Διαλύεται το ΠΑΣΟΚ, ψυχορραγεί η Ν.Δ.

Του Γιώργου Δελαστίκ– “Επίκαιρα”

Πολιτική κοσμογονία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής! Τίποτα δεν έμεινε όρθιο! Πρώτο «κόμμα» με σχεδόν 19% -όσο και η ΝΔ- το… εξωκοινοβούλιο! Τα κόμματα, δηλαδή, που δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν το φράγμα του 3% για να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Δεύτερο «κόμμα» η… «νόμιμη νοθεία», με έδρες που αντιστοιχούν σχεδόν στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ: 52 έδρες πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 16,8% και 50 έδρες πήρε «μπόνους» η ΝΔ! Σε καθε μία έδρα που κέρδισε με τις ψήφους της η ΝΔ (58) αντιστοιχούσε και μία… κλεμμένη (50)!

Ολοκληρωτική ήταν η παταγώδης κατάρρευση του δικομματικού πολιτικού σκηνικού ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στις εκλογές αυτές. Όλοι, βεβαίως, γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το γκρέμισμα των παλιών ειδώλων ήταν σίγουρο, αλλά η έκταση της εκλογικής συντριβής των δύο κομμάτων άφησε άναυδους τους πάντες.
Εντυπωσιακή ήταν η σφοδρότητα του μηνύματος που έστειλε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός τόσο προς το εσωτερικό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο όσο και προς τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους εταίρους της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όχι στο Μνημόνιο!»

Το μήνυμα αυτό ήταν σαφέστατο: «Όχι στο Μνημόνιο! Όχι στα κόμματα που το στηρίζουν και το εφαρμόζουν!».
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα δύο κατεξοχήν μνημο-νιακά κόμματα, κατακρημνίστηκαν στα πολιτικά Τάρταρα: Από 77,4% που είχαν πάρει στις εκλογές πριν από μόλις δυόμισι χρόνια, τώρα καταποντίστηκαν στο… 32,1%! Αυτό το ποσοστό το πήραν αθροιστικά και τα δύο κόμματα μαζί, όχι από 32% το καθένα, όπως εύκολα μπορεί να νομίσει κανείς!

Το εκπληκτικό είναι ότι ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταβαραθρώθηκαν λόγω της φιλομνημονιακής πολιτικής τους, με απίστευτο πολιτικό θράσος οι ηγέτες τους ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς, αντί να παραιτηθούν την ίδια τη νύχτα των εκλογών, αποπειράθηκαν να υπαγορεύσουν τους όρους σχηματισμού… φιλομνημονιακής κυβέρνησης! Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι…

Καμιά διάθεση -υποκριτικής και φραστικής έστω- αναθεώρησης της φιλομνημονιακής στάσης τους και προσαρμογής σε κάποιο βαθμό στη λαϊκή ετυμηγορία της πολιτικής τους δεν υπήρξε. Αμετανόητοι υπηρέτες των ξένων επικυρίαρχων και των τραπεζιτών, αναίσθητοι απέναντι στο δράμα του ελληνικού λαού που τα κόμματά τους προκάλεσαν, αδιάφοροι για το μήνυμα που τους έστειλαν οι πολίτες, Βενιζέλος και Σαμαράς αναζητούν τρόπους παράτασης της παραμονής τους στην εξουσία.

Τελείωσε ο Σαμαράς

Βαρύτατο πολιτικό αντίτιμο κατέβαλε -και δικαίως!- ο Αντώνης Σαμαράς για την πολιτική κωλοτούμπα της μεταπήδησής του στις αρχές Νοεμβρίου από το αντιμνημονιακό στρατόπεδο σε εκείνο των υποστηρικτών και υπηρετών του Μνημονίου της υποτέλειας προς το Βερολίνο, την EE και το ΔΝΤ.

Νόμισε αφελώς ότι, περνώντας στο μνημονιακό στρατόπεδο και καθιστάμενος έτσι «πρωθυπουργήσιμος» εκ μέρους του ελληνικού και ευρωπαϊκού κατεστημένου, δεν είχε πλέον ανάγκη τους ψηφοφόρους της ΝΔ, που πίστεψαν ειλικρινά στην αρχική αντιμνημονιακή του στάση, για την οποία είχε υποστεί όντως αφόρητες πολιτικές πιέσεις τόσο από εγχώριους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες όσο και από την ευρω-Δεξιά, με επικεφαλής τους Γερμανούς, οι οποίοι τον απειλούσαν ακόμη και με… αποβολή (!) από τους κόλπους των συντηρητικών κομμάτων της EE.

Ο Σαμαράς, ο οποίος αρχηγός της ΝΔ έγινε αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας μιας ειρηνικής εξέγερσης της βάσης του κόμματος του εναντίον της Ντόρας Μπακογιάννη, που είχε τον ασφυκτικό πολιτικό και οργανωτικό έλεγχο όλου του μηχανισμού της ΝΔ, αποδείχτηκε ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα από τη δύναμη του λαού. Πολιτικά είναι πλέον τελειωμένος!

Στα Τάρταρα

Έκανε με θράσος την πολιτική κωλοτούμπα του υπέρ του Μνημονίου, προδίδοντας ασύστολα όσους πίστεψαν στην ειλικρίνεια της αντιμνημονιακήςτου γραμμής. Προκάλεσε και τις εκλογές, θεωρώντας ότι έτσι θα γίνει πρωθυπουργός, αφού είχε πλέον και την έγκριση του κατεστημένου.

Την Κυριακή πλήρωσε πανάκριβα την περιφρόνησή του προς το λαό. Η τυπική πρωτιά της ΝΔ ισοδυναμεί με εκλογική και πολιτική πανωλεθρία στην πραγματικότητα. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ διαλύεται, η ΝΔ υπό την ηγεσία του έπεσε στο απίστευτα χαμηλό ποσοστό του… 18,9%!
Η ΝΔ «νίκησε», δηλαδή, όχι απλά και μόνο με το… χειρότερο ποσοστό που έχει σημειώσει στα σαράντα σχεδόν χρόνια της ιστορίας της, αλλά «νίκησε» παίρνοντας περίπου… 15 εκατοστιαίες μονάδες λιγότερο από το μέχρι τώρα χειρότερο ποσοστό που είχε σημειώσει ποτέ! Η απόλυτη αποτυχία.

Ας είμαστε σοβαροί: Με ποσοστό κάτω από 19% όχι πρωθυπουργός δεν πρόκειται να γίνει ο Σαμαράς, αλλά είναι και αντικειμενικά αδύνατη η παραμονή του στην ηγεσία της ΝΔ. Σύντομα θα τον παραμερίσουν.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι μέσα σε έξι… ώρες (!) υποχρεώθηκε να καταθέσει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή κανένας δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί του, αποδεικνύει την τραγική του πολιτική απομόνωση και ασημαντότητα.

Οριστικό τέλος του ΠΑΣΟΚ

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά να ψυχορραγεί στην Εντατική, αλλά το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου βρίσκεται πλέον στο νεκροκρέβατο της οριστικής αποσύνθεσης. Ο πληθωρικός αρχηγός του παρέλαβε ένα κόμμα που στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, πριν από μόλις δυόμισι χρόνια, είχε πάρει το 43,92% των ψήφων και το έφερε στο απίστευτο βάραθρο του… 13,2%!

Πρόκειται περί… παγκόσμιου άθλου! Ο Βενιζέλος ξαναγύρισε το ΠΑΣΟΚ στις ρίζες του – σε ποσοστό, δηλαδή, χαμηλότερο ακόμη κι από το 13,6% που είχε πάρει στις εκλογές του 1974, δύο μήνες μετά την ίδρυση του! Χάνοντας τα … τρία τέταρτα (!) της εκλογικής του δύναμης σε δύο χρόνια και κάτι, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον καμιά ελπίδα να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα εξουσίας. Ολοκλήρωσε τον κύκλο του και διαλύεται. Αποσυντίθεται.
Σύντομα θα αντικατασταθεί από άλλο κόμμα, με άλλο όνομα, με άλλη ηγεσία, το οποίο θα επιδιώξει να ανασυστήσει σε άλλη ιδεολογική και πολιτική βάση την Κεντροαριστερά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης, επανασυσπειρώνοντας τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Το ΠΑΣΟΚ που γνωρίζαμε τελείωσε.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ. Ο γιος του το διέλυσε αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας με την πολιτική που άσκησε. Τελεία και παύλα.

Προς νέες εκλογές

Τα εκλογικά αποτελέσματα, με το πλήρες ναυάγιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και με τη μη είσοδο στη Βουλή «εφεδρικών» μνημονιακών δυνάμεων (ΛΑΟΣ, Ντόρα, Μάνος, Οικολόγοι κ.λπ.), παρέλυσε κάθε δυνατότητα πραξικοπηματικής παραχάραξης της λαϊκής ψήφου, μέσω του σχηματισμού μνημονιακής κυβέρνησης.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει καν δοθεί ακόμα η διερευνητική εντολή στο μεγάλο νικητή των εκλογών, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Εικάζουμε ότι αφενός δεν θα ευδοκιμήσει η πρότασή του για σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης, λόγω κατηγορηματικής άρνησης του ΚΚΕ, και αφετέρου ότι δεν θα πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην παγίδα που του στήνουν, να σχηματίσει κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης του… ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ!

Αν όντως έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, τότε αναπότρεπτα η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές τον Ιούνιο.

Θα χάσουν κι άλλο!

Στην πορεία προς τις νέες εκλογές θα υπάρξει ενδεχομένως απόπειρα οικονομικής τρομοκράτησης του λαού. Στόχος του κατεστημένου θα είναι όχι να αναστήσει το νεκρό δικομματισμό, αλλά να σπρώξει όπως όπως μέσα στη Βουλή ένα κόμμα Ντόρας – Μάνου, τον ΛΑΟΣ, τους Οικολόγους. Ελπίζει έτσι να εξασφαλίσει καμιά τριανταριά βουλευτές για το μνημονιακό μέτωπο, που να τους κρατά -πλην εκείνων της Ντόρας- στην εφεδρεία, για να τους χρησιμοποιήσει -όπως κι αυτούς της Δημοκρατικής Αριστεράς- αν παραστεί ανάγκη.

Το πρόβλημα που έχουν είναι ότι σε περίπτωση νέων εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιθανότατα πρώτο κόμμα με αυξημένο ποσοστό, ενώ καθόλου δεν αποκλείεται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να υποστούν νέα μείωση των ποσοστών τους, με τον Πάνο Καμμένο να απειλεί να υποσκελίσει εκλογικά τον Αντώνη Σαμαρά! Κάτι τέτοιο, βεβαίως, θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του τελευταίου από την ηγεσία της ΝΔ τη νύχτα των νέων εκλογών, χωρίς, πάντως, να είναι και απαραίτητη αυτή η πτυχή για να «φαγωθεί» ο Αντώνης Σαμαράς. Ιδωμεν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *