Οταν οι καπιταλιστές χειροκροτούν

Λίγους μήνες πριν της εκλογές ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης είχε δώσει συνέντευξη τύπου στην οποία οι επιχειρηματίες –μέλη του Ε.Ε.Ε. στο όνομα της αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης, έθεταν τις απαιτήσεις τους στην καινούργια κυβέρνηση που θα προέκυπτε. Ουσιαστικά πρότειναν η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγόταν να προχωρούσε σε μείωση μισθών και συντάξεων, παραπέρα φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο, επιτάχυνση των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό, καθώς και έναρξη νέας γενιάς ιδιωτικοποιήσεων.

Και φαίνετε ότι και η συγκεκριμένη κλίκα πλουτοκρατών είναι ενθουσιασμένη απ’ τα εκλογικά αποτέλεσμα.
Τα ρεπορτάζ των εφημερίδων την επομένη των εκλογών αναφέραν ότι “ο κ. Γιάννος Γραμματίδης (σ.σ.: πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου) συνεχάρη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί οι κάλπες ανέδειξαν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να εφαρμόσει πολιτικές που να εξασφαλίζουν νομοθετική σταθερότητα και να ενισχύουν και να προστατεύουν τις αμερικανικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. Είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί αξιόπιστος συνέταιρος των ΗΠΑ για κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης».

Σήμερα, πάλι διαβάζουμε δηλώσεις του Γραμματίδη που κάνει το εγκώμιο της Λ. Κατσέλη:
«Η ανάληψη της ευθύνης του τομέα της Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας από την Λούκα Κατσέλη αποτελεί εγγύηση για τη μετάβαση σ’ ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα. Η Λούκα Κατσέλη έχει βαθιά γνώση των αναγκών της επιχειρηματικότητας, αλλά και των δομών της οικονομίας και η εμπειρία της θα συμβάλει θετικά στη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος για τη σύγχρονη και ανταγωνιστική Ελλάδα του 2020».

Αφού οι εκπρόσωποι των καπιταλιστών –πρόεδρος ΣΕΒ, πρόεδρος ΕΒΕΑ, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου- πανηγυρίζουν και δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για την καινούργια κυβέρνηση, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ανησυχούν;

______________________

«Και βεβαίως δεν είναι τυχαίο ότι τούτες τις μέρες όλοι οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, εύχονται την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και προσβλέπουν στη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου».

(«Βήμα», 12/9/2009 – προεκλογικά)

«Την πρώτη “ψήφο εμπιστοσύνης” έλαβε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου από τον επιχειρηματικό κόσμο και τις αγορές (…). Τον τόνο έδωσαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών και του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, οι οποίοι με δηλώσεις τους δεν κρύβουν ότι η ανάδειξη ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης τους χαροποιεί ιδιαίτερα…».

(«Βήμα», 6/10/2009 – μετεκλογικά)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *