Νέα μέτρα… Το απύθμενο θράσος των νέων συνεχιστών του μνημονίου

Περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, περικοπές σε δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νέα χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι τα μέτρα που κουβεντιάζει η κυβέρνηση εν όψει της έλευσης της τρόικα.

Τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβερνητική τρόικα δεν έχουν βεβαίως καμία σχέση ούτε με την περιβόητη επαναδιαπραγμάτευση, ούτε με την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Δεν έχουν καμία σχέση με όσα προεκλογικά εξήγγειλαν τα κόμματα που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση για να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού. Η μόνη διαφορά με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου είναι το απύθμενο θράσος των νέων συνεχιστών του μνημονίου πού τώρα βαφτίζουν τα βάρβαρα μέτρα “απαγκίστρωση” και “επαναδιαπραγμάτευση”.
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν ότι οι δήθεν φιλολαϊκές δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας τους, παραμένουν σε ισχύ και μάλιστα ότι αποτελούν τη βάση της επαναδιαπραγμάτευσης, επιχειρώντας να διαχειριστούν επικοινωνιακά την πλήρη αναδίπλωση σε αυτό το ζήτημα.
Διυπουργική για τα νέα μέτραΣτη διυπουργική συνεδρίαση της Πέμπτης, με επικεφαλής τον Γ. Στουρνάρα, ξεκίνησε η αναζήτηση των 11,7 δισ. περικοπών στις δαπάνες του Δημοσίου που απαιτεί το μνημόνιο μέχρι και το 2014. Η κυβερνητική στρατηγική αναμένεται να κινηθεί στα γνωστά πλαίσια της τελευταίας διετίας: Περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, περικοπές σε δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νέα χαράτσια.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση οι υπουργοί αποφάσισαν ότι δε θα χρειαστούν νέα μέτρα, αν εφαρμοστεί το πακέτο του Μαρτίου, ενώ προσπάθεια καταβάλλεται να αποφευχθεί η μείωση στο Ειδικό Μισθολόγιο των στρατιωτικών με ισοδύναμα μέτρα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013. Προτάθηκε επίσης η αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες!

Το πρώτο πακέτο περικοπής δαπανών της ερχόμενης διετίας θα τεθεί στο μικροσκόπιο των επικεφαλής της τρόικας που αναμένονται στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα βασίζεται μεταξύ άλλων και στις προτάσεις του ΚΕΠΕ οι οποίες περιλαμβάνουν από περικοπή συντάξεων (επιβολή πλαφόν στα 2.400 ευρώ σύμφωνα με ένα από τα εναλλακτικά σενάρια) μέχρι συγχωνεύσεις (ακόμη και πανεπιστημίων), ψαλίδισμα μισθών, επιβολή ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει οριστικοποιήσει τα μέτρα, ενώ λίγο – πολύ έχει σκιαγραφηθεί πρόσθετο πακέτο μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ που θα απομειώσει ισόποσα το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του 2011. Αυτό θα περιλαμβάνει αλλαγές σε ειδικά μισθολόγια (κατά πάσα πιθανότητα όχι σε όλα…), εφαρμογή ειδικού τέλους ακινήτων, εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης κ.λπ.

Δεν αποκλείονται φορολογικοί “αιφνιδιασμοί”

Αυτά τα ποσά πάντως δεν θεωρούνται δεδομένα, καθώς η τρόικα θα απαιτήσει αναπροσαρμογές εάν διαπιστώσει αποκλίσεις, οι οποίες είναι ήδη ορατές και έτσι η δημοσιονομική προσαρμογή που ζητείται δεν θα περιοριστεί σε περικοπές δαπανών αλλά θα προχωρήσει και σε αυξήσεις φόρων, πέραν εκείνων που έχουν οριστικοποιηθεί για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (π.χ. κατάργηση απαλλαγών, αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ.). Για παράδειγμα, αποκλίσεις θα φέρει η παράταση της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων του φόρου εισοδήματος ώς τις 31 Ιουλίου, σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη παροχή δυνατότητας στους φορολογούμενους – φυσικά πρόσωπα να καταβάλλουν τους φόρους σε περισσότερες των προβλεπομένων σήμερα 3 δόσεων μέχρι και την αρχή του επόμενου καλοκαιριού, κάτι που θα μεταθέσει τμήμα των εσόδων αυτών (ενδεχομένως και άνω του 25%) στον προϋπολογισμό του 2013 (πρόκειται για τις δόσεις φόρους εισοδήματος που θα καταβληθούν από 1η Μαρτίου 2013, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δικαιούται να εγγράψει εισπράξεις που πραγματοποιούνται έως και τις 28 Φεβρουαρίου στο προηγούμενο διαχειριστικό έτος).

Το θέμα των δαπανών είναι αρκετά κρίσιμο. Βέβαια δεν μπορεί κανείς να προσεγγίζει τη σημερινή συγκυρία μόνο από τη μεριά των δαπανών. Θα πρέπει να δει και τα ζητήματα των εσόδων και της ανάπτυξης γενικότερα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, ο Πάνος Σκουρλέτης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM, είπε μεταξύ άλλων: “Εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σχέδιο τελικά ως προς τις επιπτώσεις του στην οικονομία βαθύτατα υφεσιακό το οποίο δεν οδηγεί πουθενά. Έχουμε δει ότι υπάρχει ύφεση, η απάντηση είναι νέα μέτρα, ξανά ύφεση, νέα μέτρα.. κι έτσι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε μια τροχιά ενός σπιράλ που τελικά οδηγεί στον θάνατο. Αυτό πρέπει νομίζω να αντιληφθούμε όλοι και με βάση αυτή την εκτίμηση θα πρέπει να διεκδικήσουμε μια αντιστροφή της σημερινής πορείας.

Συνεχώς ακολουθείται τα τελευταία δύο χρόνια, και μετά τις εκλογές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, η ίδια συνταγή. Έρχονται, ακτινογραφούν, δεν είναι ικανοποιημένοι γιατί είναι προδιαγεγραμμένο εκ των προτέρων ότι δεν είναι ικανοποιημένοι σε σχέση με την επίτευξη των στόχων. Δεν υπάρχει πιθανότητα αυτή η πολιτική να οδηγήσει σε επίτευξη στόχων. Η κοινωνία κυριολεκτικά χρεοκοπεί και ειλικρινά τρέμω στην προοπτική ποιο θα είναι το τέλος αυτής της συνταγής.”

Προετοιμασία για τον ερχομό της τρόικας

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η επόμενη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι, λοιπόν, να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τόσο τα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που είχαν ψηφιστεί τον περασμένο Μάρτιο και αφορούν το 2012, όσο και το πακέτο των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που αφορούν τη διετία 2013-2014, ώστε να παρουσιαστούν στους επικεφαλής της τρόικας που έρχονται στην Αθήνα στις 24 του μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *