Το Μνημόνιο εργαλείο εκβιασμού και της Κύπρου

Του Γιώργου Δελαστίκ – “Επίκαιρα”

Χολή έσταζε ήδη από τον τίτλο του το άρθρο της κεντροαριστερής βρετανικής εφημερίδας The Guardian, με αφορμή την έναρξη της πρώτης στην ιστορία εξάμηνης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία: «Ο μαρξιστής ηγέτης ενός χρεοκοπημένου κράτους αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ».

Όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, ανάλογο είναι και το περιεχόμενο αυτής της ανάλυσης: «Δεν λείπει η ειρωνεία από άλλα κράτη της ΕΕ που ένα “απένταρο και χρεοκοπημένο” μέλος, η οικονομία του οποίου αντιπροσωπεύει ένα ασήμαντο 0,2% της Ευρωζώνης βρίσκεται τώρα στο πηδάλιο της χάραξης πολιτικής, ακριβώς την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ανάγκη παρά ποτέ. Οι υποψίες ότι ο Χριστόφιας μπορεί να μην ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να χαράξει πορεία μέσα στην κρίση ενισχύθηκαν περαιτέρω από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του να ζητήσει δάνειο από τη Μόσχα και το Πεκίνο επιπροσθέτως των πόρων διάσωσης από την ΕΕ», έγραφε, μεταξύ πολλών άλλων δηκτικών σχολίων, η απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας στη Λευκωσία.

Γερμανική περιφρόνηση

Το περιφρονητικό πνεύμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit, που πρόσκειται στη γερμανική σοσιαλδημοκρατική διανόηση, είναι συγκαλυμμένο και διακριτικό. «Ένα νησί ηγείται της Ευρώπης» είναι ο υποτιμητικός τίτλος. «Η Κύπρος γιορτάζει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απειλείται με κρίση, αλλά είναι τόσο όμορφα στη Μεσόγειο!» συμπληρώνει σαρκαστικά ο υπότιτλος.

Η ειρωνεία είναι διάχυτη. «Η Κύπρος δεν είναι μόνο μια διηρημένη χώρα με μια διηρημένη πρωτεύουσα, στην οποία κάποτε οι Βρετανοί αποικιοκράτες αφέντες εισήγαγαν την κυκλοφορία στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Εκτός από αυτό, κυβερνάται από έναν κομουνιστή, τον Δημήτρη Χριστόφια», γράφει με απέχθεια ο απεσταλμένος της γερμανικής εφημερίδας στην Κύπρο.
Στη συνέχεια καθησυχάζει τους αναγνώστες: «Ιδεολογικά, δεν πρέπει κανείς να φοβάται τον Χριστόφια και το κόμμα του», υπογραμμίζει κατηγορηματικά και αποκαλύπτει το επίμαχο σημείο: «’Ή χώρα μας είναι σταθερά αγκυροβολημένη στον καπιταλισμό”, λέει ο Χριστόφιας. Αντιθέτως, ύποπτη στα μάτια πολλών Ευρωπαίων είναι η εγγύτητα του προς τη ρωσική κυβέρνηση».

Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες δείχνουν, λοιπόν, με πλάγιο αλλά ευδιάκριτο τρόπο την αντίθεση και την περιφρόνηση τους προς την Κύπρο. Οι δεξιοί Γερμανοί, αντιθέτως, δεν αισθάνονται καθόλου τέτοιου είδους περιορισμούς.

«Κομουνιστές» από… νοσταλγία!

Εμφανής η προσπάθεια γελοιοποίησης των Κυπρίων και από τη δεξιά γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine: «Κομουνιστικοί κληρικοκαπιταλιστές (!)» ήταν ο τίτλος μιας κατά τα άλλα ενδιαφέρουσας ανάλυσης του απεσταλμένου του εντύπου στη Λευκωσία.
Δεν παραλείπει, βεβαίως, να χύσει το δηλητήριο του: «Ο κυπριακός λαός δεν φαίνεται να είναι δραστήριος περισσότερο του μέσου όρου. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού στο νησί της Μεσογείου βρίσκονται στην εξουσία οι κομουνιστές;» αναρωτιέται υποκριτικά.

Ούτε καν η γερμανική Δεξιά, όμως, δεν προσπαθεί να παρουσιάσει τον Δημήτρη Χριστόφια και το κόμμα του ως κομουνιστές.
«Πόσο κομουνιστές είναι, όμως, οι κομουνιστές της Κύπρου;» αναρωτιέται ο Γερμανός δημοσιογράφος και αναζητά την απάντηση σε έναν -Γερμανό, φυσικά!- καθηγητή πανεπιστημίου του Μανχάιμ.
Μπορεί ο αξιότιμος κύριος Χάιντς Ρίχτερ να είναι άγνωστος σ’ εμάς, ο απεσταλμένος όμως, της Frankfurter Allgemeine τον χαρακτηρίζει ως «τον καλύτερο πιθανώς Γερμανό γνώστη της ιστορίας της Κύπρου» και καθόλου δεν επιθυμούμε να τον αμφισβητήσουμε. Τι λέει, λοιπόν, ο Γερμανός ο προφεσόρος;
«Το ΑΚΕΛ έχει γίνει μαζικό λαϊκό κόμμα. Το μαρξισμό – λενινισμό τον χρησιμοποιεί για τους κυριακάτικους λόγους που εκφωνούνται και για τα συνέδρια. Στην πραγματικότητα το ΑΚΕΛ σήμερα είναι μια σοσιαλδημοκρατική δύναμη, η οποία από λόγους νοσταλγίας διαπράττει το σφάλμα να είναι κομουνιστική», αποφαίνεται ο χερ προφεσόρ Ρίχτερ και τα -γερμανικά- σκυλιά δεμένα!

Μοντέρνοι με το… ζόρι!

Το οικονομικό τμήμα της ίδιας εφημερίδας, όμως, δεν έχει τόσο υψηλές ψυχαναλυτικές ανησυχίες για τη φύση του ΑΚΕΛ. Οι οικονομικοί συντάκτες αποτυπώνουν σε κύρια άρθρα τη βουλιμία του γερμανικού κατεστημένου να καθυποτάξει οικονομικά και τον κυπριακό λαό και την κυπριακή οικονομία, τώρα που η κυβέρνηση Χριστόφια υπέβαλε αίτηση υπαγωγής της χώρας σε καθεστώς μνημονιακής υποτέλειας για να διασώσει το υπερμέγεθες κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Το κυπριακό κράτος αδυνατεί αντικειμενικά να σώσει τις κυπριακές τράπεζες και ο λόγος είναι ο ίδιος με τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Ισλανδίας: Ο κύκλος εργασιών των τραπεζών υπερβαίνει κατά πολύ, πολλές φορές, το ΑΕΠ της χώρας!

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί και συντριπτικοί. Ο κύκλος εργασιών των κυπριακών τραπεζών ανέρχεται σε περίπου 150 δις ευρώ, ενώ το ΑΕΠ της χώρας είναι μόλις 17,8 δις! Σχεδόν εννέα (!) φορές μεγαλύτερος ο τζίρος των τραπεζών από το ΑΕΠ. Τι μπορεί να κάνει το κυπριακό κράτος για τη σωτηρία των τραπεζών; Απολύτως τίποτα!
Όπως έγινε και στην Ιρλανδία και την Ισλανδία, οι τράπεζες οδηγούν το κράτος σε χρεοκοπία!

Υπολογίζεται ότι οι κυπριακές τράπεζες χρειάζονται περίπου 10 δις ευρώ αυτή τη στιγμή για να σωθούν – κάπου το 60% του ΑΕΠ της Κύπρου! Τόσα λεφτά δεν έχει, βεβαίως, το κυπριακό κράτος. Μόνο από την Ευρωζώνη μπορεί να τα δανειστεί.
Στο σημείο αυτό είναι που επεμβαίνει με κύριο άρθρο της η Frankfurter Allgemeine και γράφει με κατηγορηματικό τρόπο:

«Αυτή η βοήθεια δεν πρέπει να δοθεί χωρίς υποχρεώσεις. (…) Όπως σε πολλές νότιες χώρες, το κράτος και η οικονομία εν γένει δεν είναι οργανωμένα πολύ αποτελεσματικά και επίσης δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να σπάσουν την αντίσταση ομάδων συμφερόντων κατά ενός εκσυγχρονισμού. (…) Ένα αίτημα βοήθειας, που δεν θα περιορίζεται αποκλειστικά στις τράπεζες, θα μπορούσε, μέσω της επιβολής υποχρεώσεων, να επιβάλει εξαναγκαστικά έναν εκσυγχρονισμό», τονίζει χωρίς περιστροφές.
«Εκσυγχρονισμός» -κατά τη γερμανική αντίληψη, φυσικά- με το ζόρι! Έτσι ονομάζεται σήμερα κατ’ ευφημισμόν η υπαγωγή μιας χώρας στον έλεγχο του Δ’ Ράιχ…

Πανωλεθρία στο Κυπριακό

Η υπαγωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καθεστώς Μνημονίου που ζήτησε ο πρόεδρο Χριστόφιας δεν μετέτρεψε μόνο την κυπριακή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παράγοντα υποβάθμισης της Κύπρου διεθνώς όπως είδαμε παραπάνω και από τις συντονισμένες επιθέσεις των μέσων ενημέρωσης Γερμανίας, Βρετανίας, ΗΠΑ και άλλων χωρών.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ειδικά για τη Κύπρο η διεθνής υποβάθμιση της υπονομεύει διαπραγματευτικά τη θέση της Λευκωσίας στο Κυπριακό. Για να το πούμε ωμά, στις υποτελείς χώρες κανένας δεν αναγνωρίζει εθνικά συμφέροντα, εθνικά Δίκαια, και κανένας δεν έχει την πρόθεση να τα σεβαστεί.

Από τη στιγμή που η Κύπρος θα δανειστει από τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης, θα συμπεριληφθεί στην κατηγορία των κρατών ζητιάνων. Ανά πάσα στιγμή η ΕΕ -δηλαδή το Βερολίνο- θα μπορεί να την εκβιάζει, αρνούμενο να εκταμιεύσει μια κρίσιμη δόση, και να απαιτεί από τη Λευκωσία να υποχωρεί σε οτιδήποτε προκειμένου να μην χρεοκοπήσει αυτομάτως και επιτόπου το κυπριακό κράτος

Πωλείται λόγω… τραπεζών!

Δεν θα αργήσει η ώρα που οι Γερμανοί θα επιλέξουν να εκβιάσουν τον όποιο Κύπριο πρόεδρο να αποδεχτεί επίλυση του Κυπριακού εντελώς απαράδεκτη, στη βάση του Σχεδίου Ανάν, το οποίο προ οκταετίας οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με ποσοστό σχεδόν 80%! Αν, μάλιστα, είναι πρόεδρος από το δεξιό ΔΗΣΥ τον ερχόμενο Φεβρουάριο -κόμμα που ήταν ήδη υπέρ του Σχεδίου Ανάν-, η Κύπρος πρέπει να θεωρείται ήδη από τώρα πουλημένη και τελειωμένη!

Τελικά όλα δείχνουν ότι τη νέα άλωση της Κύπρου, που επί τόσες δεκαετίες προσπάθησαν να πετύχουν οι Βρετανοί, οι Αμερικάνοι και άλλοι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές χωρίς αποτέλεσμα, θα την καταφέρουν τελικά οι… κυπριακές τράπεζες και το εφιαλτικό Μνημόνιο, στο οποίο αποφάσισε ο μοιραίος πρόεδρος Χριστόφιας ότι πρέπει να υπαχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία για τη σωτηρία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *