Απεργία των δημοσίων υπαλλήλων στην Τουρκία

Οι δημόσιοι υπάλληλοι της Τουρκίας στις 23/5/2012 προχώρησαν σε 24ωρη απεργία για να διεκδικήσουν αυξήσεις μισθών.

Μεταξύ της κυβέρνησης του Ερντογάν και τις Συνομοσπονδίες των Δημοσίων Υπαλλήλων βγήκε αρνητικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ο Ερντογάν ύστερα απ’ τις συνομιλίες δήλωσε ότι η χώρα δεν αντέχει μεγάλη αύξηση μισθών και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να ζητούν μισθούς που υπερβαίνουν τη δυνατότητα του εθνικού
προϋπολογισμού.

Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν 6% αύξηση. Όμως οι Συνομοσπονδίες θεώρησαν την αύξηση ως ψίχουλα και ειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι θα προχωρήσουν σε απεργία.

Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε σε όλη την Τουρκία και στο Κουρδιστάν. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους. Στις μεγάλες πόλεις όπως Άγκυρα, Κων/πολη, Σμύρνη, Άδανα, Ντιαρμπακίρ, και βιομηχανική πόλη Κοτζάελι έγιναν μαζικές διαδηλώσεις.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση και ζήτησαν 30% αύξηση.

Τις πρωινές ώρες οι δημόσιοι υπάλληλοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς έκλεισαν τα εργοτάξια. Σε όλες τις πόλεις, εκτός των ιδιωτικά μέσα μεταφοράς δεν λειτούργησαν τρένο, μετρό, λεωφορεία κ.λπ. Στις αερομεταφορές πολλές πτήσεις αναβλήθηκαν, ενώ δεν λειτούργησαν τα κρατικά νοσοκομεία και τα σχολεία.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας Φαρούτ Τσελίκ, στη δήλωσή του για την απεργία τόνισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα απεργίας και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην Τουρκία το Σύνταγμα απαγορεύει να προχωρούν σε απεργία οι δημόσιοι υπάλληλοι. Όμως παρόλα αυτά πολλές φορές πραγματοποιήθηκαν απεργίες. Στις προηγούμενες απεργίες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μετατέθηκαν ή δικάστηκαν.

Στις συγκεντρώσεις πήραν μέρος πολλά σωματεία που είναι οργανωμένα στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης έδωσαν το παρόν μαζικοί φορείς, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, νέοι, συνταξιούχοι, άνεργοι κ.λπ. Το Κόμμα Εργασίας στην ανακοίνωση του τόνισε ότι οι εργάτες και εργαζόμενοι πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους ενάντια στις επιθέσεις του κεφαλαίου και κάλεσε όλα τα σωματεία, τους εργάτες και εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρόν στην απεργία.

Σεϊτ Αλντογάν

Ανταποκριτής της Evrensel

http://agonas-kinima.blogspot.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *