην άκρη τον διεκπαιρεωτικό χαρακτήρα τους, αφού απλώς επικύρωναν συμφωνίες-βασικά απευθείας αναθέσεις-που είχαν κλείσει σε σκοτεινά δωμάτια ανάμεσα στους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων πολεμικών βιομηχανιών με μέλη της κυβέρνησης και της στρατιωτικής ηγεσίας, με πρώτιστη την πρωθυπουργική ευθύνη, Σημίτη-Καραμανλή!

Τέταρτο και σημαντικότερο, ουσιαστικά η δαιμονοποίηση του Άκη συσκοτίζει το γεγονός ότι μπροστά μας έχουμε όλο το πάρτι των κερδών που έστησαν πολιτικοί-στρατιωτικοί-έμποροι-βιομήχανοι όπλων μετά τα Ίμια, προβάλλοντας τους  «εθνικούς κινδύνους» και την ανάγκη ενίσχυσης της «εθνικής άμυνας». Καριέρες, τραπεζικοί λογαριασμοί, μίζες, off shore είναι η μια όψη του νομίσματος, καθώς στην άλλη βρίσκονται οι θυσίες που απαιτήθηκαν από τον εργαζόμενο λαό μας, η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές κτηνώδεις επεμβάσεις των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ για να ανέβει «η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας» , ενώ ανθούσε ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο μιλιταρισμός με βασικό σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε Ισραήλ των Βαλκανίων  την Παλλαϊκή Άμυνα, τους Επαγγελματίες Οπλίτες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ και αργότερα την Στράτευση στα 18!

Ο «Εξ Ανατολάς κίνδυνος» αποκρύπτει δηλαδή ότι ο πραγματικός εχθρός των εργαζομένων και στις δύο ακτές του Αιγαίου είναι οι αστικές κυβερνήσεις, ο κόσμος των επιχειρηματιών, που μόνη πατρίδα τους έχουν την off shore και μόνη πίστη στο χρήμα και το κέρδος, για τα οποία ανταγωνίζονται άγρια στο Αιγαίο-Βαλκάνια-Μεσόγειο. Για να ενδυναμώσουν τη θέση τους καταργούν εργασιακά δικαιώματα, καταπιέζουν με τον Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό, απειλώντας ακόμη και με πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους. Εμείς, όμως θα είμαστε το κρέας στα κανόνια και όχι τα πλουσιόπαιδα, ούτε τα βύσματα των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Το επικοινωνιακό επομένως Σοκ και Δέος για τον Άκη κρύβει τα υπόλοιπα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου, του Βατοπεδίου, των Μεγάλων Έργων, της Ολυμπιάδας, που έχουν και πάλι τους ίδιους πρωταγωνιστές –τα ίδια κόμματα, τους ίδιους εθνικούς προμηθευτές και εργολάβους, τους ίδιους τραπεζίτες και εφοπλιστές, αλλά και τους ίδιους δημοσιογράφους να τους λιβανίζουν και να συγκαλύπτουν τα εγκλήματα κατά του εργαζόμενου λαού μας. Κρύβει ότι το πραγματικό σκάνδαλο είναι ο ίδιος ο Καπιταλισμός. Ότι η Βουλή είναι άντρο Διαπλοκής, Διαφθοράς, Συγκάλυψη, το ορμητήριο του βρώμικου καθεστώτος των πελατειακών σχέσεων κάθε είδους.

Έτσι λοιπόν το σκάνδαλο των εξοπλισμών έχει υπεύθυνο τον Άκη, αλλά προσέξτε, όχι τους: Παπαντωνίου, Σπηλιωτόπουλο, Μεϊμαράκη, Βενιζέλο, Μπεγλίτη.

Έχει υπεύθυνο τον Άκη αλλά όχι τον πρωθυπουργό Σημίτη, όπως επίσης δεν ήταν υπεύθυνος και ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την παραδεκτή από τον ταμία του ΠΑΣΟΚ Τσουκάτο, μίζα της SIEMENS!

Έχει υπεύθυνο τον Άκη, αλλά όχι τον Λοβέρδο και τον Βενιζέλο που τον υπερασπίστηκαν στην εξεταστική της Βουλής, ούτε και την ίδια την Εξεταστική που συγκροτήθηκε το 2004, με πρόεδρο τον Τραγάκη της ΝΔ, που τον Αθώωσε! Οι βουλευτές της ΝΔ δεν καταπολέμησαν τη Διαφθορά, αλλά τη συγκάλυψαν και την επέκτειναν. Η μη ποινική δίωξη του Άκη Τσοχατζόπουλου από την Εξεταστική Επιτροπή και η παραγραφή του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας που σημειώθηκε εξαιτίας των διατάξεων του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, όχι μόνο δυσχέρανε όλα αυτά τα χρόνια τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη τακτική δικαιοσύνη αλλά μπορεί να αποτελέσει και ισχυρό «νομικό χαρτί» του Άκη στις κατηγορίες που του αποδίδονται τώρα.

Στο άρθρο του Κ.Αλατζά με τίτλο «Ο Άκης και το φιάσκο της εξεταστικής» επισημαίνεται ότι: «Τα 16 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα που εισέπραξε η υπεράκτια εταιρία  BlueBell S.A., του ξάδερφου  του Άκη Τσοχατζόπουλου για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων TOR M1, θα μπορούσαν να είχαν αποκαλυφθεί αρκετά νωρίτερα, από την εποχή της περιβόητης  εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τους εξοπλισμούς.  Η επιτροπή δεν άσκησε ποινική δίωξη στους πρώην υπουργούς Άμυνας και οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου ουσιαστικά παραγράφησαν με τη θυροκόλληση του διατάγματος λήξης της «Β’ τακτικής συνόδου της ΙΑ κοινοβουλευτικής περιόδου», στις 29 Σεπτεμβρίου του 2006.
Από τα στοιχεία του εισαγγελικού πορίσματος , βάσει του οποίου ο πρώην υπουργός κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση, φαίνεται ότι η εξεταστική επιτροπή είχε τη δυνατότητα να εντοπίσει  τις διαδρομές του πολιτικού χρήματος που διακινήθηκε αλλά αδράνησε.

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ότι μετά το αίτημα δικαστικής συνδρομής που υπέβαλε η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2006 στις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Ελβετίας  για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρίας DRUMILAN, καθώς και του ιδιοκτήτη της, Fouad Al Zayat, προέκυψαν τα εξής ενδιαφέροντα. Από τις 26 Ιουνίου 2000 έως στις 7 Ιουνίου του 2001 από τον  προσωπικό λογαριασμό του Σύρου επιχειρηματία Fouad Al Zayat εμβάστηκαν πέντε τραπεζικές επιταγές συνολικού ύψους 16,2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην λιβεριανή υπεράκτια εταιρία BlueBell S.A.. Η εν λόγω εταιρία, όπως αναφέρεται στο πόρισμα,  ανήκει στο Νικόλαο Ζήγρα, επιχειρηματία και ξάδελφο του Άκη ενώ τα χρήματα «εισπράχθηκαν για λογαριασμό του πρώην υπουργού». Η DRUMILAN ήταν γνωστή στην Εξεταστική της Βουλής από την εμπλοκή της στα αντισταθμιστικά ωφελήματα (Α.Ω.) που συμφωνήθηκαν το Φεβρουάριο του 1999 με την αγορά των TOR Μ1, συνολικής αξίας 818 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το πιο «αμαρτωλό» κεφάλαιο της υπόθεσης των ρωσικών πυραύλων ήταν η σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Τη διαχείριση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων είχε αναλάβει η εταιρία DRUMILAN INTERNATIONAL HELLAS, μέλος ενός ομίλου υπεράκτιων εταιριών, ιδιοκτησίας Fuad Al Zayat.  Από τα προγράμματα των αντισταθμιστικών υλοποιήθηκε -και μάλιστα υπερκοστολογημένο- μόλις το 2%. Παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών βεβαιώσαν ότι εκτελέσθηκε περισσότερο από το 25% του συνόλου των προγραμμάτων. Κατά τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής καταδείχθηκε ως  ύποπτη διαδρομή για διακίνηση πολιτικού χρήματος μέσω των υπεράκτιων εταιριών DRUMILAN INTERNATIONAL LTD και DRUMILAN OFFSET PROGRAMME LTD, οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με τα A.Ω των TOR, υπήρξαν όμως αποδέκτριες χρηματικών ποσών που σχετίζονταν με τα αντισταθμιστικά. Ειδικότερα, προέκυψε ότι το 2000 διακινήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της DRUMILAN και του Fuad Al Zayat  25 εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα εκταμιεύθηκαν από την προμηθεύτρια εταιρία ANTEY, ακολούθησαν τη διαδρομή Μόσχα, Νέα Υόρκη, Λευκωσία και κατέληξαν -σχεδόν στο σύνολο τους- σε τραπεζικούς λογαριασμούς των υπεράκτιων DRUMILAN, στη CREDIT AGRICOLE INDOSUEZ της Γενεύης. Η Ελβετία ήταν το 2006 ο τελευταίος γνωστός σταθμός των ύποπτων εμβασμάτων.

Η επιτροπή της Βουλής με καθυστέρηση υπέβαλε αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Από τότε πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια για να μάθουμε, μέσω του πορίσματος, ότι από το άνοιγμα των λογαριασμών της περίφημης DRUMILAN προέκυψε ότι 16,2 εκ ελβετικά φράγκα εμβάστηκαν στη Blue Bell S.A, ιδιοκτησίας του ξάδερφου του Άκη. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί ενώ είχε υποδειχθεί η διαδρομή των μιζών, χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να κατηγορηθεί ο πρώην υπουργός για αυτό που στη συνείδηση των περισσοτέρων είναι ήδη καταγεγραμμένο. Ότι δηλαδή «ο Άκης τα άρπαξε από τους αμυντικούς εξοπλισμούς». Αδιευκρίνιστο παραμένει επίσης το γεγονός ότι  η Εξεταστική Επιτροπή δεν κάλεσε ποτέ για κατάθεση το πρόσωπο «κλειδί» της υπόθεσης,  Fuad Al Zayat. Το ίδιο έπραξε και με τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνιο Κάντα, ο οποίος στις 24 Απριλίου του 2000 με έγγραφό του πρoς την προμηθεύτρια εταιρία των TOR, ANTEY, πίστωσε προγράμματα αντισταθμιστικών τα οποία ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Το έγγραφο Κάντα ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 25 εκατομμυρίων δολαρίων που δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα. Ο κύριος Κάντας δεν εκλήθη πότε από την Εξεταστική Επιτροπή. Η επιτροπή δεν κάλεσε επίσης τον γενικό διευθυντής εξοπλισμών Γιώργο Κολλίρη ο οποίος διαδέχθηκε στο υπουργείο Άμυνας τον Γιάννη Σμπώκο και επί των ημερών του πιστοποιήθηκε η DRUMILAN HELLAS ως διαχειρίστρια των Α.Ω. Ούτε ο απόστρατος αξιωματικός Ιωάννης Διαμαντάκος  εκλήθη από την Επιτροπή της Βουλής για να εξηγήσει για ποιο λόγο εισέπραξε 300 χιλιάδες δολάρια από το ποσό των 25 εκατομμυρίων που προορίζονταν για τα αντισταθμιστικά. Με άλλα λόγια, στην Εξεταστική Επιτροπή δεν εκλήθησαν σημαντικοί μάρτυρες που ενδεχομένως να διαφώτιζαν πλήρως της υπόθεση. Σήμερα, οι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η διακίνηση των χρημάτων με τον ανωτέρω περιγραφόμενο τρόπο υποδηλώνει μια προσπάθεια συγκάλυψης των ιχνών και στοιχείων ταυτότητας του αποστολέα και του λήπτη τους, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για προϊόντα αξιόποινης πράξης και συγκεκριμένα δημοσιών λειτουργών… Από την επισήμανση αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εταιρία   Blue Bell S.A. δεν ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στη σύμβαση των Α.Ω. συνάγεται ότι εισπράχθηκαν για λογαριασμό του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ; ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΙΡΟΙ ΕΥΘΥΝΩΝ Ή ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ;

Σε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο με τίτλο «Πως “στήνονταν” οι εξοπλισμοί. Από τα “πεδία ασκήσεων” στο ΚΥΣΕΑ και τα “πουλέν” των εμπόρων», το onalert.gr  αποκαλύπτει το πώς  στήθηκε και πως λειτουργούσε αυτό το “σκοτεινό” σύστημα;
ΤΑ “ΠΟΥΛΕΝ” Για να προχωρήσει μια αγορά χρειάζεται -έστω τυπικά- να στηριχτεί η αναγκαιότητά της. Κάποιες φορές οι ανάγκες προκύπτουν από τα γεγονότα. Όπως τα Ίμια για παράδειγμα που αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μπούμε στο “σούπερ-μάρκετ” των εξοπλισμών και να “κατεβάσουμε όλα τα ράφια”, άσχετα αν χρειαζόμασταν τα “προϊόντα” ή όχι. Όμως δεν είναι κάθε μέρα…των Ιμίων και κάποιοι πολύ οργανωμένοι “εγχώριοι” αντιπρόσωποι οπλικών συστημάτων λειτουργούσαν με …μακροχρόνιο σχέδιο! Γνωστός αντιπρόσωπος είχε ως δεξί του χέρι συνεργάτη ο οποίος είχε ένα προσόν και μία “αποστολή”: κάθε χρόνο επέλεγε από τους πρωτοετείς Ευέλπιδες αυτούς που σύμφωνα με τα κριτήριά του, θα μπορούσαν στη πορεία της καριέρας τους να “φανούν χρήσιμοι”! Πιθανόν οι ίδιοι να μην ήξεραν ότι είχαν …επιλεγεί ως “πουλέν”. Κάποια στιγμή στη πορεία της καριέρας τους θα το καταλάβαιναν. Κι εκεί διαπιστωνόταν αν ο έμπιστος συνεργάτης του αντιπροσώπου είχε κάνει σωστή επιλογή. Συνήθως έπεφτε μέσα.

ΤΑ “ΑΘΩΑ” ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τα “πουλέν” δε χρειάζονταν να κάνουν πολλά. Αρκούσε να κατόρθωναν με κάποιο τρόπο να “περάσουν” πειστικά την ανάγκη απόκτησης κάποιου οπλικού συστήματος. Ένας τρόπος ήταν να επηρεάσουν τα συμπεράσματα που προέκυπταν από κάθε μεγάλη επιχειρησιακή δραστηριότητα των ΕΔ. Αν το κατόρθωναν μία φορά ,ήταν πιο απλό να “περνάνε” την “ανάγκη” και την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά. Όσο χρειαζόταν για να ωριμάσει η κατάσταση στο ανώτερο επίπεδο του κάθε Επιτελείου κι έτσι ν΄ ανέβει επίπεδο.
Οι ενδιαφερόμενοι πωλητές θα φρόντιζαν να “σπρώξουν” την “ανάγκη” και με άλλους τρόπους αλλά και με την απαραίτητη δημοσιότητα, μέσω συγκεκριμένων μόνιμων  αγωγών, που φροντίζουν μέχρι και στις μέρες μας να πανικοβάλουν, να τρομοκρατούν και τελικά να επιχειρούν να μας “πουλήσουν” ότι τους έχουν ζητήσει οι “συνεργάτες” τους. Η πίεση για την ικανοποίηση της “επιχειρησιακής ανάγκης” άλλοτε αργά αλλά σταθερά κι άλλοτε αστραπιαία, έφθανε στα αρμόδια συμβούλια των επιτελείων. Η ταχύτητα ανόδου είχε να κάνει με το πόσοι “κυνηγούσαν” τη προμήθεια και τις “εχθροπραξίες” των “στρατών” τους που περιελάμβαναν κόσμο και κοσμάκη. Από στρατιωτικούς και “κονδυλοφόρους”, μέχρι πολιτικούς.

ΠΩΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Παρακολουθώντας κανείς την ειδησιογραφία για τα  ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα TOR M1 που αγοράστηκαν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου πληροφορείται ότι οι στρατιωτικοί είχαν απορρίψει με τρόπο κατηγορηματικό την αγορά! Παρόλα αυτά η πολιτική ηγεσία υπό τον Άκη Τσοχατζόπουλο επέμεινε. Τα έγγραφα περιέχουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αντιαεροπορικών συστημάτων που θα μπορούσε να προμηθευτεί η Ελλάδα για να καλύψει συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες. Είναι απίστευτο, αλλά από τα 23 κριτήρια τα οποία είχαν τεθεί, οι ρωσικοί TOR M1, δεν πληρούσαν κανένα και δεν είχαν καν τη δυνατότητα εκπλήρωσης αυτών των κριτηρίων! Κι όμως αγοράστηκαν! Το πόρισμα των στρατιωτικών κατατέθηκε στην ιεραρχία και εκείνη με τη σειρά της το προώθησε στη πολιτική ηγεσία. Οι στρατηγοί που υπογράφουν δεν παίρνουν μεν θέση αλλά είναι σαφές ότι έχουν επιφυλάξεις και προσπαθούν με τα σχόλιά τους τουλάχιστον να “παγώσουν” το θέμα. Παρόλα αυτά η προμήθεια προχώρησε κανονικά!

Οι στρατιωτικοί δεν είχαν δει ποτέ θετικά τη προμήθεια των TOR M1 , γιατί ισχυρίζονταν ότι ανησυχούσαν για την συνέπεια των κατασκευαστών στη τεχνική υποστήριξα αλλά κυρίως γιατί θεωρούσαν δεδομένο ότι τα συστήματα αυτά δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να διασυνδεθούν με τα υπόλοιπα συστήματα δυτικού τύπου που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός. Ακόμη κι αν αυτό τεχνικά γινόταν εφικτό δεν θα το επέτρεπε το ΝΑΤΟ. Κι έτσι πραγματικά έγινε. TOR M1 αναπτύχθηκαν σε διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να παρέχουν αντιαεροπορική κάλυψη κατά μόνας, χωρίς καμία διασύνδεση. Προβλήματα σημαντικά παρουσιάστηκαν πράγματι και στην υποστήριξή τους.

Μία υπόθεση που περιέργως έχει ξεχαστεί από την εποχή της υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, είναι αυτή των ραντάρ αντιπυροβολικού TPQ-37. Τον Αύγουστο του 1997 το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ενέκρινε την προμήθεια έξι ραντάρ αντιπυροβολικού TPQ 37 ,αφού ήδη αναμενόταν η παραλαβή ακόμη δύο.  Το Μάιο του 1999 εκδόθηκε εντολή προμήθειας με απ΄ ευθείας ανάθεση στην εταιρεία RAYTHEON. Με το που άρχισαν οι βολές αξιολόγησης …έγινε πανηγύρι, γιατί τα ραντάρ αποδείχτηκαν ότι ήταν …αλλού.


Η Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ με έγγραφό της είχε εισηγηθεί: Τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία RAYTHEON και την έναρξη της διαδικασίας συναξιολόγησης σε πεδίο βολής όλων των υπαρχόντων σύγχρονων συστημάτων ραντάρ. Οι εισηγήσεις των στρατιωτικών δεν έγιναν δεκτές και η ΓΔΕ προχώρησε στη  προμήθεια με απ΄ ευθείας ανάθεση. Κι όχι μόνο αυτό. Στα έγγραφά του το ΓΕΣ κρίνει το κόστος πολύ υψηλό και εισηγείται τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία και την ακύρωση της εντολής προμήθειας. Όχι μόνο δεν έγινε αποδεκτή αυτή η θέση αλλά στο χαρτί των υπογραφών φαίνεται ότι αυτές καταλήγουν στον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος γράφει: ”ΟΠΩΣ ΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ”. Το Δεκέμβριο του 2003, επαναλήφθηκαν οι βολές που είχαν γίνει και τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Όπως προκύπτει από τον πίνακα των αποτελεσμάτων το TPQ πήρε σ΄ όλα ΟΧΙ! Τότε υπουργός ήταν ο Γ.Παπαντωνίου.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η στρατιωτική ιεραρχία είναι προσδεμένη στο ΝΑΤΟ και στις απαιτήσεις αυτού. Πολλοί εκ των αξιωματικών διατηρούν σχέσεις με τις πολεμικές εταιρείες, όπως παρουσιάσαμε παραπάνω και φέρνουν εμπόδια στην επιλογή ενός οπλικού συστήματος είναι ανταγωνιστικό. Στους σχεδιασμούς  προμήθειας ρωσικών οπλικών συστημάτων υπήρξαν τεράστιες αντιδράσεις από το στρατιωτικό κατεστημένο: S300, TORM1, ρωσικά αερόστρωμα ZUBR και ΤΟΜΑ συνάντησαν πικρόχολα σχόλια και καταδίκη μέσα από τις σελίδες των εντύπων, βασικά των μιλιταριστικών. Η επιχείρηση αποκλεισμού τους που ακολούθησε περιελάμβανε τις εκθέσεις με τα ασυνήθιστα διεθνώς υψηλά στάνταρ, σχεδόν φωτογραφικά για τα ανταγωνιστικά οπλικά συστήματα π.χ. CROTALE.

Όταν το 2004 ο εισαγγελέας Γιώργος Ζορμπάς ως Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών είχε αρχίσει να “σκαλίζει” την υπόθεση των TOR M1 με αφορμή και την επιτροπή της Βουλής, είχαν προκύψει ονόματα αξιωματικών που κρίθηκε σκόπιμο να ελεγχθούν. Προς μεγάλη του έκπληξη ο εισαγγελέας είχε ακούσει από τον ίδιο τον Άκη Τσοχατζόπουλο να του λέει σε διάδρομο της Βουλής ότι “οι στρατιωτικοί δεν φταίνε σε τίποτα, άσε τους απ΄ έξω”!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εύλογα τα ερωτηματικά που δημιουργούνται ατενίζοντας λαμπρά ονόματα απόστρατων αξιωματικών στα διοικητικά συμβούλια πολεμικών βιομηχανιών, ενώ πολλοί από αυτούς αναλαμβάνουν ρόλο μεσάζοντα, και μάλιστα πιεστικού, ανάμεσα στις αντιπροσωπείες πολεμικών βιομηχανιών και το Πεντάγωνο. (σπουδαία πηγή πληροφοριών η διεύθυνση http://www.press-time.com/index/varonoioplon-gr.html  και η πολύτιμη έρευνα των δημοσιογράφων της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, Χ.Ιωάννου, Πασχάλη Κορωναίου και Θ.Τσίρου).

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *