Τα αποτελέσματα της ανασφάλειας


Πηγή: “Ελευθεροτυπία”
Να προσθέσουμε και το παρακάτω δημοσίευμα της εφημερίδας THE NEW YORK TIMES για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σημερινής Αμερικής:

“Είναι γεγονός ότι σε περιόδους ύφεσης οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και η μεσαία τάξη χάνει έδαφος. Ομως η οικονομική κατάρρευση που βιώνει σήμερα ο μέσος και φτωχός Αμερικανός πολίτης δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πρόσφατη παγκόσμια κρίση. Η αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι, το 2008, το ποσοστό φτώχειας άγγιξε το 13,2%, το υψηλότερο από το 1997 και αρκετά αυξημένο σε σχέση με το 12.5% του 2007.
Αυτό σημαίνει ότι 40 εκατ. πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η οποία υπολογίζεται σε ετήσιο εισόδημα 22.205 δολ. για τετραμελή οικογένεια. Η μεσαία τάξη επλήγη επίσης. Το εισόδημα των νοικοκυριών έπεσε το 2008 στα 50.300 δολ. από 52.200, το 2007. Η ύφεση υπήρξε βάναυση. Αλλά ακόμη και πριν πολλοί Αμερικανοί περνούσαν δύσκολα. Η οικονομική ανάπτυξη της περιόδου Μπους ήταν τελικά πλάνη. Οπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι Τόμας Πίκετι και Ιμάνουελ Σάεζ, από το 2002 έως το 2007, το 1% των νοικοκυριών -αυτά που έχουν εισόδημα πάνω από 400.000 ετησίως- έγιναν αποδέκτες των δύο τρίτων των συνολικών κερδών του έθνους, κάτι που έχει να συμβεί από τη δεκαετία του ’20″.

Οσο για την πολιτική που εφαρμόζεο ο Ομπάμα είναι πολύ κατατοπιστικό το κείμενο του Ρ. Βρανά στα σημερινά “ΝΕΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *