Εξουσιαστική μάχη

Επειδή μας ζητήθηκε να γράψουμε δυο λέξεις για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Ν.Δ –εμείς χατίρια δεν χαλάμε- να προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα σχόλιο όχι πολιτικό (αφού όλο αυτό το σκηνικό είναι μια εξουσιαστική μάχη για το ποιος θα πάρει την αρχηγία, σ’ αυτό το κόμμα εξουσίας, για να διαθέτει προοπτικές να γίνει κάποια στιγμή πρωθυπουργός της χώρας με ότι συνεπάγεται αυτό) αλλά στεκόμενοι στην «δημοσιογραφική» πλευρά του θέματος.

Αλλωστε όσο και να ψάξει κανείς δεν βρίσκει ουσιαστικές διαφορές, μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών της Ν.Δ για το πώς πρέπει να τοποθετηθεί το κόμμα της αξιωματικής σε βασικά ζητήματα. Στην υγεία, στην παιδεία, στο ασφαλιστικό, στο τσουνάμι της ανέχειας και ανεργίας που βιώνουν πλατειά λαϊκά στρώματα.
Ολος ο τζερτζελές που γίνεται είναι ποιος/α θα καθίσει στην καρέκλα του αρχηγού της Ν.Δ.

Και πάμε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Είναι γεγονός ότι όλα τα αστικά κόμματα –εξαιρουμένου του ΚΚΕ- δεν διαθέτουν ισχυρό αποτελεσματικό μηχανισμό.
Ειδικά το κόμμα της Ν.Δ σ’ αυτόν τον τομέα έχει τα μαύρα του τα χάλια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο Λ. Ζαγορίτης γραμματέας της Κ.Ε της Ν.Δ –ένα άτομο που υποτίθεται θα έπρεπε να συντονίζει και να καθοδηγεί την κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ- δεν κατάφερε να εκλεγεί ούτε βουλευτής.
(Δεν θυμόμαστε να έχει ξανασυμβεί μεταπολιτευτικά ανάλογη περίπτωση).

Απ’ την άλλη όμως αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη των αστικών κομμάτων διαθέτουν προσωπικούς μηχανισμούς που βασίζονται κύρια σε πελατειακές σχέσης και μπορούν να επεμβαίνουν αποτελεσματικά στις εσωκομματικές διαδικασίες των κομμάτων τους.
(Οσο και αν δεν είναι καθόλου γνωστό πρέπει να πούμε ότι την θέση στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου την οφείλει κύρια στον πάλαι ποτέ «συγκεντρωσιάρχη» του ΠΑΣΟΚ, Παναγιωτακόπουλο, που κατόρθωσε να αναστρέψει το κλίμα που καλλιεργούσαν τα ΜΜΕ –από τον .. Λαζόπουλο μέχρι το συγκρότημα Λαμπράκη- υπέρ του Ε. Βενιζέλου).

Ερχόμαστε τώρα στα εσωτερικά της Ν.Δ.
Αυτό που ξεκίνησε ένα ματσάκι υπέρ της Ντόρας τώρα έχει μετατραπεί σε ένα ντέρμπι.
Οι λόγοι πολλοί. Αρχικά η κόρη του Μητσοτάκη πίστευε ότι θα εκλεγεί από το σώμα του Συνεδρίου της Ν.Δ. Αυτό το έλεγχε απόλυτα και σε μια κίνηση εντυπωσιασμού ο μηχανισμός της μαζί με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της για την αρχηγία της Ν.Δ έδωσε στην δημοσιότητα και 1000 υπογραφές συνέδρων που την στήριζαν.

Η εμμονή όμως του Αβραμόπουλου και άλλων στελεχών της Ν.Δ να γίνει η εκλογή του επόμενου ηγέτη της συντηρητικής παράταξης από ένα ευρύτερο εκλογικό σώμα είχε αποτέλεσμα και τα δεδομένα άλλαξαν.
Στα υπέρ της Ντόρας όμως συγκαταλέγεται το γεγονός ότι πέρασε η πρότασή της ότι όσοι ψηφίζουν να «αυτοφακελώνονται» δηλώνοντας ενυπόγραφα κάθε ψηφοφόρος ότι: «Αποδέχομαι τις ιδεολογικές, προγραμματικές και πολιτικές θέσεις του Κόμματος ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».

Πονηρή, η κόρη του Μητσοτάκη και ξέροντας ότι ο κόσμος γυρίζει τις πλάτες του ακόμα και στις βουλευτικές εκλογές που το διακύβευμα είναι πολύ πιο ουσιαστικό, ποντάρει στην εκτίμηση της ότι ο δικός της μηχανισμός έχει την δυνατότητα να κινητοποιήσει ψηφοφόρους της κάτι που στερείται το στρατόπεδο Σαμαρά.

Μέσα στους κόλπους της Ν.Δ, όμως, υπάρχει ένα ισχυρό αντιμητσοτακικό ρεύμα που παίρνει μπάλα και την Ντόρα. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την αποστασία του Μητσοτάκη το 1963 –σιγά μην είχαν τέτοιες ευαισθησίες οι δεξιοί-, αλλά με το γεγονός ότι κατά το διάστημα 1974-1979 ο Μητσοτάκης είχε ιδρύσει το κόμμα τον Φιλελευθέρων και ο πατέρας της Ντόρας έβριζε με τα χειρότερα λόγια των «εθνάρχη» Καραμανλή.
Κι αυτό οι παλιές καραβάνες της Δεξιάς δεν μπόρεσαν να το συγχωρήσουν ποτέ στην φαμίλια Μητσοτάκη.

Ορισμένοι απ’ αυτούς που έχουν ερείσματα στους οργανωμένους ψηφοφόρους της Ν.Δ (Από τον Δασκαλάκη διευθυντή της Ν.Δ μέχρι τον Κ. Σταϊκούρα διευθυντή του γραφείου του Καραμανλή στη Ρηγίλλης), συστρατεύτηκαν με τον Σαμαρά, όχι γιατί έχουν καμιά εκτίμηση στον Μεσσήνιο πολιτικό αλλά γιατί αποστρέφονται το Μητσοτακέικο, κάνοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας απρόβλεπτο.

Εμείς δεν έχουμε «κληρονομικό χάρισμα» να προβλέψουμε, ούτε και μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Τα εκατομμύρια ευρώ όμως που θα δαπανηθούν σ’ όλη αυτή την διαδικασία (πρωτοσέλιδες διαφημίσεις σε εφημερίδες που καλούν του ψηφοφόρους της Ν.Δ στις εσωκομματικές κάλπες, «όργωμα» νεοδημοκρατικών στελεχών για ομιλίες σε όλη την Ελλάδα, νοίκιασμα μεταφορικών μέσων για μεταφορά ψηφοφόρων κ.λ.π) από ποιο ταμείο προέρχονται;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *