Περίθαλψη Σάββα Ξηρού: Μεθοδεύεται δικαστικό πραξικόπημα

Από εφημερίδα “Κόντρα”

Πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά είναι αυτό που επιχειρείται να γίνει σε βάρος του Σάββα Ξηρού. Η Αντιτρομοκρατική, χρησιμοποιώντας την Εισαγγελία Πειραιά και με την πλήρη κάλυψη και υποστήριξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, προσπαθεί να καταργήσει αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Οπως είναι γνωστό, στις 5 Ιούλη, το Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, μετά από εξαντλητική διαδικασία, αποφάσισε ομόφωνα να διακόψει επί πεντάμηνο την έκτιση της ποινής του Σάββα Ξηρού, προκειμένου αυτός να νοσηλευτεί, φρουρούμενος, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης για ν’ αντιμετωπιστούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει στα μάτια, τα αυτιά και τα πόδια. Προκειμένου να παρθεί αυτή η απόφαση, κατέθεσε ως μάρτυρας και ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, που βεβαίωσε ότι τα σοβαρά προβλήματα υγείας του Σ. Ξηρού δεν μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν ούτε στο αναρρωτήριο της φυλακής ούτε με ημερήσιες ή ολιγοήμερες μεταγωγές του σε διάφορα νοσοκομεία, ενώ κατατέθηκε και δήλωση του ΑΧΕΠΑ ότι δέχεται να νοσηλεύσει τον κρατούμενο, όπως απαιτεί ο νόμος.

Κι ενώ αναμενόταν η άμεση μεταφορά του πολιτικού κρατούμενου στο ΑΧΕΠΑ (η φυλακή από την πλευρά της είχε κάνει όλες τις προετοιμασίες), η Αστυνομία αρνούνταν να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση, συμπεριφερόμενη ως κράτος εν κράτει. Μετά από μερικές μέρες και αφού ενεργοποιήθηκαν τα γνωστά «παπαγαλάκια» για να προετοιμάσουν το έδαφος, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έστειλε στην Εισαγγελία Πειραιά έγγραφο, στο οποίο ισχυρίζεται ότι αδυνατεί να διεκπεραιώσει τη φύλαξη του Σ. Ξηρού στο ΑΧΕΠΑ, διότι το νοσοκομείο βρίσκεται κοντά σε αναρχικά στέκια όπως το «Ναδίρ», κοντά στο χώρο της ΔΕΘ όπου γίνεται η διαδήλωση, κοντά στο Πολυτεχνείο, όπου γίνεται η ετήσια πορεία! Προτείνει, δε, να εξεταστεί η μεταφορά του στο Ιπποκράτειο ή στο Παπαγεωργίου!

Πρόκειται για έγγραφο εξαιρετικής προκλητικότητας, που παραβιάζει ευθέως το νόμο. Γιατί ο νόμος απαιτεί, προκειμένου να γίνει διακοπή ποινής, ο ασθενής κρατούμενος να βρει το νοσοκομείο που δέχεται να τον περιθάλψει και να κατατεθεί στο δικαστήριο γραπτή δήλωση του νοσοκομείου. Δεν αναθέτει ο νόμος στην Αστυνομία να βρει το νοσοκομείο. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουμε να κάνουμε με διακοπή έκτισης της ποινής και όχι με μεταφορά του κρατούμενου από τη φυλακή σ’ ένα νοσοκομείο, που επιλέγεται από τη φυλακή. Πέραν της ευθείας παραβίασης του νόμου, το αστυνομικό έγγραφο παραβιάζει και τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας και της βιοηθικής, που αναφέρονται στη μοναδική σχέση ασθενούς-θεραπευτή και έχουν κατοχυρωθεί με διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και η Ελλάδα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας του Πειραιά, αντί να επιστρέψει πίσω στη ΓΑΔΑ ως απαράδεκτο το έγγραφο και να τη διατάξει να εφαρμόσει χωρίς καμιά χρονοτριβή τη δικαστική απόφαση, που είναι υποχρεωτική για κάθε κρατική υπηρεσία, προχώρησε σε άλλη πρόκληση, που ισοδυναμεί με απόπειρα δικαστικού πραξικοπήματος. Επανεισάγει την υπόθεση στο ίδιο δικαστήριο, με το ερώτημα αλλαγής του νοσοκομείου που θα νοσηλευτεί ο Σάββας. Κάνει κάτι που δεν προβλέπεται από το νόμο και που αν γίνει δεκτό θα συνιστά ευθεία παρανομία, ενώ θα ακυρώσει εν τοις πράγμασι την απόφαση διακοπής έκτισης της ποινής για λόγους νοσηλείας. Θα πρέπει η πλευρά του Σ. Ξηρού να ξεκινήσει νέα διαδικασία ανεύρεσης νοσοκομείου που να είναι της αρεσκείας της Αστυνομίας! Ετσι, η θεραπεία του θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, ενώ θα παραβιαστεί το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμά του να έχει γιατρό της δικής του επιλογής. Παραβίαση που συνιστά βασανιστήριο και θα οδηγήσει σίγουρα σε νέα καταδίκη του ελληνικού κράτους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για κακομεταχείριση του κρατούμενου Σ. Ξηρού (ήδη έχει υπάρξει μια καταδίκη).

Ολα όσα επικαλείται η ΓΑΔΘ είναι καθαρά προσχηματικά και δεν αξίζουν κανενός σχολιασμού. Φτάνουν στο προκλητικό σημείο να επικαλούνται τον κίνδυνο από ένα στέκι, στο οποίο εισέβαλαν χαράματα προ ημερών και συνέλαβαν όποιον βρισκόταν μέσα. Είναι φανερό ότι συνεχίζουν με προκλητικό τρόπο την εκδικητική τους συμπεριφορά ενάντια στον Σάββα Ξηρό. Οτι απολαμβάνουν τη διαδικασία αργού θανάτου στην οποία τον έχουν καταδικάσει. Αυτή τη φορά, όμως, δεν έχουν καν το πρόσχημα της τυπικής νομιμότητας. Παραβιάζουν ευθέως το νόμο και το Σύνταγμά τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, είναι απολύτως ενήμερος για την υπόθεση. Τα πάντα έχουν κοινοποιηθεί στο γραφείο του.  Επομένως, καλύπτει συνειδητά την παρανομία και είναι συνένοχος σε ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα.

Καλούμε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο να παρευρεθεί αύριο (Πέμπτη, 19 Ιούλη), στις 9 το πρωί, στα δικαστήρια του Πειραιά (η δίκη έχει αριθμό 1).

Το δικαστικό πραξικόπημα δεν πρέπει να περάσει.

Ο Σάββας Ξηρός πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο ΑΧΕΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *