Νάτα τα λεφτά

Ξεκινώντας τις συγκρίσεις από το λεγόμενο «εθνικό ταμείο», εδώ τα πράγματα είναι εύκολα. Τα «μείον» είναι γνωστά. Υπολογίζονται σε περίπου 30 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το έλλειμμα της Ελλάδας. Και ποιος τα χρωστάει: Μα, ο ελληνικός λαός!

Το βεβαιώνουν οι πολιτικές της γενικευμένης λιτότητας. Το υπενθυμίζουν κάθε βράδυ τα κανάλια, που μοιράζουν «γραμμάτια» στις ελληνικές οικογένειες κάνοντας τη γνωστή διαίρεση «τόσο το έλλειμμα, διά τόσους Ελληνες, ίσον τόσο χρέος για κάθε πολίτη»…

Αν κοιτάξουμε, όμως, λίγο παραπέρα από τις άδειες τσέπες των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, αν κοιτάξουμε δηλαδή στα άλλα «ταμεία», στα «ταμεία» που παρουσιάζουν πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν, άλλες, πολύ πιο ενδιαφέρουσες… εξισώσεις από εκείνες που εξαντλούνται στην παρουσίαση των 30 δισ. σαν «χρέος του ελληνικού λαού».

Νάτα τα λεφτά!

Τι είναι, λοιπόν, το ποσό των 30 δισ. του ελλείμματος; Με τι ισούται; Πώς προέκυψε; Ιδού:

• Το έλλειμμα των 30 δισ. ευρώ ισούται με μια και μόνο παραγγελία εντός του 2009 των Ελλήνων εφοπλιστών για τη ναυπήγηση των νέων 777 ποντοπόρων πλοίων τους! Το ποσό δηλαδή για το οποίο ο ελληνικός λαός θα βυθιστεί σε ένα ακόμα τούνελ τετραετούς διάρκειας, είναι ίσο με το ποσό μιας και μόνο παραγγελίας των εφοπλιστών για την ανανέωση του στόλου τους!

• Ισούται – παρά κάτι – με το ποσό των 28 δισ. ευρώ που εγγυήθηκε το ελληνικό κράτος στις τράπεζες για να «σωθούν» από την κρίση!

• Ισούται – παρά κάτι – με την απόφαση του Συμβουλίου Αμυνας για εξοπλιστικά προγράμματα ΝΑΤΟικού χαρακτήρα ύψους 27 δισ. ευρώ για την περίοδο 2006 – 2015 (όταν ήδη οι εξοπλιστικές δαπάνες της προηγούμενης δεκαετίας 1996 – 2005 ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ)!

• Ισούται με τα… μισά (!) και μόνο καθαρά κέρδη που σημείωσαν τη δεκαετία 2000 – 2009 οι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο βιομήχανοι, εργολάβοι, τραπεζίτες και εφοπλιστές. Συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του τρέχοντος εξαμήνου, τα καθαρά κέρδη που απέσπασαν από το 2000 οι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο κινήθηκαν σε πάνω από 60 δισ. ευρώ!

Αυτή είναι η αλήθεια για τα ελλείμματα. Να λοιπόν «πού πήγαν τα λεφτά»!

“Ριζοσπάστης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *