Ακούει κανείς;

Στην Παγανή (2 χλμ. έξω από τη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του νησιού) βρίσκεται το κέντρο κράτησης, στο οποίο οδηγούνται οι μετανάστες και πρόσφυγες μόλις φτάσουν στη Λέσβο. Εκεί παραμένουν έγκλειστοι για εβδομάδες ή μήνες.
Είναι μια φυλακή, όπου καταπατούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Το κτίριο είναι ακατάλληλο για ανθρώπους, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, ενώ δεν τους παρέχονται δυνατότητα επικοινωνίας, πληροφόρηση και προαϋλισμός.

Το σεντόνι έγινε πανό και γράφει «θέλουμε ελευθερία όχι φαγητό».
Δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων της Λέσβου αναφέρουν ότι σε θαλάμους που δεν χωρούν περισσότεροι από 30 άνθρωποι είναι στιβαγμένοι 300. Οι μετανάστες διαμαρτύρονταν ότι το νερό που τους παρέχεται δεν είναι καθαρό. Στο θάλαμο που βρίσκονται οι νεαροί πρόσφυγες οι κουκέτες είναι τετραώροφες, δηλαδή τέσσερις η μία πάνω στην άλλη. Αλλά πάλι δεν αρκούν, γι’ αυτό υπάρχουν και στρώματα απλωμένα στο πάτωμα.
Στο θάλαμο που κρατούνται οι μητέρες, με τα μικρά παιδιά και τα βρέφη, η κατάσταση είναι εξίσου τραγική. Τα παιδιά κυκλοφορούν ξυπόλητα μέσα στο θάλαμο, όπου το τσιμέντο ήταν βρεγμένο. Τουαλέτα υπάρχει μόλις μια για κάθε 150 άτομα.

Στο Κέντρο Κράτησης της Παγανής παραβιάζονται όλες οι διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας για τους πρόσφυγες και οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *