Ακόμη και μετά την εκλογική συντριβή τους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνεχίζουν να πανηγυρίζουν για το μεγάλο κούρεμα που έγινε στο κρατικό χρέος. Ισχυρίζονται ότι χάρη στο περιβόητο αυτό κού-ρεμα μειώνεται το επιτόκιο και οι τόκοι τα πρώτα χρόνια και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα, να φύγει η Ελλάδα από την ύφεση και να περάσει στην ανάπτυξη. Αποτέλεσμα όλων αυτών, δε, θα είναι να μπορεί η Ελλάδα ν’ αποπληρώνει το χρέος, χωρίς να προβεί σε νέο δανεισμό.
Οι οπαδοί αυτής της θεωρίας βλέπουν και παρουσιάζουν το ποτήρι μισογεμάτο. Συγκεκριμένα, αποσιωπούν το πόσο θα είναι το χρέος μέχρι το 2020, μετά το περιβόητο κούρεμα, και τι ποσό από το δάνειο των 130 δισ. ευρώ θα πάει για την αποπληρωμή των κρατικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020. Οπως θα δούμε στη συνέχεια δεν το κάνουν τυχαία.
Κάθε τρεις μήνες, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύει το Δελτίο Δημοσίου Χρέους, στο οποίο παρουσιάζει στοιχεία για την πορεία του. Στις 31 Μάρτη του 2012, δημοσίευσε το 65ο Δελτίο Δημοσίου Χρέους, το οποίο μας ενημερώνει, ότι μέχρι τις 12 Μάρτη του 2012, που ολοκληρώθηκε η α’ φάση του PSI, διαγράφτηκε χρέος 177,3 δισ. ευρώ και εκδόθηκαν νέα ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 55,8 δισ. ευρώ, διάρκειας από 11 έως 30 χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον Απρίλη του 2012 διαγράφτηκε επιπλέον χρέος 22 δισ. ευρώ, οπότε απομένει χρέος 6,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους πίνακες του 65ου Δελτίου Δημοσίου Χρέους, μέχρι το 2020 το χρέος (ομόλογα, βραχυπρόθεσμοι τίτλοι και δάνεια), χωρίς τους τόκους, ανέρχεται σε 118,2 δισ. ευρώ. Οπως αναφέραμε, στα στοιχεία που παρουσιάζουμε εκκρεμεί η ρύθμιση για χρέος 28,7 δισ. ευρώ. Τα νέα ομόλογα είναι διάρκειας 11 έως 30 χρόνων. Αρα, τα νέα ομόλογα λήγουν μετά το 2023, γι’ αυτό πρέπει να αφαιρέσουμε τα ομόλογα των 28,7 δισ. ευρώ για να δούμε πόσο είναι το χρέος μέχρι το 2020, χωρίς τους τόκους. Ετσι, το χρέος μέχρι το 2020, χωρίς τους τόκους, ανέρχεται σε 89,5 δισ. ευρώ. Αν το χρέος των 28,7 δισ. μπήκε στο κούρεμα, εκδόθηκαν ομόλογα 10 δισ. ευρώ και έτσι το δημόσιο χρέος, χωρίς τους τόκους, μετά το 2020 θα είναι 182 δισ. ευρώ. Αν το χρέος αυτό δεν μπήκε στο κούρεμα, το συνολικό χρέος μετά το 2020 θα είναι 172 δισ. και το χρέος πριν το 2020 118,2 δισ. ευρώ.
Επομένως, σήμερα, το χρέος μέχρι το 2020 ανέρχεται μεταξύ 89,5 δισ. και 118,2 δισ. ευρώ. Φυσικά, με τους τόκους το δημόσιο χρέος θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Τι δυνατότητες υπάρχουν για την αποπληρωμή του χρέους; Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε για τις δανειακές συμβάσεις, η Ελλάδα θα δανειστεί από το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) 109,1 δισ. και τα υπόλοιπα από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου, το συνολικό δάνειο ανέρχεται σε 130 δισ. ευρώ. Ως τώρα, επίσημα στοιχεία για το συνολικό δάνειο δεν υπάρχουν και γι’ αυτό κρατάμε μια επιφύλαξη. Αν υποθέσουμε ότι το νέο δάνειο ανέρχεται σε 130 δισ. ευρώ, απ’ αυτά τα 93,5 δισ. ευρώ θα πάνε για το κούρεμα των παλιών ομολόγων του δημοσίου, για τόκους και για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Ετσι, από το δάνειο αυτό θα μείνει ένα μικρό ποσό, ύψους 36,5 δισ. ευρώ, που δεν φτάνει με τίποτα για να ξεπληρωθεί το χρέος των 89,5 δισ. ευρώ, χωρίς να λογαριάζουμε τους τόκους που, όπως αναφέραμε, δεν μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε το ύψος τους μέχρι το 2020.
Υπάρχει επιπλέον το χρέος, χωρίς τους τόκους, των 172 έως 182 δισ. ευρώ σε ομόλογα και δάνεια που λήγουν από το 2020 μέχρι το 2058. Αυτό το χρέος πώς θα αποπληρωθεί; Πόσα δάνεια θα χρειαστούν; Ποιος μπορεί να προβλέψει για πόσα χρόνια θα υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη στην κινεζοποιημένη Ελλάδα, και σε τι ύψος θα ανέλθει το πρωτογενές πλεόνασμα, έτσι ώστε να μη χρειαστεί πρόσθετος δανεισμός για να αποπληρωθεί και το χρέος των 172-182 δισ. ευρώ;
Η καπιταλιστική ύφεση το 2011 ανήλθε σε 6,7%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 ανήλθε σε 6,2%. Οι οπαδοί του Μνημονίου και οι τροϊκανοί παίζουν με τα νούμερα της καπιταλιστικής ύφεσης. Λέμε ότι παίζουν γιατί, ενώ βαθαίνει η καπιταλιστική ύφεση, λόγω του συνεχούς στραγγίσματος της στυγνά εκμεταλλευόμενης εργαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, αυτοί ισχυρίζονται ότι η καπιταλιστική ύφεση εξομαλύνεται και ότι όπου να ‘ναι θ’ αρχίσει η ανάπτυξη, πότε από την 1η Γενάρη του 2012, πότε από την 1η Γενάρη του 2013, τώρα από την 1η Γενάρη του 2014. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει από πότε θ’ αρχίσει η καπιταλιστική ύφεση να μετατρέπεται βαθμιαία σε καπιταλιστική ανάπτυξη, από πότε θα δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα και ποιο θα είναι το ύψος τους.
Αναφέραμε παραπάνω, ότι το χρέος μέχρι το 2020, χωρίς τους τόκους, ανέρχεται σε 89,5 δισ. ευρώ. Αν αφαιρέσουμε το δάνειο των 36,5 δισ. ευρώ, τότε το χρέος χωρίς τόκους ανέρχεται σε 53 δισ. ευρώ. Ο Βενιζέλος ισχυρίστηκε (συνέντευξή του στον «Επενδυτή», 2.6.12), ότι από το 2014 μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα έχει, κατά μέσο όρο, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 2,6%! Αυτό είναι το σενάριο με το οποίο αποφασίστηκε η νέα δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο-2. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αυθαίρετοι και μ’ αυτούς ο Βενιζέλος προσπαθεί ν’ αποδείξει, ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί νέα αποικιοκρατικά δάνεια προκειμένου να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος.
Το συμπέρασμα είναι ότι η κινεζοποίηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί, το δημόσιο χρέος δε θα μειωθεί, η ελληνική οικονομία θα κλονίζεται από την καπιταλιστική ύφεση και η εργαζόμενη και στυγνά εκμεταλλευόμενη ελληνική κοινωνία θα στραγγαλίζεται.
Πηγή: Εφημερίδα “Κόντρα”
Αφήστε μια απάντηση