Σκληρή αλλά απολύτως δικαιολογημένη η κριτική που διατυπώνει η εφημερίδα «Πριν» στην στάση που κράτησε η Ελληνική κυβέρνηση κατά την συζήτηση στον ΟΗΕ της διάσημης έκθεσης Γκόλντστοον. Μιλάμε για την έκθεση που καταλογίζει στο Ισραήλ τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά την εισβολή στη Γάζα.
Ανεξάρτητα τι αποτελέσματα έχουν όλα αυτά τα χρόνια τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για σημειολογικούς και μόνο λόγους αξίζει να αναφέρουμε την στάση της Ελληνικής κυβέρνησης.
Στην πρόταση, λοιπόν, να δημιουργηθεί μια επιτροπή η οποία με «ανεξάρτητες και αξιόπιστες έρευνες» θα διερευνούσε αν όντος διαπράχτηκαν εγκλήματα πολέμου, 114 κράτη ψήφισαν υπέρ, 18 κατά –μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ και το Ισραήλ φυσικά- ενώ 44 χώρες έκαναν αποχή. Μεταξύ αυτών που απείχαν απ’ την ψηφοφορία και η Ελλάδα.
Σημειώνει η εφημερίδα που αναφέραμε στο δημοσίευμα της: «Αίσχος! Παραμύθι και σόου ήταν δηλαδή η στάση του Γ. Παπανδρέου στην αρχή του χρόνου υπέρ των σφαγιαζόμενων Παλαιστινίων. Υποκριτική συμπόνια για τα θύματα. Πάνω απ’ όλα όμως βοήθεια στους φονιάδες Ισραηλινούς να συγκαλύψουν τα εγκλήματα τους. Ωραία πολιτική. Δεν ντρέπονται το ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προσωπικά; Προφανώς όχι».
Σε νέα φάση έχουν εισέλθει οι σχέσεις Ελλάδος-Ισραήλ καθώς τα γεγονότα καταδεικνύουν ότι η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο, συνεχίζεται με επαυξημένη διάθεση και από τη νέα κυβέρνηση. Μετά τον «Ένδοξο Σπαρτιάτη» του 2008 έρχεται μία μεγάλη άσκηση έρευνας-διάσωσης μάχης (Combat Search & Rescue) 6-13 Δεκεμβρίου στην Ανδραβίδα, αλλά την κυριότερη εξέλιξη την είχαμε σε πολιτικό επίπεδο: Η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την ψήφιση της καταδικαστικής για το Ισραήλ !!! έκθεσης 575 σελίδων του Δικαστηρίου Richard Goldstone για τις βιαιότητες των Ισραηλινών στη επίθεση κατά της Γάζας τον περασμένο χειμώνα.
Η έκθεση υπερψηφίστηκε με 114 υπέρ, 18 κατά και 44 αποχές. Εκτός από την Ελλάδα απείχαν και χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Νέα Ζηλανδία, η Δανία κ.ά. Η καταδικαστική έκθεση αρχικά είχε ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη τον περασμένο μήνα. Στις 18 χώρες που ψήφισαν κατά του ψηφίσματος περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και το Ισραήλ. Μάλιστα ο Ριάντ Μανσούρ, Πρέσβης και μόνιμος παρατηρητής της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, σημείωσε ότι "μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών εθνών» απείχε από το ψήφισμα. Για την Ελλάδα η οποία μέχρι στιγμής ακολουθούσε παραδοσιακά αντί-ισραηλινή στάση σε όλες τις σχετικές ψηφοφορίες ήταν πραγματικά ένα «μεγάλο βήμα» η αποχή της.
Σε ότι αφορά την CSAR συνάσκηση μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών αυτή πρόκειται να διεξαχθεί στην Ανδραβίδα και οι Ισραηλινοί θα μεταφερθούν με ελικόπτερα Super Stallion.
Πρόκειται για σειρά ασκήσεων που στόχο έχουν από πλευράς Ισραηλινών την εξοικείωση των πληρωμάτων σε αποστολές εντός περιοχών με υψηλή αντιαεροπορική προστασία και σε περιβάλλον έντονης ηλεκτρονικής δραστηριότητας, κάτι που το εκπαιδευτικό πεδίο του του ΚΕΑΤ-ΣΟΤ, το προσφέρει και με το παραπάνω. Σε ότι αφορά τις γενικότερες ελληνό-ισραηλινές σχέσεις, είναι σαφές ότι η κρίση στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας και οι περιορισμένες πιθανότητες βελτίωσής τους στο εγγύς μέλλον, έχουν φέρει Ελλάδα και Ισραήλ πιό κοντά. Το μέλλον θα δείξει κατά πόσον αυτή η προσέγγιση θα αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα…
http://garizo.blogspot.com/2009/11/blog-post_10.html
Τον τίτλο τον επιλέξαμε από το απόσπασμα της εφημερίδας «Πριν» που αναπαράγαμε.
Δεν εντυπωσιαστήκαμε, φυσικά από την στάση της Ελληνικής κυβέρνησης.
Αλλωστε για την υποταγή των αστικών «μας» κυβερνήσεων στα κελεύσματα των επικυρίαρχων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές.
Επειδή όμως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ διαχρονικά δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα δεν τους ήταν δύσκολο να κρατήσουν τα προσχήματα.
Αυτή την φορά ούτε αυτό δεν έκαναν.
ΜάλΛον υπάρχει μία διαφωνία ή μη κατανόηση με τον τίτλο σας, δλδ περιμένατε κάτι άλλο απο το παρεάκι του Giorgakis;
ΥΓ:Το μόνο διφορετικο που έχει δυνατότητες να προσφέρει ο Giorgakis και το παρεάκι του, ήταν να μην ειναι ανάμεσα στις 44 χώρες της αποχής αλλά στις 18 της καταψήφισης.