Φασίστες σε Ελλάδα-Τουρκία θέλουν αλλαγή συνόρων – Ο ρόλος των κυβερνήσεων

Όπως μας ενημερώνει η σημερινή αρθρογραφία «Την Κυριακή 15 Ιουλίου, (150-200) μέλη της Χρυσής Αυγής από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώθηκαν γύρω στις 3 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας (μπροστά από τη Λέσχη Αξιωματικών). Αμέσως μετά έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην πλατεία Γ.Μόδη όπου και έκαναν κατάθεση στεφάνων»!

Γιατί όμως η Χρυσή Αυγή προχώρησε σε αυτή την κίνηση;

Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία. Καθώς η Χρυσή Αυγή ολοένα περισσότερο θαρρετά προβάλλει την ταύτιση της με τη Χούντα των Συνταγματαρχών, θέλοντας  να αποπροσανατολίσει και να υποβαθμίσει την Επέτειο του εγκλήματος κατά του Κυπριακού λαού, όταν ο Ιωαννίδης, με την συνεργασία των Επιτελών, της ΚΥΠ και της  CIA, συντόνισε το Πραξικόπημα κατά του Μακάριου, βυθίζοντας στο αίμα τους οπαδούς του και του ΑΚΕΛ,  πραγματοποιώντας σφαγές κατά των Τουρκοκυπρίων, δίνοντας την αφορμή για τη βάρβαρη Τουρκική Εισβολή στο απροστάτευτο νησί, προβάλλει το Μακεδονικό Ζήτημα.

Για να καλυφθεί επομένως το «ΑΛΗΤΕΣ-ΠΡΟΔΟΤΕΣ-ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ» η Ναζιστική Χρυσή Αυγή προβάλλει επεκτατικούς στόχους σε Βαλκάνια και Τουρκία, που αποτελούν εξάλλου διακαείς πόθους της. Η τυχοδιωκτική της αυτή πολιτική, που διαμορφώνει προφίλ επιθετικής εθνικιστικής δύναμης, αποκρύπτοντας τις ανεπανόρθωτες για τους λαούς συνέπειες των μισαλλόδοξων και φιλοπόλεμων αυτών πολιτικών όποτε επιβλήθηκαν στη γειτονιά μας, πήρε τα χαρακτηριστικά ολόκληρης εκστρατείας. Ο ΣΤΟΧΟΣ της Πέμπτης 12 Ιουλίου προειδοποιεί «ΑΝ ΕΧΟΥΝ Τ’ ΑΝΤΕΡΑ ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ». Φυσικά το αγωνιστικό μήνυμα «Εθνικιστές και Ελληνόψυχοι όλοι εκεί», μπορεί να εισακούστηκε από ελάχιστους, αλλά έχει σημασία να δούμε το ξεδίπλωμα της ατζέντας: «Μοναδική Εθνική Γραμμή η Απελευθέρωση στα Αλύτρωτα εδάφη μας και καμιά απολύτως συζήτηση με τους σλαβοβούλγαρους απατεώνες», ενώ αίσθηση είχαν προκαλέσει πρόσφατα οι δηλώσεις Μιχαλολιάκου για τις «Αλύτρωτες Πατρίδες και την ανάγκη αν Απελευθερωθεί η Μικρά Ασία, η Πόλη και να φτάσουν τα χρυσαυγίτικα στίφη στην Κόκκινη Μηλιά….».

Μπορεί κανείς από τα παραπάνω να αναγνωρίσει τα μικροκομματικά νεοναζιστικά συμφέροντα και την επικίνδυνη γραφικότητα. Δεν επιτρέπεται όμως να μην έχουμε επίγνωση της συνέχειας μεταξύ Χρυσής Αυγής-ΕΥΠ και του γεγονότος, ότι τέτοια ζητήματα για να τεθούν, προϋπάρχει συνεννόηση!  Έστω και αν  τίθενται απλώς, κάπως υποβαθμισμένα από άποψη προβολής στα καθεστωτικά ΜΜΕ. Αλλά πλέον τίθενται από ένα κόμμα που εκπροσωπεί το 7% και ως έτσι γίνεται αντιληπτό από όλους. Και στις δύο ακτές του Αιγαίου. Το θέμα επιπλέον είναι ότι πολλοί βλέπουν στη Χρυσή Αυγή ως έναν εν δυνάμει λαγό στην κούρσα των ανταγωνισμών στην περιοχή, ιδιαίτερα αν η οικονομική κρίση επιδεινωθεί και το αστικό σύστημα εξουσίας επιλέξει να προβάλλει τους εθνικούς κινδύνους για να διεκδικήσει την εθνική ενότητα, την υποταγή δηλαδή του κόσμου της εργασίας. Αυτό το σενάριο έχει φυσικά και άλλους θιασώτες, όπως τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ή την ίδια τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και του ΔΙΚΤΥΟΥ 21! Εξάλλου, θυμόμαστε ότι πάντα, στο Αιγαίο, της κλιμακούμενης έντασης ακολουθεί ο Συμβιβασμός (1976-1984-1996). Η Συνδιαλλαγή πάντα προπαγανδιστικά προβάλλεται καλοδεχούμενη «για να αποφευχθεί ο πόλεμος», σε ένα πολιτικό τοπίο που φορτίστηκε εθνικιστικά,  και πρέπει να εκτονωθεί ακίνδυνα για την εκάστοτε κυβέρνηση. Από αστούς πολιτικούς Ιανούς, Γεράκια του Πολέμου και Περιστέρια της Ειρήνης, εναλλασσόμενα. Παράλληλα, τα σενάρια  συνεκμετάλλευσης πληθαίνουν…

Υπάρχει ένα πρόσωπο κλειδί σε όλα αυτά τα σενάρια: ο νέος ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλος, που συνειδητά, όλα τα χρόνια της πολιτικής του καριέρας, έχει οικοδομήσει το προφίλ του σκληρού στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Από αυτή την σκοπιά έχει σημασία να θυμηθούμε την ομιλία του στις προγραμματικές  δηλώσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Αφού ο νέος ΥΕΘΑ τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της Τουρκικής Επιθετικότητας, περιέγραψε μια βασική προτεραιότητα του ελληνικού αστικού κόσμου, «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην οικονομική κρίση να μετατραπεί σε κρίση εθνικής κυριαρχίας, εθνικής ασφάλειας, κρίση εθνικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας», έκανε ένα άνοιγμα στην ακροδεξιά -Ανεξάρτητους Έλληνες και Χρυσή Αυγή- αναφέροντας ότι «αποτελεί υψίστη προτεραιότητα της Κυβέρνηση η εγγύηση της ασφάλειας του Κυπριακού ελληνισμού και την ελληνικών μειονοτήτων – κοινοτήτων, που ζουν εκτός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας», στέλνοντας μήνυμα και εκτός συνόρων. Δηλαδή, σε μια δεύτερη ανάγνωση, θέτει ζήτημα Νοτίου Αλβανίας και Μακεδονίας, αγαπημένα θέματα της προεκλογικής του ατζέντας!

Ο Μάνος Ηλιάδης, άλλος σκληρός αυτός στα «εθνικά θέματα», αναλαμβάνει στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ (12/7/2012) να επισημάνει ότι «η Θέση αυτή  προέρχεται από την Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ) του 2005, η οποία, κατά πληροφορίες, είχε τροποποιηθεί με την επιχειρηθείσα αλλά ουδέποτε εγκριθείσα από το ΚΥΣΕΑ αναθεώρηση της επί υπουργείας του Ευάγγελου Βενιζέλου».

Τα συμπεράσματα δικά  σας… Σίγουρα όμως μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι οι αστοί πολιτικοί θεωρούν ότι ο εθνικισμός αρκεί για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος των ευρύτερων ταξικών τους επιλογών. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο «να πουλάς μαγκιά στα εθνικά θέματα» όταν μάλιστα απευθύνεσαι στους στρατιωτικούς, που η κυβέρνηση και η ΝΔ συγκεκριμένα, υποσχέθηκε ότι δε θα περικοπούν οι μισθοί τους και εγγυήθηκε των εισοδημάτων τους. Ο κόκκινος ΠΑΝ-ΠΑΝ θα μιλήσει για μάχες εκτός, ώστε να συγκαλύψει τις «χαμένες μάχες» που έδωσε εντός στο θέατρο σκιών με την Τρόικα Ε.Ε.-ΔΝΤ, αφού όλα ήταν προαποφασισμένα και προμελετημένα…

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΩΝ ΒΛΕΨΕΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕ ΑΝΩΘΕΝ ΚΑΛΥΨΗ

Ότι επισημάναμε για την Χρυσή Αυγή και το ρόλο του ελληνικού αστικού κατεστημένου, γίνεται αντιληπτό και στην Τουρκία, από τις αντίστοιχες δυνάμεις. Οι διεκδικήσεις και η άνοδος των φασιστικών και εθνικιστικών οργανώσεων αλληλοτροφοδοτούνται, ενώ πάντα η προβολή του «εξωτερικού εχθρού» χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί η ενσωμάτωση και εξουδετέρωση του «εσωτερικού εχθρού» και εν προκειμένω του εργατικού κινήματος. Εξάλλου, η πολιτική του Νεοοθωμανισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάγκη να εξυπηρετηθούν και οι ανάγκες της εσωτερικής πολιτική κατανάλωσης. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η Τουρκική κυβέρνηση σημειώνει συνεχείς αποτυχίες έναντι των Κούρδων ανταρτών, του Ισραήλ και της Συρίας, που ανατρέπει τις συμμαχίες της με Ρωσία και Ιράν, όπου έχει καταρρεύσει η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, με αποτέλεσμα να πλήττεται το προφίλ του Τουρκικού κράτους, αλλά και του πολιτικού-στρατιωτικού κατεστημένου συνολικά.

Στο κείμενο «Ποιο νησί του Αιγαίου, αμφισβητούν οι Τούρκοι, λέγοντας ότι είναι “υπό ελληνική κατοχή”!!!» διαβάζουμε με προσοχή την παρουσίαση του Λ.ΛΗΓΟΥΡΙΩΤΗ, αντιλαμβανόμενοι και την πολιτική ανάδειξη που έτυχε η περίεργη αυτή υπόθεση από τον Τουρκικό Τύπο (όλοι θυμόμαστε τον ρόλο του τελευταίου στην Κρίση των Ιμίων): «Νέα πρόκληση από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας στο στόχαστρο των οποίων μπαίνει τώρα και το νησί Αρκοί το οποίο ισχυρίζονται ότι είναι τουρκικό. Το θέμα εγείρει στέλεχος του μικρού κόμματος , ένας απόστρατος συνταγματάρχης , που και πέρυσι είχε αμφισβητήσει την ελληνικότητα του …Αγαθονησίου! Μάλιστα τότε είχε προσπαθήσει να βγει στο νησί, χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα αλλά δεν του επετράπη από το Λιμενικό!

Η ημερησία εφημερίδα ”Γιενι Τσαγ”  (YENICAG)  κάτω από τον  ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο τίτλο «Τα νησιά υπό κατοχή» υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ύψωσε σημαία, μετά το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, και στους Αρκούς και ότι η τουρκική  κυβέρνηση απλά κοιτάει.  Το δημοσίευμα πλαισιώνει φωτογραφία νησιού στη λεζάντα της οποίας γράφει ότι πρόκειται για το νησί Αρκοί, «ένα τουρκικό νησί» στο οποίο κυματίζει η ελληνική σημαία. Ακόμα, γράφει ότι στο νησί αυτό υπάρχει ελληνική εκκλησία, η οποία είναι υπό την  αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.  Δίπλα στη φωτογραφία δημοσιεύει χάρτη για τον οποίο υποστηρίζει  ότι είναι βρετανικός, του 1943, και ότι από αυτόν …προκύπτει  ότι τα νησιά αυτά (Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Αρκοί) είναι …τουρκικά.
Ο απόστρατος  συνταγματάρχης, Ουμίτ Γιαλίμ το όνομά του, είναι μέλος της Ανώτατης Συμβουλευτικής Συνέλευσης του κόμματος DP και φέρεται να  είπε ότι «Δυστυχώς η Τουρκία άρχισε να διασπάται από τη Δύση. Μετά τα νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, τώρα υψώθηκε ελληνική σημαία στα παράλια μας στο Αιγαίο, στους Αρκούς.  Αυτό είναι ξεκάθαρο , αλλά δεν το βλέπει κανένας». Γίνεται επίσης αναφορά στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου όπου, λέει, φαίνεται ότι οι Αρκοί είναι υπό ελληνική ….κατοχή και  ότι το Αγαθονήσι μαζί με τους Αρκούς και τα γύρω νησιά είναι υπό την αρμοδιότητα του «Οικουμενικού Πατριαρχείου». Στη συνέχεια και με υπότιτλο «Το ( κυβερνών κόμμα) ΑΚΡ  πέταξε το μπαλάκι στους στρατιωτικούς», γράφει ότι την ”κατοχή” των νησιών την είχε φέρει στην επικαιρότητα ο βουλευτής του ΜΗΡ, Ερκαν Ακτσάι,  με σχετική επερώτηση στη βουλή. Τότε, λέει, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου πανικόβλητος κατά την εφημερίδα και αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα του θέματος, παρέπεμψε το ερώτημα στο Γενικό Επιτελείο για να το απαντήσει. Όμως, εκείνο που πρέπει να απαντήσει είναι το υπουργείο Εξωτερικών, γράφει η εφημερίδα. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι τον Μάιο μέλη του μικρού δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος (DP) της Τουρκίας προσπάθησαν να επισκεφθούν το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, απέναντι από τις τουρκικές ακτές των Διδύμων.

Ο απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος DP, το οποίο δεν εκπροσωπείται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, δήλωσε στη εφημερίδα Hurriyet ότι «τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων». «Οι Έλληνες στρατιώτες δεν επέτρεψαν τα μέλη του DP να προσεγγίσουν το νησί», είπε ο απόστρατος συνταγματάρχης που ξεκίνησε με μικρό σκάφος αναψυχής από την τουρκική ακτή για να πάει μαζί με πολιτικούς του συμμάχους και υποστηρικτές στα μικρά νησάκια που βρίσκονται απέναντι από την τουρκική ακτή στη περιοχή των Διδύμων. Άλλη εφημερίδα, η Haber Turk, αναφέρθηκε τότε σκωπτικά στην «απόβαση» που επιχείρησε ο απόστρατος συνταγματάρχης στα νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι.
Ο Γκιουνάι Τικίν, πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του DP στα Δίδυμα μαζί με τον απόστρατο υποψήφιο βουλευτή και τον τοπικό ανταποκριτή της εφημερίδας Haber TurkΜεχμέτ Ιμέζ είχαν ξεκίνησαν για το Αγαθονήσι με το μήκους 10 μέτρων σκάφος για το Αγαθονήσι. Οι επιβάτες του σκάφους πέρασαν από έλεγχο διαβατηρίων δεν μπόρεσαν όμως να μείνουν  στο Αγαθονήσι , αφού δεν είχαν θεώρηση, γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας που συμμετείχε στην αποστολή. Στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν την προσέγγιση του σκάφους στο Φαρμακονήσι, σύμφωνα πάντα με τη διήγηση του ανταποκριτή της εφημερίδας. Επιστρέφοντας στα Δίδυμα, ο απόστρατος συνταγματάρχης  είχε καταγγείλει  ότι δεν μπόρεσαν – παρά τα διαβατήρια – να βγουν στο Φαρμακονήσι, «το οποίο στους διεθνείς χάρτες παρουσιάζεται ότι ανήκει στην Τουρκία», και απηύθυνε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση «να εμποδίσει αμέσως αυτήν την κατοχή».«Δυστυχώς, εγώ ως πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας μπήκα με διαβατήριο στα δικά μου εδάφη», είπε και πρόσθεσε: «εκεί μας έχει φθάσει η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, που έχει ξεκινήσει το ΑΚΡ». Ο απόστρατος συνταγματάρχης έλεγε τότε  ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ για να τεθεί – μέσω του Κόμματος μας – το θέμα στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Πρέπει να επιστραφούν αυτά τα νησιά στην χώρα μας!».

Το θέμα είχε ανοίξει μια εβδομάδα νωρίτερα   με δηλώσεις του στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, μέσω της ιστοσελίδας της εφημερίδας Hurriyet, ο πρόεδρος του DP κ.Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ: ισχυρίστηκε τότε ότι προτίθεται να πάει στα νησιά Αγαθονησι και Φαρμακονήσι χωρίς βίζα και διαβατήριο και ότι αν δεν βρει βάρκα θα πάει …κολυμπώντας… Οι Αρκοί – γράφει η Βικιπαίδεια- είναι ένα νησί του Αιγαίου με 54 κατοίκους (απογραφή 2001). Η επιφάνεια του νησιού είναι 6,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει μήκος ακτών 25 χιλιόμετρα. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Πάτμου. Με το όνομα Αρκοί συχνά αναφέρεται ολόκληρο το σύμπλεγμα των νησιών που βρίσκονται γύρω από το μεγαλύτερο νησί, τους Αρκούς. Στο σύμπλεγμα των Αρκών εκτός από το ομώνυμο μεγαλύτερο νησί συμπεριλαμβάνονται τα νησιά: Αργελούσσα, Μάραθος (ή Μαράθι), Καλόβολος, Σπολάτο, Μακρονήσι, Στρογγυλή, Κούμαρος, Αβάπτιστο, Ψαθονήσι, Τσούκα, Σμινερονήσι και Τσουκάκι».

Στο κείμενο του onalert.gr «Ένας Αττίλας απειλεί τα νησιά του Αιγαίου. Το τουρκικό σχέδιο αμφισβήτησης», επισημαίνεται το  γεγονός ότι αυτές οι κινήσεις δεν είναι τυχαίες, όπως επιβεβαιώνει και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μηλάκας στο βιβλίο του “Η απόρρητη ιστορία του Αιγαίου”. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται  στο έγγραφο Αττίλα Ατές, που αποδεικνύει την προσπάθεια της Τουρκίας να υποστηρίξει ότι εκατοντάδες νησιά και νησίδες του Αιγαίου, αν δεν είναι τουρκικά, δεν είναι πάντως ούτε ελληνικά και άρα πρέπει να συζητηθούν. Σύμφωνα με το Δ.Μηλάκα: “Το 2001 ο αντιστράτηγος Αττίλα Ατές, διοικητής των Τουρκικών Πολεμικών Ακαδημιών, γράφει: «Το έγγραφο αυτό που προετοιμάστηκε από την Ακαδημία του Πολεμικού Ναυτικού έχει διατεθεί για χρήση με στόχο οι εργασίες που θα γίνουν σχετικά με τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου στο άμεσο μέλλον να θεμελιωθούν πάνω σε επιστημονικές βάσεις και αλήθειες». Το εν λόγω έγγραφο (για την ακρίβεια, είναι μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση σε 150 σελίδες
των τουρκικών απόψεων για το πρόβλημα του Αιγαίου), καθώς και το βιβλίο που εκδόθηκε το 1998 από το Ανώτατο Ίδρυμα Κουλτούρας, Γλώσσας και Ιστορίας «Κεμάλ Ατατούρκ», με τίτλο «Το θεμελιώδες πρόβλημα του Αιγαίου στα Νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας” θα μας βοηθήσουν να δούμε από πρώτο χέρι τις τουρκικές απόψεις (και επιδιώξεις) για τις «γκρίζες ζώνες» και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γενικότερα. Η πολιτική -και όχι νομική- προσέγγιση της Τουρκίας γίνεται εμφανής από τις πρώτες λέξεις στον πρόλογο του Αττίλα Ατές.
«Καμία νομική αντίληψη και κανόνας δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό της Τουρκίας στα χωρικά της ύδατα και την απομόνωσή της από τη θάλασσα που επί εκατοντάδες χρόνια χρήσιμοποιούσε μόνη της και με την οποία έχει άρρηκτους δεσμούς γεωγραφικής, ιστορικής, οικονομικής, κοινωνικής υφής, και δεσμούς ασφάλειας. Το γεγονός ότι το Αιγαίο, που είναι μία ημίκλειστη θάλασσα με πολλά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα και βρίσκονται πολύ κοντά στην ηπειρωτική Τουρκία, καθώς και ότι πολλά νησιά βρίσκονται σε καθεστώς “διαφιλονικούμενης νήσου έχουν μετατρέψει το πρόβλημα του Αιγαίου σε μία από τις πιο σημαντικές τρέχουσες πιθανές εστίες σύγκρουσης στις θάλασσες του κόσμου «Επειδή στο πλαίσιο των διατάξεων της Σύμβασης Διεθνούς Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών τα κατοικημένα και ακατοίκητα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες έχουν χωρικά ύδατα και τα κατοικημένα νησιά τα οποία έχουν δική τους οικονομική δραστηριότητα, έχουν υφαλοκρηπίδα και ιδιαίτερες οικονομικές περιοχές (ΑΟΖ), η υπάρχουσα διαφωνία καθίσταται ακόμη πιο ζωτική».

Στο “έγγραφο Ατές» οι τουρκικές αμφισβητήσεις για το καθεστώς νησιών και νησίδων συνοψίζεται ως εξής: «Η κυριαρχία της Τουρκίας, που είναι διάδοχος του Οθωμανικού Κράτους, συνεχίζεται στο Βόρειο Αιγαίο πάνω σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχει καταλάβει η Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και στο νότιο Αιγαίο στα νησιά Mentese και στα παρακείμενα νησιά (σύμπλεγμα 46 νησιών)-νησιών εκτός από τη Ρόδο, το Καστελόριζο και τα Δωδεκάνησα”.
Αρκοί, Ψέριμος, Φούρνοι, Ζουράφα, Οινούσσες, Φαρμακονήσι, Γυαλί στον κατάλογο με τα αμφισβητούμενα νησιά. Στο «έγγραφο Ατές» παρουσιάζεται κατάλογος με το σύμπλεγμα των 46 νησιών Mentese. Από αυτά τα νησιά, σύμφωνα με την τουρκική άποψη, δεκατέσσερα (στην περιοχή των Δωδεκανήσων) δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων (1947). Τα υπόλοιπα -σύμφωνα με την τουρκική άποψη- παρανόμως κατέχονται από την Ελλάδα. Ενδιαφέρον έχει ότι ανάμεσα “στα νησιά που παρανόμως κατέχει η Ελλάδα”, η Τουρκία συμπεριλαμβάνει και τα: Αρκοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Γυαλί, τα οποία κατοικούνται από Έλληνες προφανώς. Επίσης, στο εν λόγω έγγραφο / βιβλίο αμφισβητείται ονομαστικά η ελληνική κυριαρχία επί των νησίδων Γάιδαρος, Καλόλιμνος, «επί των 12 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων νότια της Αστυπάλαιας και 23 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που βρίσκονται βορειοανατολικά της Κρήτης».
Αποκαλυπτική των απόψεων / επιδιώξεων της Άγκυρας είναι και η επιχειρηματολογία του «εγγράφου Ατές» αναφορικά με τα περισσότερα από 1.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου: «Από νομικής απόψεως πρέπει η κατοχή να έχει τεκμηριωθεί και η κυριότητα των κατεχομένων νησιών να έχει μεταβιβαστεί με μία Συμφωνία. Από τα νησιά που ήταν στις 13 Φεβρουαρίου 1914 υπό ελληνική κατοχή τα Θάσος, Ευστράτιος, τα Ψαρά και η Κρήτη ανήκουν Ελλάδα. Συνεπώς τα νησιά που δεν έχουν καταληφθεί στη διάρκεια του Βαλκανικού Πολέμου από την Ελλάδα ανήκουν στον διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Τουρκία. Επί των παρακείμενων νησιών που μένουν εκτός των νήσων που δίδονται στην Ελλάδα βάσει του Άρθρου 12 της Συνθήκης της Λωζάννης, δηλαδή των νήσων Ζουράφα, Σπαλματόρι, Οινούσσα, Φούρνοι και των βραχονησίδων γύρω από την Κρήτη νομικά συνεχίζεται η κυριαρχία της Τουρκίας»
Σύμφωνα με το «έγγραφο Ατές»  αποκαλύπτεται ότι «Για να μπορέσει η Ελλάδα να μετατρέψει όλο το Αιγαίο σε μία ελληνική λίμνη, πρέπει να οικειοποιηθεί ακριβώς αυτές τις νήσους, νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία.
Κατά συνέπεια η κρίση των Ikizce/kardak [Ιμια] στις αρχές του έτους1996 προέκυψε γι’ αυτόν τον λόγο. Με την κρίση των βραχονησίδων εξαιτίας της προβολής δικαιωμάτων εκ μέρους της Ελλάδας επί άνω των 100 νήσων, νησίδων και βραχονησίδων που βρίσκονται σήμερα υπό τουρκική κυριαρχία στο Αιγαίο, έχει έλθει στην επικαιρότητα το πρόβλημα των “διαφιλονικούμενων νησιών”. Η απόφαση που θα ληφθεί για την κυριότητα των βραχονησίδων Ikizce θα ισχύσει και για τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις»
Η Ελλάδα αποσκοπεί στο να νομιμοποιήσει την τετελεσμένη κατάσταση που έχει δημιουργήσει στο Αιγαίο, εις βάρος της Συνθήκης της Λωζάννης, λύνοντας υπέρ της το πρόβλημα των χωρικών υδάτων ή της υφαλοκρηπίδας Σύμφωνα με τη Σύμβαση Διεθνούς Θαλάσσιου Δικαίου των Ηνωμένων Εθνών, τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο έχουν χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο. Και όσα απ’ αυτά είναι κατοικημένα και έχουν δική τους οικονομική ζωή έχουν επιπλέον υφαλοκρηπίδα και ιδιαίτερη οικονομική περιοχή (ΑΟΖ). Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να λύσει επ’ ωφελεία της την “αμφισβητούμενη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την κρίση των βραχονησίδων Ikizce[Ιμίων], τότε οι προσπάθειες της για την κυριαρχία στο Αιγαίο μέσω της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε μέσω των ισχυρισμών της ότι και τα νησιά του Αιγαίου έχουν υφαλοκρηπίδα δεν θα τη βοηθήσουν να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιδιώκει». Με πιο απλά λόγια, αυτό που ξεκάθαρα μας λέει το τουρκικό έγγραφο είναι ότι τα νησιά, αν είναι τουρκικά, έχουν υφαλοκρηπίδα και το Αιγαίο παύει να είναι μία ειδική περίπτωση! Ως εκ τούτου, η συζήτηση επί της κυριαρχίας αυτών των νησιών μπορεί να διαμορφώσει τον χάρτη του Αιγαίου. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που ξέσπασε η κρίση των Ιμίων με αφορμή την «τυχαία» προσάραξη ενός τουρκικού εμπορικού πλοίου στις βραχονησίδες, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία, εντελώς… τυχαία επίσης, η ελληνική εσωτερική πολιτική κατάσταση ήταν σε μεταβατικό στάδιο, καθώς ο ασθενής και αδύναμος να κυβερνήσει Ανδρέας Παπανδρέου «παρέδιδε» στον Κώστα Σημίτη”.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ-ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Σήμερα όσο ποτέ έχουμε ανάγκη την ανάπτυξη κοινών αγώνων και της έκφρασης της διεθνιστικής ταξικής αλληλεγγύης μας. Τώρα, που η καπιταλιστική κρίση οξύνεται και προβάλλεται ως αιτία και αφορμή για τη βίαιη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη η Ε.Ε., το ΔΝΤ και τα αστικά κράτη διαμορφώνουν ένα τοπίο εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα. Ακολουθεί η καταπάτηση των λαϊκών ελευθεριών, οι τρομονόμοι, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η θεσμοθέτηση της καταστολής του εσωτερικού εχθρού -λαού ακόμη και από τον στρατό, ενώ η Ακροδεξιά διεκδικεί ευρύτερο κατασταλτικό και μισαλλόδοξο ρόλο. Αυτός είναι ο Κοινοβουλευτικός Ολοκληρωτισμός. Παράλληλα, εντείνεται ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας για την ανάδειξη τους ως περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενώ βαθαίνει η συμμετοχή τους σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Νέα Μεγάλη Ιδέα των αστών τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι η ώρα της δράσης για το εργατικό και αντιπολεμικό κίνημα. Απαιτώντας την ικανοποίηση των εργατικών αναγκών και δικαιωμάτων. Καθήκον των επαναστατικών δυνάμεων η πάλη εναντίον του δικού τους αστικού κράτους και κυβέρνησης. Η σημαντικότερη συμβολή στην Ειρήνη είναι οι συντονισμένοι εργατικοί αγώνες, η αποφασισμένη δράση για το μπλοκάρισμα της δικής μας πολεμικής μηχανής, η Άρνηση να Πολεμήσουμε για ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ. Τον ελληνοτουρκικό πόλεμο μπορεί να αποτρέψει μόνη η απειλή της Επανάστασης.

Παλεύουμε για την Ανατροπή των Κυβερνήσεων της Αντεργατικής Λαίλαπας, της εξαφάνισης των λαϊκών ελευθεριών και του πολέμου. Σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων στους μετανάστες. Ελεύθερη μετακίνηση για όλους. Διάλυση της frontex και εκκαθάριση των ναρκοπεδίων. Απόλυτο σεβασμό στην κοινωνική-πολιτική-πολιτιστική και θρησκευτική έκφραση όλων. Άμεση δήμευση ολόκληρης της περιουσίας Εκκλησίας-Ισλάμ και ταυτόχρονη εκμετάλλευση της για τις κοινωνικές ανάγκες.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ – ΙΜΠEΡΙΑΛΙΣΜΟ.

Καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στο Ιράν-Συρία και εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, να βάλουμε ΒΕΤΟ: Στις βάσεις του θανάτου και στα πυρηνικά. Στους πολεμικούς εξοπλισμούς και στους Μισθοφορικούς Στρατούς. Σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-ΟΑΣΕ-Ε.Ε. Να επιστρέψουν τώρα όλα τα στρατεύματα που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές κατοχικές αποστολές. Καμιά συμμετοχή και καμιά προσφορά υπηρεσιών-διευκολύνσεων.

ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ-ΑΙΓΑΙΟΥ-ΚΥΠΡΟΥ: Άμεση ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Δυτικής και Ανατολικής Θράκης έως την Πόλη, Κύπρου, Μικράς Ασίας και νησιών Αιγαίου. Να καταργηθεί το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου. Διάλυση όλων των Αποβατικών Επιθετικών σχηματισμών. Καταστροφή των επιθετικών-στρατηγικών όπλων. Σεβασμός των Μειονοτικών δικαιωμάτων. Κοινή συνδικαλιστική-κοινωνική-πολιτική δράση όλων των εργαζομένων. Διαχωρισμός Κράτους και κάθε μορφής πολιτειακής-πολιτικής-κοινωνικής συγκρότησης από την Εκκλησία και το Ισλάμ. Αυτοδιάθεση του Κουρδικού λαού και δικαίωση των αγώνων του.

Άμεση Αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Κύπρος Ανεξάρτητη από Μητέρες Πατρίδες και Ιμπεριαλιστικές Δυνάμεις. Λύση του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των κοινών συμφερόντων Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων, Ενός Λαού με Δύο Εθνότητες.

Εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών με όρους συνεννόησης-συνεργασίας-ευημερίας της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Έξω οι ιμπεριαλιστές από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Καμιά συνεργασία μαζί τους είτε με τη μορφή των στρατιωτικών συμμάχων, είτε των επιδιαιτητών ή ακόμη περισσότερο, με τη μορφή των πολυεθνικών εταιρειών της ενέργειας.

Καμιά συνεργασία με το κράτος τρομοκράτη, το Ισραήλ. Λευτεριά στην Παλαιστίνη.

ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΑΞΙΚΑ-ΔΡΟΥΜΕ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΑ.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (τηλ. 6932955437-diktiospartakos.blogspot.com)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *