Φεστιβάλ Αυτοδιαχείρισης – 8,9,10 Ιουνίου (Θεσσαλονίκη)

Στα πλαίσια της προώθησης ενός διαφορετικού μοντέλου οργάνωσης της εργασίας και της παραγωγής, θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν συλλογικό τρόπο έκφρασης και διάδοσης κολεκτίβων, συνεργατικών-συνεταιριστικών εγχειρημάτων, σωματείων βάσης, εργατικών συλλογικοτήτων και πολιτικών ομάδων που κινούνται πάνω στην κατεύθυνση της αυτοδιαχείρισης των μέσων παραγωγής. Επιπλέον, το φεστιβάλ θα επιδιώξει να προβάλει πρωτοβουλίες αλληλέγγυου εμπορίου που επιχειρούν να συνδέσουν μικρούς παραγωγούς και καταναλωτές χωρίς διαμεσολάβηση. Πάνω στην ίδια λογική, θέλουμε να προβάλουμε νέες μορφές έκφρασης από μουσικές και καλλιτεχνικές ομάδες που διαφοροποιούνται από την κυρίαρχη τάση για την ψυχαγωγία και την διασκέδαση.

Καθώς τη περίοδο που διανύουμε βιώνουμε μία οικονομική κρίση μεγάλης έντασης, που έχει αναχθεί σε κεντρικό κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα, έχουν έρθει στην επιφάνεια διάφορες αναλύσεις και ερμηνείες για τα αίτια, τις προοπτικές διεξόδου και τα δομικά χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης. Τώρα λοιπόν ένας λόγος παραπάνω να αναδείξουμε και να αναζητήσουμε τις δικές μας λύσεις στα αδιέξοδα του καπιταλισμού και να ανιχνεύσουμε το δρόμο για τη κοινωνική απελευθέρωση. Θεωρούμε τη κρίση κυκλικό φαινόμενο των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων παραγωγής, ως μία φάση δηλαδή που επαναλαμβάνεται και θα επαναλαμβάνεται όσο ο πλούτος, τα παραγωγικά μέσα και τα κοινωνικά αγαθά βρίσκονται στα χέρια λίγων, βασίζονται στην εκμετάλλευση – εργασία των πολλών και εξελίσσονται με γνώμονα το κέρδος.

Σε αντίθεση με το κυρίαρχο μοντέλο της μισθωτής εργασίας, αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα χώρο δουλειάς χωρίς αφεντικά, την κολεκτίβα Ζερμινάλ, στην οποία η συνέλευση των εργαζομένων έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, όλοι αμείβονται ισότιμα σε αναλογία με τον χρόνο εργασίας τους και διακηρυγμένη θέση είναι η κοινωνικοποίηση και η γενίκευση του προτάγματος της αυτοδιαχείρισης. Μέσα από αυτό το μοντέλο προωθείται η λογική της συλλογικής ιδιοκτησίας και αποδομείται η αναγκαιότητα του αφεντικού, του διευθυντή, του υπεύθυνου, του προϊσταμένου, μα πάνω απ’ όλα καταργείται η απομύζηση υπεραξίας από την εργατική μας δύναμη.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να δοθεί βήμα στις προσπάθειες που έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα ώστε να αποκτήσουν μια ευρύτερη κοινωνική απεύθυνση, να μπορέσουν αυτές οι πρωτοβουλίες να συνδεθούν μεταξύ τους, να μοιραστούν κοινές προβληματικές και πιθανές λύσεις και να αναζητήσουν έναν όσο το δυνατόν συνεπέστερο συντονισμό μέσα από μία νέα δομή. Επιδίωξή μας είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να προκύψουν ιδέες και πρακτικές για αυτόνομες παραγωγικές, μουσικές, καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες.

Ξεφεύγοντας από θεωρησιακές και αισθητικές αντιλήψεις για το τι να κάνουμε, εφαρμόζουμε την θεωρία στην πράξη στις παρούσες συνθήκες, βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και χτίζουμε την κοινωνική αλληλεγγύη πάνω στην βάση των υλικών αναγκών. Δημιουργώντας δομές για την επιβίωση μέσα στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού φτιάχνουμε παράλληλα το πρόπλασμα της νέας κοινωνίας για να αντικρύσουμε επιτέλους με αξιώσεις την προοπτική της συνολικής χειραφέτησης.
Γι’ αυτό λοιπόν σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στο φεστιβάλ αυτοδιαχείρισης στις 8,9,10 Ιουνίου στη Φιλοσοφική(ΑΠΘ), παίρνοντας μέρος στις συζητήσεις και συμβάλλοντας με όποιο τρόπο θεωρείτε πιο πρόσφορο στις διαδικασίες του φεστιβάλ.

Διοργάνωση: Συνεργατική Αλληλεγγύη

Πηγή: Κόκκινη Γωνιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *