Θύμα της Ανανέωσης και ο Χατζησωκράτης

Δεν έχουν τέλος οι ‘ματαιώσεις’ στο τρικομματικό κυβερνητικό στρατόπεδο.

«Θύμα» αυτή τη φορά ο Δημήτρης Χατζησωκράτης που μένει και πάλι εκτός βουλής. Όπως και στις 6 Μάη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης διάλεξε την έδρα της Β΄ Αθηνών ανοίγοντας το δρόμο για τη βουλή στην νεαρή αρχιτεκτόνισσα  Νίκη Φούντα από την Αιτωλοακαρνανία.

Εμφανής η πικρία του στελέχους της ΔΗΜΑΡ. «Ανθ’ ημών, Γουλιμή(ί)ς», θα σκέφτηκε…

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, παραιτήθηκε από τη θέση του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής, παραμένει ωστόσο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Όπως τόνισε, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στα πολιτικά τεκταινόμενα.
Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ, υποβάλλοντας την παραίτησή του, προέβαλε ως λόγο ότι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη θέση του επικεφαλής της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, σε μια κοινοβουλευτική ομάδα η οποία εκ των πραγμάτων -με βάση τη στελέχωσή της – δεν μπορεί, κατά την άποψή του, να λειτουργήσει προωθητικά όσον αφορά στα οικονομικά ζητήματα.

Γεννάται βέβαια το ερώτημα, εάν τελικά ο Κουβέλης χρησιμοποιούσε την έδρα της Αιτωλοακαρνανίας,  τότε θα μπορούσε η κοινοβουλευτική ομάδα –με βάση την στελέχωσή της πάντα- να λειτουργήσει προωθητικά; Η σεμνότητα, αρετή της αριστεράς σε δύσκολα χρόνια, δεν φαίνεται να ευδοκιμεί στη ΔΗΜΑΡ.

Η άλλη πλευρά υποστηρίζει πως ο Κουβέλης είχε υποσχεθεί στους Αιτωλοακαρνάνες ότι αν βγάλουν βουλευτή θα εκπροσωπηθούν στη βουλή και έπρεπε να τηρήσει το λόγο του. Στη Β΄ Αθήνας εξελέγη ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης.

Κάτι η …ποσόστωση με τις γυναίκες, κάτι η ηλικιακή …ανανέωση, κάτι η  θρυλούμενη φιλία του Κουβέλη με τον πατέρα της Νίκης, κάτι οι εσωτερικοί μετανάστες από το ΠΑΣΟΚ, έμεινε στην απέξω ο Χατζησωκράτης.

Στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα ο Χατζησωκράτης, συναντήθηκε πρόσφατα με το άλλο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου το ’73, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη. Εκπροσωπώντας τα σημερινά κόμματά τους, συμμετείχαν και οι δύο στην άτυπη ομάδα διαπραγματεύσεων για την προγραμματική σύγκλιση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Καθώς μάλιστα η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ καθυστέρησε στο ραντεβού, λόγω των γνωστών εσωτερικών προβλημάτων περί την υπουργοποίηση προβεβλημένων στελεχών του, ίσως τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν ‘για τα παλιά’. Χαριτολογώντας ο Μεϊμαράκης σχολίαζε -αφελώς εν προκειμένω- «τελικά είμαι ο μόνος δεξιός εδώ μέσα…»

Στη δεκαετία του ’90, σε κάποια άλλη επέτειο του Πολυτεχνείου, ο Χατζησωκράτης ‘τίμησε’ με τον τρόπο του την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73: Ηγήθηκε της αντισυγκέντρωσης- κατσαρόλα που οργάνωσε η ΓΣΕΕ κατά της κατάληψης του Πολυτεχνείου.

Διετέλεσε επίσης γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα 2004-2009 χωρίς ωστόσο να είναι βουλευτής ο ίδιος.

Δεν ξέρουμε αν οι οπαδοί του κόμματος  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – Φώτης Κουβέλης (με αυτόν τον τίτλο κατέβηκε στις εκλογές για να προλάβει διαρροές και αποχωρήσεις ο προνοητικός Φώτης) αλλά και όσοι παλαιότερα ανέδειξαν με την ψήφο τους αυτά τα στελέχη της ανανέωσης, πρέπει να λυπούνται που ένα αξιόλογο στέλεχος χάνει την έδρα του ή να χαίρονται που μία γυναίκα και μάλιστα νέα αναδεικνύεται στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Η ‘ανανέωση’ και οι ‘μεταρρυθμίσεις’ είναι καθώς φαίνεται όμως κατάλληλες μόνο για τους άλλους…  Ίσως πάντως τους παρηγορήσει λίγο η σκέψη ότι εξαιτίας της πολιτικής του μνημονίου πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά, τους μισθούς, τα φάρμακα και αρκετές χιλιάδες πλέον και την ίδια τη ζωή τους.

0 απαντήσεις στο “Θύμα της Ανανέωσης και ο Χατζησωκράτης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *