Στην μνήμη της μαχητικής κομμουνίστριας Mercedes Sosa

Εφυγε απ’ την ζωή σήμερα η Mercedes Sosa, η μυθική τραγουδίστρια της Λατινικής Αμερικής.
Η Mercedes Sosa γεννήθηκε στο Τουκουμάν της Αργεντινής, το 1935. Ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια στα 15 της χρόνια.
Στη δεκαετία του ’60 υπήρξε σημαντικό μέλος του μουσικού και λογοτεχνικού κινήματος, «nueva cansion» μαζί με την Violeta Parra, τον Atahualpa Yupanqui, τον Armado Tejada Gomez και τον Tito Francia. Σκοπός του κινήματος, ήταν η ανάδειξη της λαϊκής Αργεντίνικης παράδοσης, ενώ η ίδια μια δυναμική κομμουνίστρια δεν δίστασε να προκαλέσει με τα τραγούδια της την αργεντίνικη χούντα, που την κυνήγησε και τη συνέλαβε το 1975 κατά τη διάρκεια συναυλίας. Οι αλλεπάλληλες διώξεις απ’ το στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς της Αργεντινής και οι απειλές που δεχόταν συνέχεια για την ζωή της την αναγκάζουν να αυτοεξοριστεί για τρία χρόνια στη Μαδρίτη.

Την είχαμε απολαύσει πριν αρκετά χρόνια (το 1991 πρέπει να ήταν) όταν έδωσε συναυλία στο Θέατρο του Λυκαβηττού, στην Αθήνα. Με την υπέροχη φωνή της τραγούδησε με πάθος υμνώντας την κοινωνική απελευθέρωση, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ειρήνη.

Στην μνήμη της μαχητικής κομμουνίστριας, «της φωνής των καταπιεσμένων» όπως την αποκαλούσαν στην Λατινική Αμερική παραθέτουμε έναν κλασικό της δίσκο.

1.Vientos del Alma
2.Pueblero de Alla Ite
3.Como Urpilita Perdida
4.Desandando
5.Dejame que Me Vaya
6.La Villerita
7.Agitando Panuelos
8.Viejo Corazon
9.Del Tiempo de Me Ninez
10.Bajo el Sauce Solo
11.Suenero
12.Zamba Por Vos
13.Al Despertar
14.Luna de Cabotaje
15.Almas en el Viento
16.Indulto
17.La Belleza

Μέρος 1ο
Μέρος 2ο
Εξώφυλλα

(Τα λινκς τα απαλοτριώσαμε απ’ την ιστοσελίδα “Οδός Ονείρων).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *