ΟΛΜΕ για απολύσεις καθηγητών – διώξεις μαθητών

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί σε φροντιστήρια της νοτιοανατολικής Αττικής δίνουν μεγάλο αγώνα, μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση και με τη στήριξη του ΣΕΦΚ, για να μην υλοποιηθεί η απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει 3 παραρτήματα της επιχείρησης σε Άλιμο, Δάφνη και Ηλιούπολη και να πετάξει στο δρόμο 70 καθηγητές. Οι τρείς αυτές επιχειρήσεις κλείνουν, αν και παρουσίασαν κέρδη δηλωμένα στην Εφορία τα τελευταία 5 χρόνια 1.000.000 ευρώ και είχαν πάνω από 400 μαθητές! H εργοδοσία προχώρησε σε «lock out», για να ξεφορτωθεί τους ενοχλητικούς εργαζομένους που συλλογικά αντιστάθηκαν δύο χρόνια στις επιδιώξεις της να μειώσει μισθούς και να καταργήσει δώρα και επιδόματα, γιατί υπερασπίστηκαν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και απέτρεψαν 7 εκδικητικές απολύσεις την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά των συναδέλφων που πρωτοστάτησαν στον αγώνα. Μάλιστα το 15ο συνέδριο της ΟΛΜΕ τον Ιούλιο του 2011, εξέδωσε ψήφισμα αλληλεγγύης σε αυτόν τον αγώνα.

Ο ίδιος ο εργοδότης στην τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας  ενώπιον του υπουργού Α. Ρουπακιώτη, παραδέχθηκε ότι έχει δώσει την υλικοτεχνική υποδομή των φροντιστηρίων που έκλεισε στους πρώην υπευθύνους και στενούς του συνεργάτες και ομολογεί, ανένδοτος για το lock out, ότι χρωστάει δεδουλευμένα 300.000 ευρώ στους εργαζομένους, 1.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ και 160.000 ευρώ στην Εφορία. Ο ΣΕΦΚ παρενέβη αρχικά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Αʼ Αθήνας, πληροφόρησε το διευθυντή κ. Α. Σαββαΐδη για όλη την υπόθεση. Επίσης συναντήθηκε με την υπηρεσιακή υπουργό  Παιδείας κ. Α. Δημάκου-Κιάου  και η ίδια η Υπουργός ζήτησε από το Διευθυντή να μη συνεδριάσει το ΠΥΣΔΕ για την αδειοδότηση της νέας επιχείρησης, μέχρι να υπάρξει εκλεγμένη κυβέρνηση.γιατί υπάρχουν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας που χρίζουν ουσιαστικής και αναλυτικής εξέτασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κοινοποίησε την απόφασή της και τον φάκελο της υπόθεσης και στο Α΄ ΠΥΣΔΕ  και στον περιφερειάρχη κ. Ι. Κουμέντο. Παρόλα αυτά η νέα διάδοχη επιχείρηση με νέα προσωνυμία άρχισε τη λειτουργία της παράνομα. Στις 15 Ιούνη με νέα παρέμβαση στη Διεύθυνση Δ.Ε. Α΄Αθήνας ο ΣΕΦΚ και η ΟΙΕΛΕ κάλεσαν τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης να διενεργήσουν επιτόπιο έλεγχο προκειμένου να επιβεβαιώσουν τη βασιμότητα της καταγγελίας και να αποδοθούν οι νόμιμες κυρώσεις. Ο έλεγχος και διαπιστώθηκε η παραβατική συμπεριφορά των ιδιοκτητών αλλά η υπηρεσία αρκέστηκε σε έγγραφη και προφορική επίπληξη, χωρίς να τους αναγκάσει να κατεβάσουν την ταμπέλα[όπως προβλέπει στο άρθρο 42 ως διοικητική κύρωση ο νόμος περί ιδιωτικής εκπαίδευσης 682/1977] αλλά απλώς να την καλύψουν. Και ενώ ο ΣΕΦΚ ζήτησε να παραστεί στην συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ στις 29/6 ο διευθυντής κ.Α. Σαββαΐδης δήλωσε ότι έχει ήδη εκδοθεί η άδεια ίδρυσης, χωρίς να ενημερωθεί ο ΣΕΦΚ και η ΟΙΕΛΕ, ενώ δεν εφαρμόστηκε το άρθρο 42 του ν. 682/77.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των απολυμένων εκπαιδευτικών, απαιτεί να τους καταβληθούν αμέσως τα δεδουλευμένα τους και ζητά από το ΠΥΣΔΕ Α ΄Αθήνας να επανεξετάσει την απόφασή του για αδειοδότηση της διάδοχης επιχείρησης, τηρώντας το νόμο «τύποις και ουσία».

Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 210 32 27 382

www.olme.gr

email: olme@otenet.gr                                                          Αθήνα, 17/07/2012

 

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

 

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την απόλυση του καθηγητή Παναγιώτη Σωτήρη από φροντιστήριο στην Καλλιθέα. Η απόλυση αυτή ήρθε μετά από αντιπαράθεση με την εργοδοσία ύστερα από την απαίτηση της τελευταίας να επιβληθούν μονομερώς μειώσεις μισθών.

Το γεγονός ότι ο συνάδελφος Παναγιώτης Σωτήρης είναι για χρόνια συνδικαλιστής της ιδιωτικής εκπαίδευσης, έχοντας μάλιστα διατελέσει και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (Σ.Ε.Φ.Κ.), κάνει σαφές ότι πρόκειται για εκδικητική απόλυση καθηγητή που αμφισβήτησε το δικαίωμα της εργοδοσίας να προχωρά μονομερώς σε μειώσεις αποδοχών και επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών και υπερασπίστηκε τις συλλογικές κατακτήσεις του κλάδου και την εργασιακή αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε, επίσης, την εκδικητική απόλυση του συναδέλφου Γ. Καρακωνσταντάκη από άλλο φροντιστήριο, ο  οποίος αρνήθηκε να δεχθεί βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας του, να συναινέσει στη μη καταβολή των ωρομισθίων κατά τα επανληπτικά μαθήματα, της αποζημίωσης του επιδόματος αδείας και την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα από τη νέα χρονια.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι σε πολλά Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης έχουν παρουσιαστεί περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Απέναντι σε αυτή την προσπάθεια εμπόδιο και ανάχωμα αποτελεί η συλλογικότητα των εργαζομένων καθηγητών και η μαχητική συνδικαλιστική δράση του Σ.Ε.Φ.Κ. Τώρα, πατώντας πάνω στο ξεθεμελίωμα της εργατικής νομοθεσίας και επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, οι εργοδότες προσπαθούν να επιβάλουν μειώσεις αποδοχών και επιδείνωση της εργασιακής συνθήκης, αλλά και να απαλλαγούν από τους ενοχλητικούς εργαζομένους συνδικαλιστές που διεκδικούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα μπορέσουν τελικά να επιβάλουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Η συλλογική πάλη των εργαζομένων, η αλληλεγγύη και η αγωνιστική τους δράση θα κάμψουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και θα κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων και εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στον αγώνα που κάνει ο Σ.Ε.Φ.Κ. ενάντια στις απολύσεις και την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων.

Η συλλογική πάλη των εργαζομένων, η αλληλεγγύη και η αγωνιστική τους δράση θα κάμψουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και θα κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

 

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

          Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει την αντίθεσή του στις μεθοδεύσεις σε βάρος των μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, που προέρχονται από τις εισαγγελικές αρχές της πόλης. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες διενεργείται, σε βάρος τους προκαταρκτική εξέταση, με το ερώτημα της απαγγελίας κατηγοριών για συναυτουργία και ηθική αυτουργία επειδή οι μαθητές του σχολείου συμμετείχαν στις μαθητικές και ευρύτερες εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις τον Οκτώβριο του 2011.

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στις συνεχιζόμενες διώξεις μαθητών και γονέων. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια πολιτική πράξη εκ μέρους της εξουσίας, που στοχεύει να τρομοκρατήσει, να φοβίσει και να κάμψει το φρόνημα όσων αντιδρούν και αντιστέκονται στις βάρβαρες πολιτικές, της Κυβέρνησης και της τρόικας (ΔΝΤ – ΕΕ – Ευρωπαϊκή Κεντρ. Τράπεζα).

Καταγγέλλουμε την εκ νέου ενεργοποίηση της Πράξης Νομοθετικού , η οποία εισήγαγε το «μαθητικό ιδιώνυμο» ποινικοποιώντας ευθέως τις μαθητικές καταλήψεις, και θεωρούμε ότι δεν έχει καμία θέση στην έννομη τάξη μιας πολιτείας που σέβεται τα δημοκρατικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα έκφρασης και διαμαρτυρίας των πολιτών της.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του, γιατί τέτοια κρούσματα αυταρχισμού επιβαρύνουν ακόμη πιο πολύ το κλίμα αμφισβήτησης και περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Πιστεύουμε, τέλος, μαζί με ολόκληρο το εκπαιδευτικό κίνημα, πως τα προβλήματα που ανακύπτουν στους εκπαιδευτικούς χώρους και, πολύ περισσότερο, οι συλλογικές αγωνιστικές διεκδικήσεις των νέων παιδιών δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τον αυταρχισμό και τη βία. Οι χώροι της εκπαίδευσης πρέπει –πρωτίστως αυτοί- να είναι χώροι ελευθερίας και ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου.

Απαιτούμε:

• ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 18ου ΓΕΛ

• ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ (Ν. 2811/2000)

• ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

Δηλώνουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί ότι είμαστε στο πλευρό των μαθητών μας, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και όλων όσων αντιστέκονται στη βάρβαρη πολιτική της φτώχιας, της ανεργίας και της τρομοκρατίας.

Δηλώνουμε την έντονη αντίθεσή μας στην ανάμειξη της εισαγγελίας, των δικαστών και της αστυνομίας στη σχολική ζωή και δράση

Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *