Ο «ξένος» με το νεροπίστολο

Δεν ξέρει κανείς το όνομά του. Το πιθανότερο να είναι ασιατικής καταγωγής. Πουλά φθηνά παιχνίδια στην πιτσιρικαρία στις παιδικές χαρές και τις πλατείες. Σχεδόν καθημερινά, ιδίως τώρα το καλοκαίρι, φέρνει την πραμάτεια του στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Αϊ-Γιώργης) του Κορυδαλλού. Δεν κάνει «τρελό» τζίρο, αλλά πάντα συνοδεύεται από τη «μαρίδα» που μαγνητίζεται από τα πολύχρωμα πλαστικά νεροπίστολα και τα μπαλόνια. Μοιάζει να το διασκεδάζει και ο ίδιος, παρά τις γκρίνιες μερικών γονιών που προσπαθούν να ξεκολλήσουν τα βλαστάρια τους από τα παιχνίδια.

Πάντα παίρνει ένα νεροπίστολο που φτιάχνει φούσκες όταν πατάς τη σκανδάλη και γεμίζει με αυτές την παιδική χαρά. Τα πιτσιρίκια τρελαίνονται! Χοροπηδάνε προσπαθώντας να πιάσουν τις φούσκες και τον ακολουθούν γύρω – γύρω από την παιδική χαρά φωνάζοντας και γελώντας. Με τον καιρό έγινε κάτι σαν άτυπος «κλόουν», ένας «διασκεδαστής» των παιδιών. Μπορεί να το κάνει μπας και «τσιμπήσει» καμιά μαμά και αγοράσει το νεροπίστολο. Αλλωστε είναι εκεί γιατί θέλει να ζήσει. Είναι δύσκολο να καταλάβεις πίσω από αυτό το μόνιμα στωικό και μελαγχολικό ύφος αν πραγματικά του αρέσει ή όχι αυτός ο «ρόλος». Καμιά φορά όμως, όταν κανένα πιτσιρίκι γελάσει με την ψυχή του μόλις σκάσει η φούσκα που έπιασε στα χέρια του, «σκάει» κι αυτός ένα χαμόγελο. Και τότε, με κάποιον απροσδιόριστο τρόπο, νιώθεις, πως το βράδυ που θα γυρίσει στο δωμάτιο – τρώγλη του, ίσως να υποφέρει με περισσότερο κουράγιο το δράμα της προσφυγιάς του. Και ότι, ίσως, δε φτιάχνει φούσκες μόνο για… «εμπορικούς» λόγους.

Ολα αυτά μέχρι χτες το απόγευμα. Οταν ένα περιπολικό της Αστυνομίας ήρθε και τον «μάζεψε». Χωρίς λόγο. Χωρίς να έχει πειράξει κανέναν. Ισως να ήταν μια «μίνι» επιχείρηση «σκούπα» γιατί κάποιοι είδαν μέσα στο περιπολικό ακόμη ένα μετανάστη. Ισως κάποιος να μην «άντεξε» να διασκεδάζουν τα πιτσιρίκια με έναν «ξένο». Μπορεί να χάλασε την προπαγανδιστική «σούπα» των «βρωμιάρηδων» που έρχονται και «αρπάζουν» την πελατεία των… φορολογικά ενήμερων ντόπιων μικροαστών.

Ενας πιτσιρικάς είπε ότι «μάλλον είχε κλέψει κάτι»… Για τα παιδιά, η Αστυνομία υπάρχει για να πιάνει τους κλέφτες. Για ποιο άλλο λόγο να πιάσει έναν άνθρωπο που μέχρι τότε έκανε φούσκες με ένα νεροπίστολο στην παιδική χαρά κάνοντάς τα να χαίρονται; Ελα ντε…

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ – “Ριζοσπάστης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *