Επιδοτούν τα φροντιστήρια με δημόσιο πόρους!!!

Τη στιγμή που η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται κάτω από τη μέγγενη της υποχρηματοδότησης και τα σχολεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και σε διδακτικό προσωπικό και η απειλή της οικονομικής κρίσης λειτουργεί ως πρόσχημα για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές των δημόσιων δαπανών στην εκπαίδευση, αυτή τη στιγμή η καταρρέουσα κυβέρνηση της Ν.Δ επιλέγει να επιδοτήσει με δημόσιο χρήμα τα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου κ. Κόκκινος, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του σωματείου ιδιοκτητών φροντιστηρίων στο Νομό Δωδεκανήσου ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να συμπεριληφθούν τα φροντιστήρια στις κατηγορίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης στα πλαίσια Ε.Σ.Π.Α 2007-2013. Στο όνομα της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης της απασχόλησης, οι έμποροι της γνώσης θα μπορούν να χρηματοδοτούνται για να επεκτείνουν τις αντιεκπαιδευτικές δραστηριότητές τους.

Αυτό είναι το μορφωτικό τους όραμα !! Υποχρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων και γενναία χρηματοδότηση και ενίσχυση της ιδιωτικής φροντιστηριακής εκπαίδευσης.

Ο ίδιος βέβαια ο κ. Κόκκινος δεν ήταν το ίδιο υποχωρητικός με τα αιτήματα των απεργών εκπαιδευτικών και θεωρούσε και ο ίδιος και η κυβέρνηση του, μαξιμαλιστικό το αίτημα για αύξηση των δαπανών στην εκπαίδευση στο 5% του ΑΕΠ. Ούτε βέβαια υπήρξε ένα ανάλογο ενδιαφέρον του ίδιου και της κυβέρνησής του για τις εκπαιδευτικές υποδομές των δημόσιων σχολείων της περιφέρειας του, μιας περιφέρειας νησιωτικής, με οξυμένα εκπαιδευτικά προβλήματα και υψηλά επίπεδα σχολικής απόρριψης. Η ενέργεια του αποδεικνύει στην πράξη ότι υπάρχουν κεφάλαια που μπορούν να προσανατολιστούν στην ενίσχυση του δημόσιου σχολείου. Αποδεικνύει, επίσης, την απάτη του δημόσιου διαλόγου για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, ο οποίος ταυτίζεται με την εμπέδωση του φτηνού σχολείου της αγοράς και την παράλληλη διεύρυνση των επιχειρηματικών εκπαιδευτικών φορέων.

Είναι προφανές ότι ένα κοινό νήμα συνδέει τις προτάσεις της περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου με τη κεντρική κυβερνητική πολιτική και τις οδηγίες της Ε.Ε για απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων και ενίσχυση των εξεταστικών φραγμών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πραγματικότητα που τροφοδοτεί την επέκταση των φροντιστηρίων και την εμπορευματοποίηση του δικαιώματος στη μόρφωση. Πολιτική που αποδέχεται και το ΠΑ.ΣΟ.Κ, διαχωρίζοντας το «δημόσιο» από το «κρατικό» σχολείο, με συνέπεια να μπορούν να χρηματοδοτούνται και να παρέχουν υπηρεσίες δημόσιας εκπαίδευσης και επιχειρηματικοί φορείς.

Τέλος, είναι πρόκληση για τον εκπαιδευτικό και εργαζόμενο κόσμο να θεωρούνται τα φροντιστήρια ως χώροι που συμβάλλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης. Η απασχόληση στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό τομέα είναι αποτέλεσμα της αδιοριστίας, της συνεχούς μείωσης των διορισμών σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και της συνολικής απαξίωσης του δημόσιου σχολείου. Η απασχόληση , άλλωστε, στα φροντιστήρια είναι ελαστική και χαρακτηρίζεται από ανυπαρξία εργασιακών δικαιωμάτων. Αντί, συνεπώς, να στηριχθεί η σταθερή και μόνιμη απασχόληση στο δημόσιο σχολείο που μαστίζεται από την αδιοριστία και τη ντροπή της ωρομισθίας των 7 ευρώ, κάποιοι ενισχύουν την κερδοφορία των εμπόρων της γνώσης στο όνομα, μάλιστα, της απασχόλησης. Είναι επικίνδυνοι και αμετανόητοι!

Η Αγωνιστική Κίνηση καλεί στους τοπικούς συλλόγους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να πάρουν σχετικές αποφάσεις καταδίκης των επιλογών της Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου. Θεωρούμε ότι, απέναντι στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου, η μόνη απάντηση είναι η ανάπτυξη ανυποχώρητων μαζικών πανεκπαιδευτικών-πανεργατικών αγώνων για την ήττα της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής πολιτικής και του κάθε νυν και επίδοξου διαχειριστή της.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Π.Ε ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *