ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ- Υπάρχει χειρότερη ΝΔ και δεν τη θέλουμε!

του Δημήτρη Τζιαντζή

Το σχέδιο αναδιάταξης της «δεξιάς πο­λυκατοικίας» περιλαμβάνει διάφορα εναλ­λακτικά σχέδια από το ρετιρέ μέχρι το -ξεκλείδωτο πια- υπόγειο. Η σημερινή «ηγέτιδα τάξη» μπορεί να μη στέκεται κατά παραδο­χή της στο ΰψος των περιστάσεων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εφαρμόζονται τα σχέδια που επεξεργάζεται. Η Δημιουργία Ξανά και η Δράση δεν είναι δημιουργήματα των «σόσιαλ μίντια» (facebook, youtube, twitter·) όπως παρουσιάζονται αλλά των κυρίαρχων μίντια.

Αυτά ενέπνευσαν, οριοθέτησαν, έθρεψαν και μεγάλωσαν αυτές τις κινήσεις, αυτές μπορούν και να τις πνίξουν ή να τις βάλουν στο συρτά­ρι, να τις συγχωνεύσουν ή να τις διασπάσουν όποτε το επιθυμούν. Αλλά όπως έλεγε και ο Όσκαρ Ουάιλντ, «ακόμα και οι μαριονέτες έχουν πάθη. Δεν παίζουν το ρόλο τους εντε­λώς πειθήνια, προσθέτουν καινούργια στοι­χεία στην πλοκή, μπερδεύουν το νήμα της αλ­ληλουχίας για να ικανοποιήσουν δικές τους ιδιοτροπίες ή επιθυμίες».

Αυτό φάνηκε από την απαίτηση του Θ. Τζήμερου για τον απο­κλεισμό του Γ. Βαλλιανάτου από τη συνεργα­σία με την απειλή της ακύρωσής της. Τελικά, όλες οι πλευρές ήρθαν σε συμβιβασμό -μετά από πιέσεις- και έβαλαν νερό στο κρασί τους με τη συμμετοχή της Φιλελεύθερης Συμμαχί­ας σε μη εκλόγιμες θέσεις.

Από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές τα δύο νεοφιλελεύθερα κόμματα Δράση και Δημιουργία Ξανά που το άθροισμά τους αγγίζει το 4%, δέχτηκαν εισηγήσεις, πιέσεις, συμβουλές, προτάσεις από πρωτοβουλία της επιχειρηματικής τάξης να ενώσουν τις δυνάμεις τους ή να συγχωνευτούν σε κά­ποιο μεγαλύτερο οργανι­σμό, ώστε να μπορούν να είναι περισσότερο χρήσι­μα για τα συμφέροντα που υπηρετούν.

Τα συνοικέσια λένε πως είναι οι πιο επιτυ­χημένοι γάμοι γιατί κανείς δεν χρειάζεται να προσποιηθεί τον ερωτευμένο, αλλά ο γάμος των δύο κομμάτων με κουμπάρο το μνημονιακό στρατόπεδο με την πρώτη ματιά μοιάζει λευκός και κάλπικος. Φανερά τα προβλήματα στις σχέσεις Μάνου και Τζήμερου, με τον δεύτερο να δυσκολεύεται να κρύψει ότι θεωρεί τον πρώτο απολίθωμα και προϊόν του παλιού πολιτικού κόσμου.

Κε­ντρικό σύνθημα της Δημιουργίας Ξανά ήταν το «πολιτικοί χωρίς πολιτικούς», καθώς ο αρ­χηγός της Θάνος Τζήμερος και άλλα στελέχη προέρχονται κυρίως από το χώρο του μάρκε­τινγκ. Κύρια ιδέα και το στοίχημα της Δημι­ουργίας Ξανά ήταν το αν μπορεί να δημιουρ­γηθεί ένα νέο κόμμα με τη λογική της διαφή­μισης και η προσέγγισή του να είναι ανάλο­γη με την εισαγωγή ενός νέου προϊόντος στην αγορά. Με τη συγχώνευση χάνεται το πλε­ονέκτημα των «νέων και άφθαρτων προσώπων».

Ακόμα, η Δημιουργία Ξανά είχε ενσωματώσει μεγαλύτερη δόση κρατισμού στις με­ταρρυθμίσεις της από τη λογική του «αγνού και ανόθευτου καπιταλισμού» που υπηρετεί η Δράση και το κομματίδιο του Γρηγόρη Βαλλιανάτου, Φιλελεύθερη Συμμαχία. Η σύμπρα­ξη Μάνου και Τζήμερου θέτει ως στόχο να υπάρχει μια «καθαρή μεταρρυθμιστική φω­νή» στη Βουλή, που «θα πιέσει αλλά και θα στηρίξει» την επόμενη κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, όπως δήλωσαν οι επικεφα­λής των δύο σχηματισμών στη συνέντευξη Τύ­που, κατά την οποία ανήγγειλαν τη δημιουρ­γία του συνασπισμού.

 

Πηγή: ΠΡΙΝ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *