Άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη


Μέχρι τις 5:00 το απόγευμα συνεχίζονταν οι συγκρούσεις και η αντίσταση των διαδηλωτών ενάντια στην καταστολή που δέχτηκαν από τους μπάτσους, που χτύπησαν όσους διαδήλωσαν ενάντια στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Τουρκία. Ο κόσμος αμέσως μόλις έμαθε ότι υπήρξε νεκρός ανασυγκροτήθηκε και βγήκε ξανά στους δρόμους φωνάζοντας “μπάτσοι δολοφόνοι”.

Ο Ishak Kavlo, 55 χρονών, έπεσε στο δρόμο, έφτασε ασθενοφόρο αλλά μετά από λίγο πέθανε από καρδιακή προσβολή. Συνέβη ό,τι και στο Λονδίνο λίγους μήνες πριν, όταν κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων ενάντια στη σύνοδο των G-20 ένας άντρας είχε δολοφονηθεί μετά από την χρήση χημικών.

Από τις 10 το πρωί (τοπική ώρα) πλήθος διαδηλωτών κατέβηκε στους δρόμους και συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Beyoglu όπου 3.000 άνθρωποι περίπου για να κάνουν πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία Taksim, προσπαθώντας να πλησιάσουν στο σημείο που γινόταν η σύνοδος.

Λίγο αργότερα, και ενώ οι διαδηλωτές βρίσκονταν περίπου 100 μέτρα από το σημείο που γινόταν η σύνοδος του ΔΝΤ τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους με πλαστικές σφαίρες, χημικά και κανόνια νερού, παρόλο που ακόμα η πορεία δεν είχε αρχίσει να κινείται.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε μια σειρά από κατασταλτικές επιθέσεις από τους μπάτσους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ ο κόσμος απάντησε με μολότοφ και επιθέσεις σε βιτρίνες πολυτελών μαγαζιών και τραπεζών.

Γύρω στις 3:00 το μεσημέρι οι συγκρούσεις είχαν σταματήσει, ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης είχε σχεδόν αδιάσει από κόσμο αφού οι ποσότητες των χημικών που έριξαν οι μπάτσοι ήταν τόσο μεγάλες που ο οι διαδηλωτές δεν μπορούσαν πια να αναπνεύσουν.

Αμέσως μόλις μαθεύτηκε ότι υπήρξε νεκρός διαδηλωτής ο κόσμος ξαναμαζεύτηκε στους δρόμους και ξεκίνησαν νέες συγκρούσεις.

Την περασμένη Πέμπτη, ένας φοιτητής πέταξε τα παπούτσια στα μούτρα του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn όταν ο τελευταίος έδινε μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο Bilgi.











Indymedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *