Συγκλονιστικό το σημερινό δημοσίευμα της Κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης». Παρουσιάζει την «δική» μας Μανωλάδα σε Κυπριακή εκδοχή.
Μην βρίσκοντας λόγια να το σχολιάσουμε παρουσιάζουμε ένα απόσπασμα από το ρεπορτάζ:
“Τα στραβά μάτια φαίνεται πως έκαναν οι Αρχές στο σύγχρονο «σκλαβοπάζαρο» που είχε στηθεί και έδρασαν μόνο μετά από παράπονο που υπέβαλλε η πρεσβεία της Ρουμανίας, η οποία δέχθηκε καταγγελίες των σύγχρονων δούλων.
Αποθήκη ψυχών. Σκλαβοπάζαρο ανθρώπων… Όσοι χαρακτηρισμοί και αν χρησιμοποιηθούν, η ντροπή είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Ντροπή για μια κοινωνία που κλείνει τα μάτια στην εκμετάλλευση και … κλείνει το μάτι στο ρατσιμό.
Στην περιοχή των Χαλεπιανών στο Τσέρι, εκεί απ΄ όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολιτικά πρόσωπα, και αστυνομικοί.
Κανείς δεν «πρόσεξε» την τεραστίων διαστάσεων ταμπέλα της εταιρείας του 38χρονου Ιωάννη Πιριπίτση, Y.P. Trade and Service Ltd, στην οποία διαφήμιζε ότι ενοικιάζει «ημερήσιους εργάτες» και ότι γίνεται «δεκτή και δοκιμή»; Ούτε «πρόσεξε» τις εκατοντάδες των Ρουμάνων που ζούσαν σε λυόμενα παραπήγματα σε συνθήκες εξαθλίωσης;
Δεν είδε κανείς τίποτα. Και έπρεπε να γίνει καταγγελία από την πρεσβεία της Ρουμανίας στο Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας για να έρθει στο φως η φρίκη. Στα παραπήγματα που βλέπετε στις φωτογραφίες, δίπλα από τόνους σκουπιδιών, ζούσαν οι Ρουμάνοι. Στοιβαγμένοι σε παραπήγματα, με μία μόνο τουαλέτα για κάθε 20- 30 άτομα. Μπάνιο πουθενά, έτσι κι αλλιώς για τους «σκλάβους» είναι είδος πολυτελείας. «Σκλάβους», σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, τους αποκαλούσε και ο Πιριπίτσης που τους έφερε στην Κύπρο για «εργασία». Και για διατροφή, σύμφωνα επίσης με τις μαρτυρίες τους, τους έδινε 20 ευρώ τη βδομάδα. ….
Οι Ρουμάνοι κατάγγειλαν επίσης πως όταν ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους από τον ύποπτο, αυτός τους εξύβριζε, τους απειλούσε και συν τοις άλλοις τούς έλεγε ότι «είναι σκλάβοι του». Και υπήρχαν μέρες, σύμφωνα με τους ίδιους, που κοιμόντουσαν νηστικοί.“.
Ολόκληρο το δημοσίευμα, της Κυπριακής εφημερίδας, που μας παραπέμπει στον μεσαίωνα υπάρχει εδώ.
Αφήστε μια απάντηση