Το σκιάχτρο και οι μονόφθαλμοι

Του Γιάννη Τριάντη – “Το Παρόν”

Αίφνης η μπάλα πήγε στην εξέ­δρα. Οι γροθιές του φασισμού έδωσαν τροφή στη βουλιμική -και λιμική- ιδιοτέλεια της ψευδώνυμης τηλενημέρωσης και απώθησαν στο περιθώριο τα υπόλοιπα μείζονα. Για λίγο. Διότι η «ατζέντα» δεν αλλά­ζει, όσο κι αν προσπαθούν να απο­σπάσουν εκλογικά κέρδη οι ποικι­λώνυμοι ψηφοθηρευτές, ποντάρονταε στο σκιάχτρο της Χρυσής Αυ­γής. Ο κόσμος ξέρει. Και γεμίζει ξα­νά το όπλο του, εν όψει εκλογών, με στόχο το Μνημόνιο και τους δυνάστες που το στηρίζουν.

Ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή για να μη χαθούμε στον λαβύ­ρινθο της αφθώδους ευκολίας και της σύγχυσης. Εν πρώτοις, μια κοινή παραδοχή: η προϊούσα εγκληματικότης, το μεταναστευτικό και η ε­κλογική εκτίναξη τηε Χρυσής Αυγής δικαίως απασχολούν την κοινωνία και επηρεάζουν την ετυμηγορία της. Το πρώτο τροφοδοτεί τη διάχυτη α­νασφάλεια. Το δεύτερο κατέστη ά­λυτο πρόβλημα και βρόχος στον λαι­μό της χειμαζόμενης ελληνικής  κοινωνίας αλλά και των απελπισμένων μεταναστών, που χειμάζονται εξίσου και λιμνάζουν στο έλος της πνιγηρής ανέχειας. Και το τρίτο, η ιλιγγιώδης άνοδος της Χρυσής Αυγής, που τρέλανε την πυξίδα του δημοκρατικού προσανατολισμού και επανέφερε στο κέντρο του κοινού προβληματι­σμού ένα τεφρό υλικό με το οποίο (νομίζαμε ότι) είχαμε ξεμπερδέψει.

Η κοινή παραδοχή για τη μεγά­λη σημασία των τριών αυτών ζητη­μάτων συνοδεύεται από ένα ενδια­φέρον παράδοξο, μια βεβαιωμένη διαπίστωση: ενώ οι δυναστικές ελίτ (διανόηση, μίντια, προύχοντες και πολιτικά κόμματα) ανεβοκατεβά­ζουν κατά το δοκούν τα υπό κρίσιν θέματα στο χρηματιστήριο της σπουδαιότητος, η κοινωνία έχει μια σταθερή αναφορά. Τα θεωρεί «πρώτης τάξεως» γιατί βιώνει τις συνέπειες. Δεν έχει χρόνο, διάθεση και αποθέματα εσωτερικής ισχύος να παρακολουθήσει περισπούδαστες αναλύσειε που κλείνουν τα μά­τια μπροστά στη δική της, οδυνηρή πραγματικότητα, περιφρονούν την αγωνία της και, συχνά, υποτιμούν τη νοημοσύνη της.

Συγκεκριμένα: όταν η εγκλημα­τικότητα απλώνεται σαν μαύρο με­λάνι και επιδεινώνει δραματικά το ούτως ή άλλως επαχθές κάθε μέρα, ο κόσμος δεν χρειάζεται ιδεολογικές ή επιστημονικές αναλύσεις για τα αίτια που την προκαλούν. Πρωτίστως χρειάζεται προστασία και α­σφάλεια. Οι αναλύσεις διατηρούν την αυτονόητη αξία τους. Και θα ή­ταν προσπελάσιμες, θα λειτουργού­σαν ευεργετικά ενισχύοντας την α­παιτούμενη εννόηση, αν στην πλειο­νότητα τους δεν υποτιμούσαν προ­κλητικά τις συνέπειες, δίνονταε προ­τεραιότητα στο «πώς» των φαινομέ­νων και όχι στο «πώς» τηε αντιμετώπισής τους..

Κι άλλο παράδειγμα αφροσύνης και ιδεοληπτικής εμμονής σημαντι­κό: δεν είναι δυνατόν να λέει στον κόσμο του Αγίου Παντελεήμονα (εν­δεικτική και συμβολική η αναφορά) ότι για τη μετανάστευση ευθύνονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι της Δύσης και να νομίζεις ότι έτσι ξόφλησες με την αγωνία και τον τρόμο τους. Δεν είναι ανόητος ο κόσμος να μην κατα­λαβαίνει τις αιτίες της μετανάστευσης ούτε τόσο μοχθηρός ή ρατσιστής που να μη νοιάζεται για την τύχη των απελπισμένων μεταναστών. Όμως προέχει το δικό του πρόβλημα, ο δικός του εκτοπισμός, η δική του εξο­ρία, η δική του απελπισία. Αλλά εκεί που περιμένει λύσεις, κάτι στοιχειώδες που θα τον ανακουφίσει -έστω δύο δράμια κατανόησης, διάβολε-βλέπει υψωμένα δάχτυλα προοδευ­τικών και διαμαρτύρεται! Ακούει να τον χαρακτηρίζουν ρατσιστή, ξενο­φοβικό, φασίστα και εθνικιστή. Και παίρνει ανάποδες. Σκληραίνει μέσα του και φτάνει στο όριο. Τρομαγμένος ψάχνει κάπου ν’ ακουμπήσει. Οργισμένος καταχωνιάζει τις ευαισθησίες του για τους άλλους και υιο­θετεί ανενδοίαστα οτιδήποτε του φαίνεται σωτήριο. Ακόμη και τη δη­λητηριώδη δυσανεξία ή την ακραιφ­νή επιθετικότητα του προσπελάσιμου πρωτογονισμού που σερβίρουν οι λογήε επιτήδειοι. Ε, κάπως έτσι γεν­νήθηκε η Χρυσή Αυγή…

Το μόρφωμα αυτό, ένα είδος πολιτικού πρωτογονισμού με ναζι­στικά συμφραζόμενα και χουντική εσάνε, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το ευδιάκριτο κενό που δημιούργη­σαν οι εγκληματικέε επιλογές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και διεύρυναν οι ιδεοληπτικές εμμονές τηε Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, καθώς και οι φλογώδεις ανοησίες ενίων διανο­ητών και πανεπιστημιακών.

Συγκε­κριμένα: η ελληνική Πολιτεία αντί να χαλάσει κόσμο στην Ένωση, ζητώντας εξαρχής βοήθεια για την αθρόα εισβολή απελπισμένων στο έδαφόε της, αντί να πιάσει από το αυτί τους σπουδαιοφανείς της Ευρώπης και να τους υπενθυμίσει πόσο ευάλωτη είναι η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης και γεωλογικής διαμόρφωσης, καθώς και ποια είναι η συμπε­ριφορά της Τουρκίας, αντί να μετα­βάλει το οξύ ελληνικό πρόβλημα σε πανευρωπαϊκό ζήτημα διαρκούς έντασης, πήγε και υπέγραψε το ε­γκληματικό για τη χώρα μας Δουβλί­νο 2! Το είχε υπογράψει η δήθεν εκ­συγχρονιστική κυβέρνηση του ολίγιστου Σημίτη, υπό την πλήρη επιδοκιμασία -τότε- της Αριστερά και σύμπαντος του σεσημασμένου, «προοδευτικού κατεστημένου». (Σημ δικιά μας. Εδώ κάνει λάθος ο Τριάντης. Από την πρώτη στιγμή σύμπασα η αριστερά είχε καταγγείλει την συνθήκη του Δουβλίνο 2)

Όταν η κατακλυσμιαία εισβολή απελπισμένων δημιούργησε καθεστώς  -οδυνηρό για τους ίδιους τους μετανάστες αλλά και για την ελληνική κοινωνία- και είχε μετατρέψει τη χώρα σε «αποθήκη ψυχών», ήταν πλέον αργά για την άσκηση υπεύθυνης και συγκροτημένης πολιτικής στο μεταναστευτικό. Όσα ακολούθησαν κάτι πιασάρικες χορογραφίες  του Χρυσοχοΐδη, κάτι εξορμήσεις στο κέντρο και άλλα συναφή (τοίχος στονΈβρο, χώροι «υποδοχής» κλπ) αποδείχθηκαν φτηνές απομιμήσεις σοβαρών μέτρων…

Και ενώ η ελληνική κκοινωνία έβραζε -και οι απελπισμένοι μετανάστες βίωναν τον εφιάλτη του εγγκλωβισμού, την οικονομική ανέχεια και την ανέλεγκτη βία φασιστικών ορδών-, οι ποικιλώνυμοι της προόδου επινόησαν μια εξωφρενική ερμηνεία: η άνοδος της Χρυσής Αυγής οφείλεται στο ότι τα δύο κόμματα εξουσίας υιοθέτησαν την ξενοφοβική ατζέντα του Καρατζαφέρη και της εν γένει ακραίας Δεξιάς! Δηλαδή, επειδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πιεσμένοι από την τραγικά διαμορφουμένη πραγματικότητα, άρχισαν  να μιλούν για την ανάγκη μέτρων (στην πραγματικότητα τίποτε δεν είχαν σχεδιάσει), για τον λόγο αυτό – είπαν οι περισπούδαστοι- αναπτύχτηκε η  Χρυσή Αυγή! Τι να πεις; Ενίοτε η  ιλαρότης συνοδοιπορεί με τις επικίνδυνες  απλουστεύσεις και το επίφοβον των ιδεοληπτικών εμμονών…

Δεν επαρκεί ο χώρος για ιδιαίτερη αναφορά στην εγκληματικότητα η οποία δεν οφείλεται στους μετανάστες, αλλά παροξύνεται από την παρουσία τους (εκεί βρίσκει καταφυγή η πενία τους, στην παραβατικότητα) ούτε για την τηλενημέρωση της αποχαύνωσης.

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Στην ουσία του το κείμενο του Γιάννη Τριάντη μπάζει από πάρα πολλές πλευρές. Το αναρτήσαμε όμως γιατί ανάλογες απόψεις εκφράζουν πολλοί που αυτοπροσδιορίζονται στον αριστερό χώρο. Σύντομα με ανάρτησή μας θα προσπαθήσουμε να αποδημίσουμε τον πυρήνα σκέψης του κειμένου και μαζί μ αυτόν να δώσουμε μια απάντηση στους λάιτ αριστερούς και στην θέση που παίρνουν στο μεταναστευτικό ζήτημα και πώς το εκμεταλλεύεται η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *