Στην Τουρκία οι ιδέες διώκονται

Καθημερινά, νέες ψηφίδες έρχονται να προστεθούν στο πάζλ του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού στην Τουρκία. Φαίνεται ότι περισσότερο απ΄ όλα φοβίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν, όχι τόσο οι υπαρκτές αντιστάσεις στην πολιτική της, αλλά οι ιδέες. Αυτός ήταν εξάλλου πάντα ο μεγαλύτερος εχθρός αυταρχικών καθεστώτων, που ακόμη και στον κολοφώνα της δόξας τους, και ακριβώς επειδή θέλουν τη μακροημέρευση της κυριαρχίας τους, καταδιώκουν κάθε πιθανή αμφισβήτηση και διαφοροποίηση από την κυρίαρχη πολιτική.

Στη χώρα λοιπόν πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης και όπου κυβερνά μια μετριοπαθής, όπως θέλει να συστήνεται, εκδοχή του Πολιτικού Ισλάμ, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας απαγόρευσε την πρόσβαση στο Google σε δασκάλους δημοτικών και λυκείων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Ραντικάλ (30-5-2012) «οι 700 χιλιάδες δάσκαλοι που χρησιμοποιούνε το διαδίκτυο άλλοτε για την μηχανή αναζήτησης Google ή για αν διαβάσουν εφημερίδες, πλέον δεν έχουν πρόσβαση. Δάσκαλοι που προσπάθησαν με τον κωδικό που τους έχει δοθεί να μπούνε στο Google με έκπληξη είδαν στον υπολογιστή τους το μήνυμα ¨Η πρόσβαση σε αυτήν την ιστοσελίδα εμποδίστηκε από την Türk Telekom μετά από αίτημα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας. ¨Πως θα έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες ;¨ Δάσκαλοι ανέφεραν πως αντιλαμβάνονται το να μην έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αδυνατούν να κατανοήσουν το να μην έχουν πρόσβαση σε μηχανές αναζήτησης που πάντα χρειάζονται. Οι δάσκαλοι ανέφεραν πως ενίοτε παρεμποδίζεται και η πρόσβαση τους σε εφημερίδες».

Ο έλεγχος της πληροφόρησης και τα εμπόδια στη διακίνηση ιδεών αποτελούν συστατικά στοιχεία της επίσημης τουρκικής πολιτικής, που ευνοεί την ανάπτυξη των ιεροδιδασκαλείων και προωθεί την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Ο σύγχρονος καπιταλισμός στην  Τουρκία, όπου κυριαρχεί πλέον η μουσουλμανική αστική τάξη, επιχειρεί να συνθέσει μια αστική πολιτική πρόταση εξουσίας διαρκείας, με συστατικό κομμάτι της τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και το Ισλάμ, με αυταρχικό βεβαίως παρανομαστή για τον κόσμο της εργασίας, που είτε θα καταστέλλεται από την κρατική τρομοκρατία και τις φασιστικές συμμορίες των Γκρίζων Λύκων-τα ιδεολογικά αδέλφια της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, είτε θα χειραγωγείται από την Αλληλεγγύη των Μουσουλμανικών Αδελφοτήτων.

Ενδεικτική αυτών των χειρισμών και προσανατολισμών του τουρκικού αστικού κατεστημένου είναι η ποινή για τον συγγραφέα και τον εκδοτικό οίκο του βιβλίου που περιέγραφε την φρίκη των φυλακών του Ντιγιαρμπακίρ! «Το Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ (31-5-2012) μεταδίδει ότι «το καθεστώς του ΑΚΠ που ισχυρίζεται πως αντιμετωπίζει την φρίκη της χούντας της 12ης Σεπτεμβρίου, τιμώρησε τον συγγραφέα Ιρφάν Μπαμπάογλου σε ποινή φυλάκισης 1 έτους και 3 μηνών και τον εκδοτικό οίκο σε 16 χιλιάδες λίρες πρόστιμο, για το βιβλίο που έβγαλαν με τίτλο ¨Από το Άουσβιτς στην φυλακή Νο 5 του Ντιγιαρμπακίρ¨ και στο οποίο περιγράφονται τα βασανιστήρια και η φρίκη των φυλακών του Ντιγιαρμπακίρ μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου, για ¨διενέργεια προπαγάνδας παράνομης οργάνωσης¨.

Αντιδρώντας στην ποινή ο συγγραφέας Ιρφάν Μπαμπάογλου, δήλωσε πως αποτελεί πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, την εποχή που γίνονται δικαστήρια και επιτροπές σχετικά με την 12η Σεπτεμβρίου, να τιμωρείται ο ίδιος και ο εκδοτικός οίκος λόγω της περιγραφής αυτών που έγιναν στις φυλακές. Ο Μπαμπάογλου αναφέρει πως η πρώτη έκδοση βγήκε πριν από τις εκλογές και δεν άνοιξε καν έρευνα σε βάρος του, αλλά μετά την δεύτερη έκδοση του βιβλίου, άρχισε η έρευνα.

Δήλωσε: ¨Την εποχή που βγήκε η δεύτερη έκδοση ήταν που αυξανόταν οι πολιτικοί κρατούμενοι και υποβλήθηκε μήνυση για το βιβλίο. Ακόμα και η φράση ¨Με ευγνωμοσύνη και σεβασμό τιμάμε¨ που εμπεριέχεται στο βιβλίου για όλους όσους έχασαν την ζωή τους από τις απάνθρωπες πρακτικές της εποχής εκείνης στις φυλακές, θεωρήθηκε προπαγάνδα οργάνωσης, και έτσι τιμωρηθήκαμε, εγώ και ο εκδοτικός οίκος. Υποβάλαμε έφεση. Δεν πιστεύω πως είναι νόμιμη η απόφαση. Το να στήνουν από την μια δικαστήρια για την 12η Σεπτεμβρίου και από την άλλη να τιμωρείται το βιβλίο που περιγράφει την εποχή εκείνη αποτελεί πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Η τιμωρία του βιβλίου αποτελεί ένδειξη ότι όλη αυτή η συζήτηση για την εκδίκαση του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου δεν είναι ειλικρινής.

Κυβέρνηση εχθρός της σκέψης. Από το 2002 που το ΑΚΠ είναι στην κυβέρνηση επιβλήθηκε απαγόρευση για εκατοντάδες βιβλία και δημοσιεύματα. Πολλοί αρθρογράφοι και πανεπιστημιακοί βρίσκονται στις φυλακές λόγω αυτών που έγραψαν και επειδή εξέφρασαν τις απόψεις του. Το τουρκικό καθεστώς γενικά έχει ένα φρικτό απολογισμό στο θέμα της ελευθερίας σκέψης. Με βάση το Υπουργείο Εσωτερικών τα τελευταία 60 χρόνια απαγορεύτηκαν περισσότερα από 22.600 βιβλία. Σήμερα σχεδόν 100 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης το 2010 ασκήθηκε δίωξη για ¨διενέργεια προπαγάνδας παράνομης οργάνωσης¨ σε 11.994 άτομα που απλά είχαν εκφράσει την άποψη τους. Το 2011 μπλοκαρίστηκαν 6.504 ιστοσελίδες. Με βάση το Bianet το 2011 έκλεισαν με δικαστική απόφαση 7 εφημερίδες-11 φορές, ενώ 9 περιοδικά ανακλήθηκαν 16 φορές.

Παράλληλα, το κείμενο αποκαλύπτει και τη βαθύτερη ουσία της σύγκρουσης Πολιτικού Ισλάμ και Κεμαλιστών, που είναι μια σύγκρουση μεταξύ διαχειριστών του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού στην Τουρκία, μια ενδοαστική σύγκρουση με διακύβευμα την εξουσία, μερίδων του αστικού συστήματος εξουσίας εξίσου επικίνδυνων και εχθρικών για τον κόσμο της εξουσίας.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

τηλ. 6932955437-

diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *