Όχι ότι υπήρχε ποτέ απόρρητο στις τηλεφωνικές ή διαδικτυακές μας συνομιλίες.
Ολοι γνωρίζαμε ότι οι μπάτσοι όσους θεωρούσαν «υπόπτους» απ’ τον αναρχικό και αντιεξουσιαστικό χώρο παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα τους ενώ οι ίδιοι έφτασαν στο σημείο να δείξουν σε προσαχθέντα συνομιλία που είχε κάνει μέσω msn.
Οπότε επόμενο ήταν να θεσμοθετηθεί και με δικαστική απόφαση το σπάσιμο του απορρήτου στο διαδίκτυο και την σταθερή και κινητή τηλεφωνία.
Με γνωμοδότησή του, εντελώς ασαφή και γενικόλογη, (12/2009) ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων το απόρρητο στο διαδίκτυο και την σταθερή και κινητή τηλεφωνία.
Μας λέει, λοιπόν ο δικαστής ότι το απόρρητο των επικοινωνιών δεν θα ισχύει σε περιπτώσεις που γίνονται απειλητικά, υβριστικά και συκοφαντικά σχόλια ή μηνύματα. Συμπληρώνει μάλιστα, ότι οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να δώσουν στοιχεία τα των πελατών τους, ακόμα και τις διευθύνσεις κατοικίας και εργασίας τους, προκειμένου να εντοπιστούν.
Με τέτοια νομικίστικα κατασκευάσματα όλοι οι bloggers θα μπορούμε να βρεθούμε ανά πάσα στιγμή στο σκαμνί του δικαστηρίου.
Αν κάνουμε ας πούμε μια ανάρτηση που θα χαρακτηρίζουμε «βάρβαρη», «απάνθρωπη» κλπ την συμπεριφορά των μπάτσων απέναντι σε διαδηλωτές ή μετανάστες κινδυνεύουμε να βρεθούμε κατηγορούμενοι για «υβριστικά και συκοφαντικά σχόλια».
Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν χαρακτηρίσουμε «άθλια» την παροχή υπηρεσιών μιας εταιρείας προς τους πελάτες της.
«Απειλητική» μπορεί να θεωρηθεί μια ανάρτηση αν διατυπώνει την εκτίμηση ότι «δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη» οποιαδήποτε ενέργεια των κατασταλτικών μηχανισμών που θα έχει θύματα διαδηλωτές ή μετανάστες.
Μετά απ’ αυτά θα είμαστε υπερβολική να πούμε ότι ζούμε εποχές χούντας; Το τονίζουμε αυτό δίνοντας την ευκαιρία στους «εισαγγελικούς λειτουργούς» να μας επιλέξουν πρώτο στόχο αυτών των φασιστικών διατάξεων.
Αφήστε μια απάντηση