ΠΑΣΟΚ: Επιτέλους τέλος!

Η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής πολιτική εφεύρεση του αστικού συστήματος στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ, μετράει πλέον μέρες.

Δεν έχουμε την πρόθεση να κάνουμε πολιτική αποτίμηση της πορείας του από το 1974 μέχρι σήμερα στο πλαίσιο ενός σύντομου σχολίου.

Δεν μπορεί όμως να μην επιχαίρει κανείς μπροστά στην μέρα τη μέρα πορεία του προς την πολιτική εξαφάνιση.

Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ πέφτουν με το νόμο της βαρύτητας. Ο Παπαδάκης στον ΑΝΤ1 άρχισε στο δούλεμα το Βενιζέλο. Αρχίσανε να του κάνουν πλάκα ακόμα και αυτοί που τον στηρίζουνε. Το ΠΑΣΟΚ ‘’έριξε (πράσινη) πετσέτα’’ έγραψε ο Γ. Παπαχρήστου στα ΝΕΑ. Η Έλλη Στάη στη ΝΕΤ τον ψιλοδούλευε και αυτή: «Θέλετε να υποθέσουμε ότι θα είστε εσείς πρώτο κόμμα, να το υποθέσουμε…». Ο ίδιος προσπαθεί να το παίζει γελαστός και χιουμορίστας, συχνά όμως χάνει την ψυχραιμία του.

Δίνει τη μάχη μόνος του, χωρίς τους εκλεκτούς συνεργάτες του. Ο Παπανδρέου κάνει ταξίδια στο εξωτερικό κινδυνεύοντας να μην εκλεγεί στην Αχαΐα. Ο Πάγκαλος αποστασιοποιημένος, κάνει κριτική και αρθογραφεί για το καίριο πράγματι ζήτημα της γραβάτας. Λοβέρδος Ραγκούσης Διαμαντοπούλου ακροβολίζονται για την επόμενη μέρα και τον περιμένουν στη γωνία.

"Τώρα, ασφαλώς ΠΑΣΟΚ"...

Ο Βενιζέλος όπου βρεθεί διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι «ο τόπος χρειάζεται διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης». Το εξήγησε εναργώς πολιτικά για άλλη μια φορά την  Τρίτη στη ΝΕΤ. Δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση διότι ο κόσμος θα αντιδράει και δεν θα μπορεί να σταθεί μια τέτοια κυβέρνηση παρά για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Κατάργηση της αντιπολίτευσης λέγεται αυτή η καινοτομία στην αστική τους δημοκρατία.

Αφού έστρεψε τα “πυρά” του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «έχουν μεταπηδήσει εκεί “σεσημασμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ” και λένε “λεφτά υπάρχουν”», εξήγησε πιο αναλυτικά την άποψή του στην εκπομπή του Παπαδάκη στον ΑΝΤ1. Δείτε μερικά αποσπάσματα- το πλήρες κείμενο εδώ.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέω τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, ίσως να είναι και ιστορικές οι στιγμές αυτές, γιατί ίσως μετά από λίγες μέρες να μην είναι έτσι ο τίτλος του κόμματός σας.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν είναι θέματα τίτλων αυτά, είναι θέματα ουσίας κ. Παπαδάκη.

Στ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Σας απασχολεί όμως το γεγονός ότι μετακόμισε με λεωφορεία η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Απολύτως. Όχι μόνο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε και μία μετακίνηση ψηφοφόρων μας…

Στ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Δεν έχουμε μετακίνηση, έχουμε τι να σας πω; Δεν μπορεί να το περιγράψουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μετακόμιση.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μισό λεπτό, να κάνω μια διάκριση. Να κάνω μια διάκριση.

Στ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Μετεγκατάσταση.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μισό λεπτό, θα το δούμε αυτό, μην βιάζεστε, μην βιάζεστε, διότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και τεκτονικές και εδώ θα είμαστε -αν ο Θεός μας δίνει δύναμη και υγεία- και θα τα πούμε. Λοιπόν, ακούστε, πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό. Υπάρχουν επώνυμα πολιτικά στελέχη και συνδικαλιστικά στελέχη που από πολιτικό καιροσκοπισμό έφυγαν απ’ το ΠΑΣΟΚ, πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συνεχίσουν την συνηθισμένη τακτική του κρατισμού, του συντεχνιασμού και της απομύζησης της οικονομικής λειτουργίας του κράτους.

….

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Εάν ο πρώτος, ο τρίτος και ο τέταρτος συμφωνήσουν γιατί σας ενοχλεί;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν γίνεται κ. Λιαρέλλη. Με ποια αντιπολίτευση απέναντί τους και ποιος θα πάει να υπογράφει στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Σ. ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Άρα θέλετε κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με ανύπαρκτη αντιπολίτευση;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε να σας πω κάτι; Το σκηνικό είναι πάρα πολύ απλό. Δεν κυβερνιέται ο τόπος με τους μισούς ή τα 2/3 των Ελλήνων απέναντι. Δεν κυβερνιέται ο τόπος με κάποιους να σηκώνουν το βάρος της διακυβέρνησης και κάποιους να είναι ασφαλείς και ωραίοι στην αντιπολίτευση, να γιγαντώνονται, να ανευθυνολογούν και να μην αναλαμβάνουν με την υπογραφή τους…

 

Ο Βενιζέλος ήδη συζητάει δημόσια για το καινούργιο ‘προσκλητήριο’ που ενδεχομένως θα γίνει ήδη από το βράδυ των εκλογών και για το αν θα συμμετέχει ή όχι και η ΔΗΜΑΡ στον νέο φορέα. Ο Παπαδάκης του ξεφούρνισε και το υποτιθέμενο καινούργιο όνομα, «Δημοκρατικό Κόμμα».

Άλλοτε αναφέρεται σε ‘ανασύσταση’, άλλοτε σε ‘αναγέννηση της παράταξης’, η Στάη του μίλησε για διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Ο Κουβέλης από την άλλη στην κεντρική προεκλογική του ομιλία μίλησε για την ενότητα της ‘παράταξης’ και για την προοπτική ενός κοινού νέου δημοκρατικού κόμματος του σοσιαλιστικού χώρου.

Η (αποψινή) νύχτα έρχεται – το ΠΑΣΟΚ φεύγει… Όποιος διατηρεί ακόμη αμφιβολίες, δεν έχει παρά να κάνει μια βόλτα σε κάποιο εκλογικό τους περίπτερο. Οι φάτσες τους, σαν ‘καφέδες σε αγρυπνία’, τα λένε όλα…

Όμως, όποιος είναι ή έχει διατελέσει αγρότης, άνεργος, φοιτητής, μαθητής, επαγγελματίας, γονέας, άνεργος, νέος, άστεγος, εργάτης, διαδηλωτής, ασθενής, καθηγητής – για να μην κουράζουμε: εκτός από τραπεζίτης, βιομήχανος, καναλάρχης ή/και εφοπλιστής, έχει λόγους να χαίρεται.

Το λαομίσητο κόμμα του Λοβέρδου, του Χρυσοχοΐδη, του Παπανδρέου, του Παπουτσή, του Σημίτη, του Αρσένη, του Τσοχατζόπουλου, της Διαμαντοπούλου, του Πάγκαλου και του Βενιζέλου, βαδίζει προς την πολιτική εξαφάνιση. KEEP WALKING!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *