ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του βιβλίου της Margrit Schiller «ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ»

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΠΕΡΣΙΒΗΡΙΚΟΣ,

το βιβλίο της ΜΑΡΓΚΡΙΤ ΣΙΛΕΡ

“ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ” – μια αυτοβιογραφική εξιστόρηση από τα χρόνια στη RAF.

Μετάφραση: Δημήτρης Κουφοντίνας

(…) Όταν επέστρεψα στο διαμέρισμά μου, βρήκα εκεί την Ούλρικε Μάινχοφ, τον Αντρέας Μπάαντερ, την Γκούντρουν Ένσλιν και τον Γιαν-Καρλ Ράσπε. Πριν από μέρες είχα παρατηρήσει με προσοχή μια αφίσα της αστυνομίας με τις φωτογραφίες τους, τώρα όμως δεν μπορούσα να αναγνωρίσω κανέναν.
(…) Με χαιρέτησαν με ένα: «Λοιπόν, τι θες να μάθεις;» Ένιωσα άβολα, δεν είχα συγκεκριμένες ερωτήσεις. «Ε, να, τι κάνετε γενικά. Απλώς ήθελα να σας γνωρίσω». Με ρώτησαν αν ήξερα ποιοι ήταν, αν μπορούσα να τους αναγνωρίσω. Κούνησα αρνητικά το κεφάλι. Αν μπορούσαν να μείνουν κι άλλο στο διαμέρισμα. Συγκατάνευσα. Λοιπόν αυτοί ήταν οι πιο καταζητούμενοι άνθρωποι στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, οι φωτογραφίες των οποίων εμφανίζονταν συνεχώς από τα ΜΜΕ, και για τους οποίους τόσος λόγος γινόταν. Ήμουν τρομοκρατημένη, ταυτόχρονα όμως, χάρη σ’ αυτούς, ένιωθα ξαφνικά ότι ήμουν σημαντική. (…)

Η Μάργκριτ Σίλερ (Margrit Schiller) γεννήθηκε το 1948 στη Βόννη. Σπούδασε Ψυχολογία στη Χαϊδελβέργη. Στρατεύτηκε πολιτικά στο πλαίσιο του κινήματος του ’68. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 προσέγγισε τη Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF). Συνελήφθη το 1971. Μετά την αποφυλάκισή της το 1973 βγήκε πάλι στην παρανομία. Συνελήφθη εκ νέου το 1974 και παρέμεινε στη φυλακή μέχρι το 1979. Το 1985, ενόψει επαπειλούμενης νέας σύλληψης, πήρε το δρόμο της εξορίας και κατέφυγε στην Κούβα, όπου και έλαβε πολιτικό άσυλο. Έζησε εκεί οκτώ χρόνια, παντρεύτηκε έναν Κουβανό μουσικό και απέκτησε δίδυμα. Το 1993 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Ουρουγουάη. Δέκα χρόνια αργότερα επέστρεψε με τα παιδιά της στη Γερμανία. Σήμερα ζει στο Βερολίνο. Πρόσφατα, τον Αύγουστο του 2011, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της για τα χρόνια της εξορίας από τις εκδόσεις «Assoziation A» με τον τίτλο «So siehst du gar nicht aus!».

ΜΙΑ ΜΝΗΜΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

Από την εποχή της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην εποχή της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Από τη Γερμανία του ’70 στην Ελλάδα του σήμερα.

Συζητώντας για την ένοπλη πάλη και τον αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση. Συζητώντας για παλλόμενες συνειδήσεις και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του βιβλίου της Margrit Schiller «ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ»*

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ, ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

18.00 μμ Προβολή ντοκιμαντέρ

 

«Die RAF», παραγωγή Guerilla Dash Records

 

19.30 μμ Βιβλιοπαρουσίαση – συζήτηση

 

Margrit Schiller, συγγραφέας του βιβλίου

 

Δημήτρης Κουφοντίνας, μεταφραστής του βιβλίου (τηλεφ. παρέμβαση από τις φυλακές Κορυδαλλού)

Κλέαρχος Σμυρναίος

 

    ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΠΕΡΣΙΒΗΡΙΚΟΣ

*Κυκλοφορεί το βιβλίο ΜΙΑ ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1380307

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *