Το αναμενόμενο

“Το χειρότερο είναι πως και από αυτή την καταστροφή δεν θα μάθουμε. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε εμπρηστές Τούρκους, Γάλλους Πορτογάλους ή αναρχικούς (αναλόγως ποια είναι η μόδα της εποχής), ενώ οι καμένες εκτάσεις και ο αριθμός των νεκρών θα μεγαλώνουν…. Θα καταραστούμε τους εμπρηστές, το σύστημα, την «κακούργα κενωνία» για να αποσείσουμε τις ευθύνες μας. Ενα μόνο δεν θα κάνουμε. Να ελέγξουμε ψύχραιμα την κατάσταση, να δούμε που υπήρξαν λάθη και παραλείψεις και να τα διορθώσουμε. Και αύριο που θα έρθει –φευ!– η μεγαλύτερη καταστροφή, θα κάνουμε τα ίδια για να ξεμπερδέψουμε πρόχειρα και μ’ αυτήν”.

Τα παραπάνω γραφόταν από τον Π. Μανδραβέλη στην «Καθημερινή» στις 25.8.2007 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλίας.

Δεν είχε φυσικά μαντικές ικανότητες ο αστός δημοσιογράφος. Απλώς γνωρίζει ότι οι καπιταλιστές παράγουν πλούτο και από τις στάχτες των καμένων δασών, που γράφουμε παρακάτω, και είχε δεδομένο ότι τέτοιες καταστροφικές –για το περιβάλλον και τους ανθρώπους- πυρκαγιές θα ξανασυμβούν.
Είναι στην φύση του καπιταλισμού και αυτή η λειτουργία ενώ οι παραινέσεις που κάνει στο συγκεκριμένο άρθρο του ο Μανδραβέλης γνωρίζει ότι είναι ανέξοδες κουβέντες χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *