Στη μάχη για την ανατροπή με το λαό πρωταγωνιστή

Του Μάκη Γεωργιάδη

Μπροστά στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, σύσσωμο το κυρίαρχο αστικό σύστημα εξουσίας έχει στήσει ένα σκηνικό ανεπανάληπτης τρομοκρατίας μέσω εκβιαστικών διλημμάτων. Οι εγχώριοι  ζηλωτές του μνημονίου και τα φερέφωνα τους σε συνεργασία με τους εκβιαστές του εξωτερικού προσπαθούν να κάμψουν τις λαϊκές αντιστάσεις που αποτυπώθηκαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο στις 4 Μάιου.  Επιχειρούν με διλήμματα του τύπου «ευρώ ή χάος», «Ευρώπη ή απομόνωση» και άλλα παρόμοια, να σπείρουν το φόβο στους εργαζόμενους. Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο  να αντιστρέψουν το δικό τους φόβο. Την ανησυχία που έχει κυριεύσει τα αστικά επιτελεία σε Ελλάδα και Ευρώπη και είναι φυσικά παράγωγο της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας.  Σε αυτό το πλαίσιο οι κυρίαρχοι  προωθούν ως δύναμη απόκρουσης των αντιστάσεων την Δεξιά η οποία  ανασυγκροτείται σε μια βάση ακραίου νεοφιλελευθερισμού  με τη συνδρομή ακόμη και ακροδεξιών στοιχείων και ενός απολύτως αντιδραστικού λόγου.  Παράλληλα ο απώτερος στόχος της κυρίαρχης ατζέντας είναι η ακραία πίεση κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει και την κυβερνητική προοπτική, να αποδεχτεί το κυρίαρχο πλαίσιο  το οποίο φυσικά αντανακλάται στην συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και κατ΄ επέκταση στην ΕΕ. Γεγονός το οποίο οδηγεί σε συνεχείς διαβεβαιώσεις πίστης στην  «ευρωπαϊκή ιδέα» από τα στελέχη του κυρίαρχου πολιτικού – εκλογικού σχηματισμού της Αριστεράς ίπως προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μάιου. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει σε ένα σκηνικό εντεινόμενης πόλωσης, είναι γιατί ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Γιατί ΑΝΤΑΡΣΥΑ  σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές, όπου μάλιστα μια εκδοχή της Αριστεράς εμφανίζει κυβερνητικές αξιώσεις;

Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πολλαπλά χρήσιμη και κρίσιμη  γιατί πρώτα και κύρια απαντά ξεκάθαρα  στα βασικά ζητούμενα της εποχής. Επιστρέφει τα εκβιαστικά διλήμματα στους εμπνευστές τους και λέει ξεκάθαρα ότι η λύση είναι η οικειοθελής αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η ακύρωση όλων των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων και προβάλλει μια διεθνιστική αντίληψη για συνεργασία με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ  καταθέτει στο σήμερα ένα πλήρες αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα άμεσης εφαρμογής με στόχο να περάσει η διαχείριση του πλούτου στα χέρια των ίδιων των παραγωγών του, δηλαδή στον κόσμο της δουλειάς. Σε αντίθεση με λογικές διαχείρισης και ενσωμάτωσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ  προτάσσει το ζήτημα της εξουσίας αλλά και της κυβερνητικής λύσης από το ίδιο το μαζικό, εργατικό κίνημα.

Χωρίς να υποτιμά την αναγκαιότητα της άμεσης ανακούφισης ευρύτατων κοινωνικών ομάδων, των νέων, των γυναικών, των ανέργων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπογραμμίζει παράλληλα την  αναγκαιότητα της ανατροπής. Σημειώνει πως ακόμη και για την απλή επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στο ύψος που είχε πριν περικοπεί  και μάλιστα για ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, είναι απαραίτητη η ρήξη και η σύγκρουση με την ΕΕ και το εγχώριο κεφάλαιο και δεν αρκεί καμιά  επαναδιαπραγμάτευση η επανεξέταση των όρων του μνημονίου όπως ισχυρίζονται ΝΔ και ΠΑΣΟκ και προβάλλει με άλλο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς δίνουν τη μάχη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση ενός μαζικού εργατικού κινήματος με νικηφόρα προοπτική Παλεύουν για να είναι ετοιμοπόλεμο κκαι εξοπλισμένο  αυτό το κίνημα για τη σφοδρή και ολομέτωπη σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και της σύγχρονης αντίδρασης, πάντα στην κατεύθυνση της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχει τα ποιοτικά εκείνα χαρακτηριστικά αλλαγής και εντός της ίδιας της Αριστεράς. Είναι ψήφος ενίσχυσης των μαχόμενων δυνάμεων, της μετωπικής και  ενωτικής αντίληψης για την οποία η επίσημη Αριστερά σιωπά ή ψιθυρίζει μισόλογα. Είναι ψήφος ενίσχυσης της επαναστατικής αντίληψης, της Αριστεράς που θέτει σε πρώτο πλάνο την απελευθερωτική προοπτική. Ψήφος στην  ΑΝΤΑΡΣΥΑ  σημαίνει ενίσχυση αυτής της αντίληψης στο λαϊκό κίνημα, είναι ψήφος πολλαπλά κερδισμένη για να μππορέσει να νικήσει στο τέλος ο ίδιος ο λαός.

Ωε μετωπικό σχήμα αντικαπιταλιστικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν κατεβαίνει στις εκλογές ορμώμενη από κάποιου είδους «κομματικό πατριωτισμό» ή απλώς για μια εκλογική καταγραφή. Δίνει ολομέτωπη και ολόπλευρη μάχη για την ανατροπή των συσχετισμών. Για την ανάδειξη σε πρωταγωνιστή του ίδιου του λαού. Με όλες τις δυσκολίες και τις αδυναμίες ενός τέτοιου εγχειρήματος η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς είναι η  καλύτερη παρακαταθήκη όχι μόνο για την επόμενη μέρα, αλλά για το παρόν και το μέλλον. Είναι ψήφος προοπτικής, είναι δύναμη ανατροπής για να νικήσει ο ίδιος ο λαός!

Μ.Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *