Η τηλεόραση καθοδηγεί την πολιτική

Εφόσον η κυβέρνηση, φρονίμως ποιούσα, απαγόρευσε τα γκάλοπ 15 ημέρες πριν τις εκλογές, το μιντιακό υπερκράτος δίνει απόλυτη προτεραιότητα στα ντιμπέιτ.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι ηλεκτρονικές αναφορές στον όρο ντιμπέιτ στα Μέσα Ενημέρωσης είναι πάνω από 105.000!
Πλησιάζουν επικίνδυνα τους όρους «εκλογικό πρόγραμμα για την παιδεία» και τον «πολιτισμό», που κυμαίνονται λίγο κάτω από τις180.000 αναφορές.

Και μάλλον θα τις προσπεράσουν, ένεκα της εβδομάδας που έρχεται.

Το ντιμπέιτ καταβροχθίζει τον «πολιτισμό» και την «παιδεία»… Εξάλλου, είναι τόσο μεγάλη η ένδεια πολιτικών διαφορών ανάμεσα στα αστικά κόμματα, που οι αστοί πολιτικοί αντιμετωπίζουν την πολιτική σαν κάτι ανάμεσα σε θεατρική παράσταση και χόμπι.

Έτσι, η πολιτική μετατρέπεται σε θέαμα και οι πολιτικοί αντιμετωπίζονται ως σκανδαλοθηρικά αντικείμενα άξια θαυμασμού ή κυνηγητού απο τους παπαράτσι.
Όταν ανεβαίνουν, η προβολή των μίντια κολακεύει. Την ώρα της πτώσης, τα μίντια κατασπαράσσουν.

Αυτός ο νόμος είναι πλέον για τα καλά γνωστός από τον Τσιτουρίδη, τον Βουλγαράκη, τον Βερελή και άλλους. Το όποιο δίκιο τους (εάν έχουν) δεν θα το βρουν, γιατί δεν αντιστάθηκαν όταν «ανέβαιναν». Τώρα είναι αργά, κανείς δεν τους πιστεύει…

Όλα αυτά, όμως, αποτυπώνουν και κάτι άλλο: τη σήψη και τη βαθιά παρακμή της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των κομπάρσων της.

Μέχρι χτες το ντιμπέιτ των “έξι” ήταν στον αέρα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε, οι δημοσιογράφοι ζητούν κάτι παραπάνω στην παράσταση, θα το πάρουν και θα ησυχάσουν. Ωστόσο, το δικομματικό ντιμπέιτ αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τον εξοβελισμό των «ενοχλητικών» και «μικρών» κομμάτων κυρίως της Αριστεράς από το πολιτικό σκηνικό.
Η τηλεόραση καθοδηγεί τη Βουλή. Και δείχνει τον προσανατολισμό του νέου, «γερμανικού» εκλογικού συστήματος που ετοιμάζουν. Τα αριστερά κόμματα έπρεπε να σαμποτάρουν, τούτη τη φορά, τα ντιμπέιτ.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΡΙΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *